Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Στο φαρμακείο των αδελφών Κορρέ για ρεβυθάδα με χόρτα εποχής και cocktails με ελληνικά αποστάγματα

Στο Naxos Apothecary μαγειρεύουν κατανοητά και νόστιμα και φτιάχνουν cocktails με ελληνικά αποστάγματα και βότανα.

Οι θεραπευτικές χρήσεις των φυτών κρατούν από την αρχαιότητα. Στο πέρασμα των αιώνων, η φύση δεν σταμάτησε ποτέ να παρέχει απλόχερα τη σοφία της σε όσους ήταν πρόθυμοι να την ανακαλύψουν. Πίσω από κάθε ωφέλιμη χρήση τυγχάνει να βρίσκεται ένα βότανο με ευεργετικές ιδιότητες, κάτι που γνωρίζουν καλά τα αδέλφια Γιώργος και Αποστόλης Κορρές. Στο Naxos Apothecary, οι δυο τους μετουσιώνουν τις γνώσεις και την αγάπη τους για τα άγρια βότανα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Νάξο.

Το παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Αθήνας έχει βρει το σπίτι του, τα τελευταία χρόνια, σε ένα εμβληματικό κτίριο στην καρδιά της πόλης, στο Σύνταγμα. Με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Μάνο Μπαμπούνη, ο οποίος έχει με τη σειρά του καταγωγή από τη Νάξο, τα αδέλφια Κορρέ δημιούργησαν έναν χώρο όπου ξεδιπλώνεται με σεβασμό η ιστορία τους σε έναν υπέροχο χώρο που ξεφεύγει από την τυπική εικόνα ενός φαρμακείου.

Εδώ, θα μυηθείς στα μυστικά των βοτάνων, θα λάβεις εξατομικευμένες λύσεις φυσικής περιποίησης και θα γίνεις παρατηρητής των μαγικών παρασκευών καθώς δεν υπάρχουν τοίχοι να κρύβουν τα εργαστήρια. Το καλύτερο όμως δεν έχει συμβεί ακόμα – αρκεί να ανέβεις τις σκάλες ή να πάρεις το ασανσέρ και να βρεθείς σε ένα πραγματικό «ησυχαστήριο», όπου απολαμβάνεις ροφήματα βοτάνων, θρεπτικούς χυμούς και smoothies και ελαφριά πιάτα.

Το Herban Tea Room και Nutrition Club αποτελεί έναν χώρο όπου μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου με τονωτικό πρωινό, να χαλαρώσεις διαβάζοντας ένα βιβλίο, να εργαστείς με το laptop σου ή να δώσεις ραντεβού για cocktails. Το νησί της Νάξου γίνεται κι εδώ σημείο αναφοράς, αλλά τα αδέλφια Κορρέ διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε όλη την Ελλάδα. Έτσι εκτός από τα πολύτιμα ναξιώτικα βότανα, εδώ συγκεντρώνονται ευεργετικά φυτά κι από κάθε άλλη γωνιά, μαζί με superfoods, ελαιόλαδο, γλυκά του κουταλιού και μια μικρή κάβα με κρασιά Ελλήνων παραγωγών.

Η ομάδα του Naxos Apothecary ξεδιαλέγει στο χέρι όλα τα βότανα που καταφτάνουν, τα οποία αποθηκεύονται στη συνέχεια στα καλοφτιαγμένα ξύλινα κουτιά που βλέπεις τριγύρω σου. Μπορείς να κάθεσαι με τις ώρες και να μαθαίνεις για τους πλούσιους θησαυρούς του τόπου και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Μπορείς όμως και να τα απολαύσεις ως τονωτικά αφεψήματα, με συνδυασμούς όπως φλισκούνι, φασκόμηλο, εστραγκόν, χαμομήλι και δεντρολίβανο ή ακόμα και σε cocktails.

Naxos Apothecary

Η Πόπη Σεβαστού (bar manager του Nolanverse) μελέτησε αρκετά για τις χρήσεις των βοτάνων πριν καταπιαστεί με τις συνταγές. Το αποτέλεσμα ωστόσο τη δικαιώνει, καθώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει cocktails που βασίζονται αποκλειστικά σε ελληνικά αποστάγματα, βότανα και μυρωδικά, αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού. Σκέψου ένα αθηναϊκό βερμούτ, αγιωργίτικο και τόνικ ή Metaxa, σιρόπι μελιού και σόδα με αγγούρι. Τόσο στα cocktails όσο και σε αυτά χωρίς αλκοόλ, δεν χρησιμοποιεί ζάχαρη, έτοιμα σιρόπια ή πουρέδες – αντιθέτως αναζητά στη φύση τις γλυκαντικές ουσίες, όπως τη δίνει για παράδειγμα η γλυκόριζα ή ο μάραθος.

Naxos Apothecary

Στην κουζίνα, ο σεφ Βαγγέλης Στέρπας, ζυμώνει με μεράκι τα προζυμένια ψωμιά του για να συνοδεύσουν τα φημισμένα ναξιώτικα τυριά από το τυροκομείο Μπαμπούνη και τα κρασιά από τον εγχώριο αμπελώνα, αναζητά πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς και ανοίγει έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ μαγειρικής, εποχών και υλικών.

Naxos Apothecary

Το χειροποίητο πατατόψωμο με ταραμά και γαρίδα, τα ψητά σπαράγγια με βούτυρο αντζούγιας και αρσενικό Νάξου, η ρεβυθάδα με χόρτα εποχής και μπουράτα φέτας και η αχνιστή λαχανίδα με οφτή πατάτα και γαλοτύρι ξεχωρίζουν στον «σφιχτό» κατάλογο.

Αρχές Ιουνίου το Naxos Apothecary ξεκινάει το καλοκαίρι του στη Νάξο όπου θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Το αθηναϊκό εγχείρημα, ωστόσο, παραμένει ανοιχτό – ένα ήσυχο καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας όπου μπορείς να κάνεις reset. Δεν το συναντάς συχνά αυτό στην Αθήνα.