ΓΕΥΣΗ

Τα αγαπημένα μας εμβληματικά φαγητά στην Αθήνα

Η λίστα μας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πιάτων, από τους λαχανοντολμάδες στην Ταβέρνα του Οικονόμου και το σουβλάκι στη Βόλβη, μέχρι το σάντουιτς στο Guarantee και το βάσκικο cheesecake του Sweet Nolan.

Σε μια πόλη που αγαπάει να τρώει έξω, όσο η Αθήνα, τι κάνει ένα φαγητό πραγματικά εμβληματικό; Οι θαυμαστές έρχονται και φεύγουν, και η αναμονή δεν είναι απαραίτητα ενδεικτική της αντοχής και της διάρκειας ενός μαγαζιού.

Είναι κάπου στον συνδυασμό αυτών των πραγμάτων – νόστιμη γεύση, μεγάλη δημοτικότητα και η ικανότητα να διατηρούνται και τα δύο με την πάροδο του χρόνου – που θεωρούμε ότι αξίζουν τον τίτλο του εμβληματικού. Υπάρχουν κάποια πιάτα που απλά ορίζουν την Αθήνα και σηματοδοτούν την καθημερινή ζωή των ντόπιων, ενώ ταυτόχρονα κυριαρχούν στις λίστες όσων επισκέπτονται την πόλη.

Παρακάτω, ζητήσαμε από τους συναδέλφους μας να μας πουν τα αγαπημένα τους φαγητά που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους εκεί έξω – κάποια όχι τόσο λαμπερά, που έχουν γίνει γνωστά κυρίως από στόμα σε στόμα, και άλλα πιο σύγχρονα, που έχουν βρει πλέον τη θέση τους στην αθηναϊκή εστίαση.

Η λίστα μας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πιάτων, από τους λαχανοντολμάδες στην Ταβέρνα του Οικονόμου και το σουβλάκι στη Βόλβη, μέχρι το σάντουιτς στο Guarantee και το βάσκικο cheesecake του Sweet Nolan.

Για τους λάτρεις του φαγητού που θέλουν να εξερευνήσουν την Αθήνα, ακολουθούν φαγητά και διευθύνσεις.

Οι λαχανοντολμάδες στην Ταβέρνα Οικονόμου

Πλήρες και πεντανόστιμο γεύμα από μόνο του αυτό το μαγικό πιάτο που ευτυχώς -όπως και τα υπόλοιπα της ιστορικής ταβέρνας- έμεινε ίδιο και απαράλλαχτο μετά το πέρασμα της ιδιοκτησιακής σκυτάλης σε νέα, posh χέρια (και αυτό είναι προς τιμήν των συγκεκριμένων χεριών). Αυτό είναι το πρώτο Χ (ή Ο). Το επόμενο είναι η λελογισμένα πιτσιλισμένη με λάδι κ πασπαλισμένη με ρίγανη φέτα. Τρίτο και τελευταίο η παστή και λαδωμένη ρέγγα. Εκτός κι αν δεν θες να κερδίσεις εμφατικά μια από τις πιο κλασικές γευστικές τρίλιζες της Αθήνας. – Θεοδόσης Μίχος

ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο μουσακάς στην Παλιά Φάβα

Δεν πήρε τυχαία το βραβείο “Best Moussaka in Palio Faliro” από το Restaurant Guru: Ο μουσακάς της Παλιάς Φάβας είναι μάλλον ο συγκλονιστικότερος που θα φάει κάποιος μη εξοικειωμένος με την αθηναϊκή κουζίνα και όχι άδικα. Παρόλο που πρόκειται για ένα πιάτο που «κυκλοφορεί» σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, η ελληνική εκδοχή που έγινε γνωστή από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ διακρίνεται για τον συνδυασμό μελιτζάνας, κιμά και της γαλλόφερτης μπεσαμέλ!

Αυτό, όμως, που κάνει τον μουσακά στην Παλιά Φάβα κορυφαίο είναι η άριστη
ποιότητα των υλικών, το γεγονός ότι είναι όλα τόσο φρέσκα, καλομαγειρεμένα και καλά ισορροπημένα και φυσικά ότι εδώ ο μουσακάς έχει και πατάτα. – Έλενα Μπούλια

ΠΑΛΙΑ ΦΑΒΑ

Τα ψαράκια στο τηγάνι στη Γιαγιά Ελισάβετ

Θα είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν ξέρω ποια φαγητά θεωρούνται iconic σε αυτή την πόλη. Ξέρω όμως ποιες γεύσεις θεωρώ iconic εγώ. Μία από αυτές είναι τα τηγανιτά ψαράκια στην ταβέρνα Γιαγιά Ελισάβετ, στις Τζιτζιφιές.

Καταρχάς με το που το βρίσκεις πίσω από το Νιάρχος, νιώθεις ότι βρέθηκες σε μία επαρχιακή γειτονιά, βρίσκεις ησυχία, σκιά από δέντρα, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και παρέες που τρώνε ποντιακές σπεσιαλιτέ και ψαρομεζέδες. Εγώ εκεί απολαμβάνω αθερίνα τηγανιτή νοστιμότατη και μία αυθεντική πλευρά της Αθήνας που αγαπώ ιδιαίτερα. – Λία Παπαϊωάννου

Η ΓΙΑΓΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Το Πεϊνιρλί στη Νέα Ιωνία

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Μικροί, τρέχαμε στο διάλειμμα να προλάβουμε το πιο λαχταριστό πεϊνιρλί απ’ το κυλικείο. Όταν μεγαλώσαμε, μάθαμε ότι το καλύτερο του είδους ψήνεται στην οδό Ραμνούντος, στην προσφυγική Νέα Ιωνία, από ένα αθάνατο οικογενειακό εργαστήριο που ψήνει πάντα αυθημερόν τις ζύμες του στον ξυλόφουρνο, για πάνω από 80 χρόνια. – Άγγελος Κλάδης

ΤΟ ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Το παστίτσιο στη Ραμόνα

Δεν ξέρω αν είναι iconic, είναι σίγουρα όμως comfort -βασικά, ο ορισμός αυτού- και μυρίζει Αθήνα και κυριακάτικο τραπέζι στο σπίτι ή στην ταβέρνα της γειτονιάς. Θα μπορούσε να είναι ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά, αλλά είναι μία ακόμα πιο νόστιμη εκδοχή αυτού: το παστίτσιο. Η Ραμόνα στην Καλλιθέα είναι εγγύηση εδώ και χρόνια για να το απολαύσεις στην πιο αυθεντική εκδοχή του -προς Θεού, όχι την αποδομημένη-, τη μαμαδίστικη.- Χριστίνα Φαραζή

Το κοκορέτσι και τα παϊδάκια στον Σπανό

Oneman.gr /Άσπα Κουλύρα

Επειδή μπορεί κάποια στιγμή να αρχίσουμε να προσελκύουμε και σοβαρούς τουρίστες. Και αυτοί οι σοβαροί τουρίστες να μην έχουν σκοπό να πάρουν το ΚΤΕΛ να πάνε μέχρι τη Θήβα για να φάνε σοβαρό κρέας. – Κώστας Μανιάτης

Τα κρεατικά και το τηγανόψωμο στην ταβέρνα του Μπάρμπα Βασίλη

Για εκείνον που θέλει να δοκιμάσει το απόλυτο κρέας της ζωής του, υπάρχει ένας προορισμός – Μικροχώρι, στην ταβέρνα του Μπάρμπα Βασίλη. Αρνίσια παϊδάκια ψημένα όπως ακριβώς πρέπει, τηγανητή συκωταριά που μυρίζει κρασί, ρίγανη και κάρβουνο και μπιφτέκι μοσχαρίσιο, ζουμερό, αληθινό, χωρίς περιττές φιοριτούρες.

Βραστά χόρτα, τζατζίκι με αληθινό σκόρδο, αλλά και το φουσκωτό τηγανόψωμο — γεμιστό με μπόλικη φέτα από τα Καλάβρυτα, που έρχεται καυτό και μοσχοβολάει ρίγανη. Ο παράδεισος του φαγητού. – Γεωργία Οικονόμου

ΜΠΑΡΜΠΑ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η Αθηναϊκή σαλάτα στη Cookoovaya

Είναι εκπληκτική και πιο κλασικό αθηναϊκό πιάτο από αυτό δεν γίνεται. – Μία Κόλλια

Τα παϊδάκια και οι τηγανητές πατάτες στον Καραβίτη

Για όσους δεν αγαπούν τις μεγάλες αποδράσεις, υπάρχει πάντα η κλασική λύση του Καραβίτη στο Παγκράτι. Σταθερή αξία: τραγανές πατάτες κομμένες στο χέρι, κολοκυθάκια τηγανητά, χόρτα με λεμόνι και παϊδάκια που φτάνουν στο τραπέζι αχνιστά, όπως πρέπει. – Γεωργία Οικονόμου

ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ

Το βάσκικο cheesecake στο Sweet Nolan

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sweet Nolan (@sweet_nolan)

Δεν είμαι εμμονική με τα γλυκά και καθόλου φαν των πολύ γλυκών, ίσως γιατί μεγάλωσα τρώγοντας στα παιδικά μου πάρτι τις «άγλυκες» τούρτες της μητέρας μου. Στην κατηγορία αυτή, λοιπόν, θα έβαζα όλα τα είδη cheesecake, και ιδιαίτερα το βάσκικο.

Έχω δοκιμάσει διάφορα ανά τα χρόνια, αλλά αυτό του Sweet Nolan just does it for me. Είναι «πλούσιο» αλλά όχι βαρύ, κρεμώδες, ελαφρώς λεμονάτο, και μπορείς να φας πολύ χωρίς να νιώσεις ότι σε βαραίνει. Είναι το ιδανικό «άγλυκο» γλυκό για μένα. – Κέλλυ Νόβακ

Το burger στο Ekiben

viral πιάτα Ekiben

Η σχέση μου με αυτό το απλό αλλά πεντανόστιμο burger ξεκίνησε από την αρχή παράξενα, αφού η πρώτη φορά που το έφαγα ήταν στο γραφείο μετά από παραγγελία κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας. Μέσα στη γενικότερη μιζέρια, αποτέλεσε μια μικρή παρηγοριά, αφού το σκεφτόμουν για μέρες. Αρκετό καιρό αργότερα, έχοντας κανονίσει να πάμε να φάμε στο Birdman, ονειρευόμουν τη στιγμή που θα παραγγείλω και θα το φάω ξανά.

Όταν έμαθα ότι πλέον δεν το σερβίρουν αλλά έπρεπε να πάω στο Ekiben για να το βρω, ξενέρωσα, αλλά έμαθα. Πλέον, οι περισσότερες επισκέψεις μου στο κέντρο, καταλήγουν εκεί. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο burger της πόλης, ξέρω όμως ότι κάθε burger που κάνει την καραντίνα λίγο πιο ανεκτή, αξίζει πραγματικά. – Κωνσταντίνος Αμπατζής

Το σουβλάκι χωρίς πατάτες στη Βόλβη

Δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι σουβλάκι είναι μόνο αυτό που δεν έχει πατάτες, για την ακρίβεια εμένα οι πατάτες μου αρέσουν πολύ και της αναζητάω στην πίτα μου. Θεωρώ ότι είναι ο τέλειος συνδυασμός με το κρέας. Ας μη μιλάμε όμως, άλλο για μένα, ας μιλήσουμε για το σουβλάκι της Βόλβης, που μπορεί να μην έχει ούτε μισή πατατουλίτσα μέσα, αλλά είναι κάθε μπουκιά και απόλαυση.

Τα τελευταία δύο χρόνια θα πάω σίγουρα 3-4 φορές τον μήνα, ενώ υπάρχουν μήνες που μπορεί να πάω και 3-4 φορές την εβδομάδα, ενώ να τριγυρνάω στο κέντρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνω μια στάση εκεί. – Ντενίσα Λυδία Μπαϊρακτάρι

Το πίτα-μπιφτέκι του Ντέλλου

Το σουβλάκι/τυλιχτό/καλαμάκι, όπως θέλετε πείτε το, είναι το φαγητό που επιλέγω με κλειστά μάτια όταν θέλω να μου φτιάξει η διάθεση. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο σουβλάκι των Αθηνών και σίγουρα έχω δοκιμάσει άπειρα, αλλά το τυλιχτό με μπιφτέκι, πατάτα και σος γιαουρτιού ή σπιτική σάλτσα ντομάτας από τον Ντέλλο στον Χολαργό είναι στα δικά μου μάτια iconic. Η πίτα έχει γεύση.Το κρέας είναι ποιοτικό.

Η πατάτα τέλεια. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν την πιο νόστιμη μπουκιά που μόλις ολοκληρώσω το γεύμα μου ήδη σκέφτομαι πότε θα παραγγείλω ξανά. Πάντα με καυτερή πάπρικα. – Τζώρτζια Παρασκευούδη

Τα μπιφτέκια στο Κοχύλι

Το μπιφτέκι «έξω» (aka εκτός σπιτιού) ήταν κάτι σαν τον «απαγορευμένο καρπό» για τον Αδάμ και την Εύα, στο σπίτι μας. Από πίσω; Η μαμά μου και οι θεωρίες της περί κιμά κλπ -που δεν θα αναλύσω τη δεδομένη στιγμή. Το θέμα είναι πως από τότε που έχω μετακομίσει στον Κορυδαλλό, η μερίδα μπιφτέκι με κόκκινη σάλτσα, πιτούλες, φρέσκιες ντομάτες, μαϊντανό και λεπτοκομμένο κρεμμύδι από το Κοχύλι (από το 1966)- για τους ντόπιούς Ρέκκας- είναι η αμαρτία μου. Τα μπιφτέκια (με κιμά μοσχαρίσιο με μία δόση αρνίσιου) ψήνονται στα κάρβουνα και βγαίνουν και σε εθιστικά τυλιχτά για μερακλήδες Πειραιώτες και μη. – Βιβή Αγγελάκη

Το σάντουιτς στο Guarantee

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Πολύ πριν ανακαλύψω εγώ το Guarantee, το είχαν κάνει στέκι τους αρκετοί καλοφαγάδες. 37 χρόνια τώρα το σαντουιτσάδικο στο Κουκάκι γεμίζει τα ψωμάκια του με εκλεκτά υλικά και παραμένει μια από τις λίγες καλές επιλογές σε street food σε μία πόλη που έχει δεχτεί πρόχειρες αντιγραφές. Παραμένει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με τους ιδιοκτήτες να κάνουν με μεράκι αυτό που ξέρουν καλύτερα. Δεν θα σου πω πώς να φτιάξεις το σάντουιτς, αφού η ποικιλία είναι μεγάλη, αλλά θα σε βεβαιώσω πώς ό,τι διαλέξεις θα είναι νόστιμο και ποιοτικό. – Μάρω Παρασκευούδη

GUARANTEE

Το φαλάφελ στην πλατεία Βάθης

Για όσους αφήνουν το κρέας στην άκρη, αλλά όχι τη γεύση, υπάρχει μια διεύθυνση-μυστικό στην πλατεία Βάθης: Λιοσίων 5. Ένα ταπεινό, μικρό μαγαζάκι, που δύσκολα θα τραβήξει το βλέμμα σου απ’ έξω — κι όμως, εκεί σε περιμένει ίσως το πιο τίμιο και νόστιμο φαλάφελ της Αθήνας. Αραβική πίτα με τραγανό φαλάφελ, λάχανο, καρότο, ντομάτα, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, ταχίνι και καυτερή σάλτσα. – Γεωργία Οικονόμου

FALAFEL AL SHARQ

Η πάστα αμυγδάλου στον Μπόζα

News247.gr / Σταύρος Δισκουρίδης

Το γκραν σουξέ του ζαχαροπλαστείου που λειτουργεί από το 1967 στην Κυψέλη, δεν είναι άλλο από την πάστα αμυγδάλου. Τη φτιάχνουν με αληθινή κρέμα πατισερί, σαντιγί με πολλά λιπαρά, φίνο, λεπτοκομμένο παντεσπάνι που ραντίζεται με κονιάκ και ελληνικά αμύγδαλα που καβουρδίζονται κι έχουν ένα τσακ βούτυρο για τη γεύση. Ο Παναγιώτης Μπόζας κρατάει ατόφιες τις συνταγές που του κληροδότησε ο πατέρας του και που έμαθε να φτιάχνει δίπλα του, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από μικρό παιδί. – Μάρω Παρασκευούδη

Το προφιτερόλ στον Ανδριά

Και τώρα, γλυκό. Γιατί χωρίς γλυκό, καμία έξοδος δεν ολοκληρώνεται. Η πρόταση είναι μία και απόλυτη: προφιτερόλ από τον Ανδριά. Έχω δοκιμάσει προφιτερόλ σε ζαχαροπλαστεία, μπιστρό, εστιατόρια και «διάσημες» pâtisserie, αλλά αυτό εδώ απλά δεν παίζεται. Αφράνα σουδάκια, κρύα κρέμα που δεν πλαδαρεύει ούτε βαραίνει, και από πάνω ζεστή, πυκνή σοκολάτα – όχι σιρόπι, σοκολάτα. – Γεωργία Οικονόμου

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.