ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΓΕΥΣΗ

Στον Κάκαλη στα Δυτικά Προάστια για τα καλύτερα κωκάκια της Αθήνας

Η ιστορία ενός ζαχαροπλαστείου που φτιάχνει κωκάκια εδώ και 43 χρόνια και η φήμη τους έχει εξαπλωθεί πέρα από τα δυτικά προάστια.

Ένα πέπλο νοσταλγίας καλύπτει γλυκά όπως το κωκ, που κάποτε ήταν πρωταγωνιστής σε όλα τα αστικά ζαχαροπλαστεία και κλασικό κέρασμα σε γιορτές και καλέσματα. Στην πορεία παραγκωνίστηκε, όπως και πολλά ακόμα γλυκά της εποχής του, για άλλα πιο «μοντέρνα».

Δύσκολα θα το αναζητήσει κάποιος, φταίει που τις περισσότερες φορές νιώθεις ότι φτιάχνεται ακόμα από υποχρέωση προς το παρελθόν, χωρίς να δίνεται καμία βάση στα υλικά και τη γεύση του. Πολύ σιροπιασμένο, πολύ γλυκό, ενίοτε και πολύ μπαγιάτικο. Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύει στα ζαχαροπλαστεία Κάκαλης, εκεί όπου το κωκ έγινε σούπερ σταρ από τα δυτικά προάστια σε όλη την Αθήνα και η φήμη του αντέχει 43 χρόνια τώρα.

Εδώ όμως δεν πρόκειται απλώς για μία φήμη που συνεχίζεται χωρίς ουσία. Το κωκ του Κάκαλη κερδίζει ακόμα κι αυτούς που ουδέποτε είχαν αδυναμία στο εν λόγω γλυκό. Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου ξεκινά το 1980, όταν ο Παναγιώτης και η Χρυσάνθη Κάκαλη άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στην Πετρούπολη.

κωκ κάκαλης

Η ιστορία μάλιστα, σύμφωνα με τον γιο τους και ζαχαροπλάστη Κωνσταντίνο Κάκαλη, που συνεχίζει την επιτυχημένη επιχείρηση, θέλει να είναι και οι εμπνευστές του μικρού κωκ. Μέχρι τότε το γλυκό είχε μεγαλύτερο σχήμα και ήταν οι γονείς του αυτοί που το λάνσαραν στην αγορά σε μικρό μέγεθος.

Το κωκ αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο, όχι μόνο γιατί η επιχείρηση δεσμεύεται στις φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά για τη συνταγή του. Δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα παρά όλα γίνονται στο χέρι. Η ανάλαφρη κρέμα πατισερί έχει ως κύριο συστατικό το φρέσκο γάλα, το παντεσπάνι είναι περισσότερο μπισκοτένιο και για τη σοκολατένια επικάλυψη χρησιμοποιείται κουβερτούρα υγείας. Μία άλλη ιδιαιτερότητα του γλυκού είναι ότι δεν σιροπιάζεται, αλλά μαλακώνει μόνο του μένοντας στο ψυγείο για περίπου 12 ώρες.

 

Τα κωκ του Κάκαλη έγιναν γνωστά από στόμα σε στόμα, κερδίζοντας πελατεία από όλη την Αθήνα. Η παραγωγή δεν σταματά ποτέ και σε δημοφιλείς γιορτές τα κουτιά γεμίζουν το ένα μετά το άλλο. Η οικογενειακή επιχείρηση έχει πια επεκταθεί, καθώς το 2006 άνοιξαν ένα κατάστημα στο Ίλιον και το 2010, το τρίτο ζαχαροπλαστείο στο Περιστέρι, το οποίο συναντά κανείς μόλις λίγα βήματα μακριά από το μετρό.

Μπορεί το κωκ να αποτελεί σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου – έχει πλέον μία ολόδική του ημέρα που θα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, όμως εξίσου δημοφιλές είναι το εκλέρ με την ίδια αφράτη κρέμα πατισερί και τα τρίγωνα με χειροποίητο φύλλο. Δε λείπουν τα τυλιχτά κεράσματα και οι πιο ιδιαίτερες τούρτες που μπορείς να παραγγείλει κανείς ανάλογα με την περίσταση.