ΓΕΥΣΗ

Στον Αιγύπτιο στην Ηλιούπολη για κίμπε και τραγανά φαλάφελ

Ένα εστιατόριο που εδώ και τριάντα χρόνια σερβίρει τις σπεσιαλιτέ της λιβανέζικης κουζίνας.

Η φωτεινή ταμπέλα επιβεβαιώνει πώς βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Αν δεν είσαι κάτοικος της περιοχής κι έρχεσαι πρώτη φορά μέχρι εδώ, το πιθανότερο είναι να κοιτάξεις με μια δυσπιστία. Ο Αιγύπτιος όμως είναι γνωστός στους θαμώνες του, μετράει άλλωστε σχεδόν τριάντα χρόνια στην Ηλιούπολη. Θα το καταλάβεις από την πατίνα του χρόνου που τοποθετεί το μαγαζί στη σφαίρα του καλτ.

Στη σάλα υπάρχουν λιγοστά τραπέζια, τα υπόλοιπα βγαίνουν έξω στο πάρκο, καθώς το καλοκαίρι είναι η πιο δυνατή περίοδος για τη δουλειά. Το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το κατάστημα ομορφαίνει το σκηνικό. Στην κουζίνα, ο Ατέφ Ραντουάν από την Αλεξάνδρεια, μαγειρεύει τις συνταγές της πατρίδας του. Η σύζυγός του, η κυρία Χρυσούλα, φροντίζει για την εξυπηρέτηση. Γλυκύτατοι και οι δύο, μοιράζονται την κούραση των ανθρώπων που το εστιατόριό τους έγινε η ζωή τους.

Το φαγητό είναι μια αποκάλυψη, καθώς ξεδιπλώνονται τα αρώματα και οι γεύσεις της αιγυπτιακής κουζίνας. Χούμους, ταμπουλέ – εδώ ο μαϊντανός είναι ψιλοκομμένος με τόση μαεστρία – μουτάμπελ (δηλαδή μελιτζανοσαλάτα), τραγανά φαλάφελ, μαλακές πίτες που ψήνονται στα κάρβουνα και κίμπε ή κούπες όπως τα αποκαλούν στην Κύπρο, που μοιάζουν με τηγανητά κεφτεδάκια και είναι γεμιστά με κιμά, πλιγούρι και κουκουνάρι, είναι τα βασικά που πρέπει να δοκιμάσεις.

Φτιάχνουν βέβαια και ταχινοσαλάτα, φατούς και μπαμπαγκανούς, αλλά μπορείς να αφήσεις κάτι για την επόμενη φορά. Θα ξανάρθεις. Εδώ όλα είναι καλοφτιαγμένα, με τα μπαχαρικά της κουζίνας να χρησιμοποιούνται πληθωρικά, δοσμένα με κόμφορτ τρόπο γιατί η οικειότητα που υπάρχει στο φαγητό μάς καθίζει όλους σε ένα τραπέζι.

Δύσκολο να μείνεις μόνο στα πρώτα πιάτα, αφού η ψησταριά του Αιγύπτιου φημίζεται για τα κρεατικά της. Και πράγματι το σουβλάκι μοσχάρι είναι πεντανόστιμο, όπως και το κεμπάπ στο οποίο προσθέτουν λίγο αρνίσιο κιμά για γεύση και λιπαρότητα και το πλάθουν λεπτό και φίνο. Ζουμερό είναι και το κοτόπουλο, παρόλο που δεν είμαι φίλα προσκείμενη σε πουλερικά που δεν είναι «χωριάτικα».

Αιγύπτιος Ηλιούπολη

Αξίζει η ποικιλία κρεατικών για μια παρέα τεσσάρων ατόμων, προκειμένου να δοκιμάσετε απ’ όλα. Τη σερβίρουν με ζεστές πίτες από πάνω τις οποίες έχουν αλείψει με σάλτσα ντομάτας και πασπαλίσει με πάπρικα, φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό – και τα δύο λεπτοκομμένα. Φτιάχνουν επίσης και γιαουρτλού κεμπάπ ή με χοιρινό αλλά και κάθε κρέας ξεχωριστά σε σουβλάκι.

Από τον Νοέμβριο και για όλο τον χειμώνα, το εστιατόριο θα λειτουργεί μόνο Παρασκευές και Σαββατοκύριακα. Μέχρι να κάνει ξανά καλοκαίρι για να γεμίζουν τα τραπέζια με θέα στο πάρκο.

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ