iStock
ΓΕΥΣΗ

Thanksgiving: Σε αυτά τα αθηναϊκά μαγαζιά θα φας γνήσιο αμερικάνικο δείπνο των Ευχαριστιών

Η Ημέρα των Ευχαριστιών πλησιάζει και αν θέλεις να βρεθείς γύρω από ένα τραπέζι με φίλους, δεν έχεις παρά να κάνεις κράτηση στα αθηναϊκά εστιατόρια που ετοιμάζουν ένα ξεχωριστό μενού.

Ψητή γαλοπούλα, πουρές γλυκοπατάτας, σάλτσα cranberry, κολοκυθόσουπα είναι μερικά από τα πιάτα που περιλαμβάνει το τραπέζι των Ευχαριστιών. Τα έχουμε δει σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, τα έχουμε λιγουρευτεί και έχουμε σκεφτεί αρκετές φορές ότι μία γιορτή με νόστιμο φαγητό και αγαπημένα πρόσωπα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και στα μέρη μας, ακόμα κι αν γιορτάζεται στην άλλη άκρη του κόσμου.

Για περισσότερους από δύο αιώνες, η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζονταν σε μεμονωμένες αποικίες και πολιτείες του «Νέου Κόσμου». Ήταν 1863, εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν την ανακήρυξε ως εθνική γιορτή. Στο πέρασμα των χρόνων, ο εορτασμός του Thanksgiving έχει χάσει μεγάλο μέρος της αρχικής θρησκευτικής του σημασίας – αντίθετα, τώρα επικεντρώνεται στο μαγείρεμα και το μοίρασμα ενός πλούσιου γεύματος με την οικογένεια και τους φίλους.

Όσο για τη γαλοπούλα, το φαγητό που έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο της γιορτής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν όντως προσφερόταν όταν οι άποικοι από το Πλύμουθ της Αγγλίας, διοργάνωσαν την εναρκτήρια γιορτή το 1621 στην καινούργια τους πατρίδα. Δε λείπουν φυσικά και οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη γιορτή, σχετικά με τις ρίζες της αλλά και για το γεγονός ότι συγκαλύπτει την πραγματική ιστορία καταπίεσης και αιματοχυσίας που διέπει τη σχέση μεταξύ των Ευρωπαίων αποίκων και των ιθαγενών Αμερικανών.

Αν παρόλα αυτά έχετε όρεξη για ένα τραπέζι γεμάτο με comfort πιάτα, σαν κι αυτά που έχεις ζηλέψει σε δημοφιλή sitcoms (βλέπε Friends), τότε δεν έχεις παρά να κάνεις κράτηση για το βράδυ της Πέμπτης (23/11) στα αθηναϊκά μαγαζιά που θα γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Το Po’Boys (Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Αθήνα) διοργανώνει και φέτος ένα αυθεντικό αμερικάνικο Thanksgiving δείπνο (30 ευρώ / άτομο), με ένα γιορτινό μενού πέντε πιάτων. Ο chef Βασίλης Σπόρος εμπνέεται από τα έθιμα και τις συνήθειες της ημέρας και προτείνει για αρχή μία σούπα βελουτέ κολοκύθας για να ακολουθήσει η κροκέτα πατάτας με βούτυρο σκόρδου και τυρί κρέμα με μυρωδικά.

Η σαλάτα με παντζάρια, ραπανάκια, ανάμεικτα πράσινα φύλλα και κατσικίσιο τυρί σίνει τη σκυτάλη στη σιγοκαπνιστή γαλοπούλα με πουρέ γλυκοπατάτας, gravy και σάλτσα cranberry. Η πουτίγκα σοκολάτας με παγωτό ολοκληρώνει το δείπνο. Η Po’ Boys εκδοχή του Gluhwein με μπαχαρικά Creole είναι η πρόταση για τη συνοδεία του φαγητού και – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – θα ρέει άφθονο.

Ένα γιορτινό δείπνο (55 ευρώ / άτομο) με πιάτα όπως κολοκυθόσουπα, ψητό φιλέτο από στήθος γαλοπούλας και τάρτα με κρέμα τυριού, θα προσφέρει και το Athénée (Βουκουρεστίου 9, Αθήνα), φτιάχνοντας όμως και μία πιο αισθαντική ατμόσφαιρα με συνοδεία πιάνου και μελωδιών.

Πιστό στο ραντεβού του και φέτος το εστιατόριο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, La Suite Lounge (Κλεομένους 2, Αθήνα), ετοιμάζει ένα Thanksgiving menu (48 ευρώ / άτομο) το οποίο απολαμβάνει κανείς σε συνδυασμό με την απίστευτη θέα. Κολοκυθόσουπα με ξυνόκρεμα και τηγανητό πασατέμπο, σαλατικά σε φωλιά από χωριάτικο ψωμί, ψητή γαλοπούλα με γέμιση σάλτσα cranberry, gravy, κρέμα από γλυκοπατάτα και λαχανάκια βρυξελλών και μηλόπιτα με παγωτό βανίλια συνθέτουν το μενού της ημέρας.

Τα TGI Fridays™ σε προσκαλούν να αισθανθείς ευγνώμων τρώγοντας γαλοπούλα και φυσικά pumpkin pie για επιδόρπιο. Το μενού περιλαμβάνει ζουμερό στήθος ψητής γαλοπούλας που περιχύνεται με τη βελούδινη Port Gravy sauce. Σερβίρεται με παραδοσιακή γέμιση με κιμά, κάστανα, cranberries, δαμάσκηνα, κουκουνάρι, πράσινο μήλο και ρύζι και συνοδεύεται άψογα από σπιτικό πουρέ γλυκοπατάτας. Thanksgiving χωρίς pumpkin pie δεν γίνεται για αυτό το Cap Cap δίνει τη δική του εκδοχή με γέμιση πραλίνα κολοκύθας, κανέλα, παγωτό βανίλια και σως καραμέλας.