EUROKINISSI
ΓΕΥΣΗ

Τα μαγαζιά που έκλεισαν τη χρονιά που πέρασε

Εστιατόρια, μπαρ και street food μαγαζιά που έκλεισαν τις πόρτες τους αλλά θα τα θυμόμαστε με αγάπη.

Ίσως όχι και ο πιο αισιόδοξος τίτλος για το ξεκίνημα του 2024 αλλά όταν ζεις στην Αθήνα, πιθανότατα να θέλεις να γνωρίζεις ποια μαγαζιά έκλεισαν τις πόρτες τους. Μπορεί να είχες επισκεφτεί κάποιο από αυτά και να είχες πει ότι θα ξαναπάς, ίσως να είχες ακούσει κάτι από έναν φίλο και να το είχες βάλει στη λίστα σου. Ούτε που κατάλαβες πότε πέρασε ο χρόνος και τελικά δεν πήγες.

Γράφουμε συνεχώς για νέες αφίξεις με την καλύτερη των προθέσεων, ειδικά όταν πρόκειται για εγχειρήματα ανθρώπων που έχουν ποντάρει ό,τι έχουν στην ιδέα τους. Γνωρίζουμε όμως πόσο δύσκολο είναι να ανοίξεις ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, ένα street food, και πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί το να καταφέρεις να το κρατήσεις ζωντανό. Μαγαζιά ανοίγουν και κλείνουν συνέχεια στην Αθήνα. Κάποια από αυτά είναι απλώς πυροτεχνήματα. Υπάρχουν όμως κι αυτά που κάνουν τον κύκλο της, που οι ιδιοκτήτες τους απλώς κουράστηκαν, ή εκείνα που δεν είχαν σωστό timing. Οι λόγοι που μπορεί να κλείσει ένα μαγαζί είναι πολλοί και κυρίως προσωπικοί.

Αν εξαιρέσουμε το φαινόμενο του gentrification, όπου οι μικρές επιχειρήσεις εκδιώχνονται για να χτιστεί στη θέση τους ένα ακόμα ξενοδοχείο ή να ανοίξει ένα κατάστημα εστίασης με βαρύ κεφάλαιο, οι άλλοι λόγοι δεν μας αφορούν. Η Ελένη Ψυχούλη είχε πει κάποτε την καλύτερη ατάκα στο άνοιγμα ενός νέου μαγαζιού: Να το κρατήσετε όσο περνάτε καλά και αντέχετε. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μείνει δέσμιος ενός μπαρ ή εστιατορίου όσο κι αν αυτό είναι για κάποιους αγαπημένο στέκι. Και το πιο σημαντικό, το κλείσιμο ενός μαγαζιού δεν σημαίνει αποτυχία, είναι απλώς ένας κύκλος που κλείνει.

«Ευπειθώς αναφέρω: Εγώ ο Svejk, ο Καλός Στρατιώτης, μετά από 41 χρόνια θητείας απολύομαι» έγραφε το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του πρώτου τσέχικου εστιατορίου της Αθήνας. Μετά από 41 χρόνια λειτουργίας, ο Svejk αποφάσισε να ξεκουραστεί και κάπως έτσι το εστιατόριο έκλεισε τις πόρτες του και μαζί με αυτές ένα μεγάλο κεφάλαιο στις ζωές των ιδιοκτητών του αλλά και εκείνων που το αγάπησαν.

Μετά από εννέα παρά κάτι χρόνια παρουσίας, το μπαρ Ρινόκερως έκλεισε τον κύκλο του, πηγαίνοντας «να συναντήσει τα extinct ξαδελφάκια του» όπως ανέφερε το μήνυμα στο Facebook. Στη θέση του άνοιξε το Knave, το οποίο φρόντισε να ενσωματώσει μερικά διακοσμητικά στοιχεία που μαρτυρούν την πρότερη ιστορία του χώρου.

Σημείο αναφοράς ήταν στο Χαλάνδρι και το Spiti Bar, το οποίο δεν λειτουργεί πια. Πρόσφατες αφίξεις αλλά σίγουρα συζητημένες ήταν το Grasshoppers στον Νέο Κόσμο και το Πλάι στο Κουκάκι, που έκλεισαν τις πόρτες τους. Θα δούμε αν οι δημιουργοί τους επανέλθουν εν καιρώ με κάποιο άλλο project.

Ένα νέο κεφάλαιο ετοιμάζεται να ανοίξει το Chicken Picnic, που όπως ανακοίνωσε μέσω Instagram, αναστέλλει τη λειτουργία του για να μεταμορφωθεί σε κάτι καινούργιο, κλείνοντας έναν τριετή κύκλο. Το αγαπήσαμε για τα τραγανά chicken nuggets και τις τηγανητές πατάτες.

Τώρα μένει να δούμε ποιες αφίξεις θα μας απασχολήσουν το 2024 και ποιες από αυτές θα καταφέρουν να μας κάνουν να τις αγαπήσουμε.