Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Στο Μαγκάλι για χειροποίητα καλαμάκια και πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι

Στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου, ένα σουβλατζίδικο ανάβει κάρβουνα δέκα χρόνια τώρα, δεν έχει γύρο, αλλά ζουμερά καλαμάκια που φτιάχνονται καθημερινά στο χέρι.

Ευτυχές γεγονός είναι όταν ανακαλύπτεις συνοικιακά σουβλατζίδικα που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα της σειράς. Λέμε συχνά ότι το σουβλάκι είναι το εθνικό μας street food αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δύσκολα συναντάς ποιοτικές δουλειές. Στην Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια, το Μαγκάλι κάνει τη διαφορά.

Ανάβει κάρβουνα εδώ και μία δεκαετία και κάνει τα πράγματα με τον τρόπο του. Αν αποφασίσεις να το δοκιμάσεις, θα πρέπει να έχεις υπομονή γιατί το ποιοτικό σουβλάκι θέλει τον χρόνο του.

Δε θα βρεις γύρο αλλά καλαμάκια που φτιάχνονται καθημερινά στο χέρι από κομμάτια φρέσκου κρέατος. Στο κοτόπουλο, που είναι και ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ, επιλέγουν μπούτι και το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό και νόστιμο καλαμάκι. Αν φτάσεις νωρίς, θα δεις τον μάστερ ψήστη να κάνει αυτή τη δουλειά με υπομονή και μεράκι. Η πίτα είναι αλάδωτη, ψημένη με τη σειρά της στα κάρβουνα, η σος φτιάχνεται στο μαγαζί και οι ντομάτες είναι φρεσκοκομμένες.

μαγκάλι

Πολλά έχουν ειπωθεί για την πατάτα και το σουβλάκι, για το αν έχει θέση ή όχι. Στην περίπτωση όμως του συγκεκριμένου μαγαζιού, καθαρίζουν και κόβουν καθημερινά τις πατάτες στο χέρι και τις τηγανίζουν όταν έχουν παραγγελίες. Έτσι, τις τρως ζεστές και τραγανές όπως θα έκανες και σπίτι σου αν λαχταρούσες μια τηγανιά. Μόνο γι’ αυτό τον λόγο – κι αν θέλεις ένα τυλιχτό πιο χορταστικό – τις ζητάς χωρίς τύψεις.

Το Μαγκάλι έχει μερικά τραπέζια στη σάλα και ένα – δύο έξω από το μαγαζί για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν το ζεστό σουβλάκι καθιστοί. Το μενού περιλαμβάνει επίσης χωριάτικο λουκάνικο, κεμπάπ, μοσχαρίσια μπιφτέκια και χοιρινά μπριζολάκια σε μερίδες, καθώς επίσης σαλάτα με φέτα που καταφτάνει από την Τρίπολη. Εκπτώσεις στην ποιότητα δεν γίνονται εδώ, δεν έχουν άλλωστε να κρύψουν και τίποτα. Φαίνονται όλα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και στη συνέχεια στο σουβλάκι σου. Μία τίμια προσπάθεια στο πιο κόμφορτ φαγητό του κόσμου.

Αν βρεθείς στη γειτονιά, αξίζει να κάνεις και μία επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο Σεράνο για την ομώνυμη πάστα, για τα ολόφρεσκα ταρτάκια αλλά και για το τσουρέκι του που είναι φημισμένο σε όλη την Αθήνα.

ΤΟ ΜΑΓΚΑΛΙ
  • Παπαδιαμαντοπούλου 54, Αθήνα
  • 2107717517