Φωτογραφίες: Σταύρος Διοσκουρίδης / News24/7
ΓΕΥΣΗ

Το Μαρτίν στην Πλατεία Αμερικής έχει ταϊσει καριόκες και πολίτικο τσουρέκι γενιές και γενιές

Στη Μοσχονησίων, ένα ζαχαροπλαστείο λειτουργεί εδώ και 53 χρόνια και για τα γλυκά του συρρέουν από όλη την Αθήνα.

Πολλά έχουν αλλάξει στους δρόμους κάτω από την πλατεία Αμερικής. Αν υπάρχει όμως ένα μαγαζί ορόσημο στη γειτονιά, αυτό είναι το Μαρτίν. Στα 53 χρόνια που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, οι ιδιοκτήτες του έχουν δει την άνοδο και την πτώση της περιοχής, όμως οι ίδιοι επιμένουν να στέκονται όρθιοι.

Δεν είναι εύκολο να κρατηθεί μία μικρή επιχείρηση, ειδικά σε μία περιοχή που δεν έχει περάσει λίγα. Αν τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποι τους, τότε το Μαρτίν είναι η γλυκύτατη κυρία Έφη που υποδέχεται τον κόσμο χαμογελαστή και γεμίζει τις χούφτες με καριόκες.

Πρόκειται άλλωστε για το γλυκό σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου, που μαζί με το πολίτικο τσουρέκι έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Ο Δημήτρης Πιρουνίδης, σύζυγος της Έφης, έχει καταγωγή από την Ξάνθη και έμαθε την τέχνη της καριόκας στον ξακουστό Παπαπαρασκευά.

Μαρτίν ζαχαροπλαστείο

Η Έφη τυλίγει ένα ένα γλυκό στο χέρι και κολλάει το αυτοκόλλητο με την επωνυμία του μαγαζιού, χαρίζοντας αυτή την έξτρα, αληθινή περιποίηση που δεν είναι δεδομένη στις μέρες μας. Για το τσουρέκι τους έρχονται από όλη την Αθήνα. Μια φορά μάλιστα, η ίδια νόμιζε ότι της έκαναν πλάκα όταν ένας παλιός γείτονας και πελάτης, την είχε καλέσει για να της παραγγείλει μερικές δεκάδες.

Οι φίλοι του είχαν δοκιμάσει το τσουρέκι την ώρα της μπιρίμπας και ενθουσιασμένοι καθώς ήταν τού ζήτησαν να τους φέρει από καμία πεντάδα. Ξεχωρίζουν όμως και τα αμυγδαλωτά αλλά και οι πάστες παλαιού τύπου που πλέον αντικαθίστανται από πιο μοντέρνα γλυκά.

Η διακόσμηση παραμένει ίδια όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας μια εγγύτητα στους παλιούς πελάτες, που επισκέπτονται το μαγαζί για να προμηθευτούν τα αγαπημένα τους γλυκά και να θυμηθούν τα νιάτα τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ηλικιωμένοι θαμώνες εκφράζουν στους ιδιοκτήτες τους ότι μπαίνοντας στο Μαρτίν νιώθουν να ξαναγεννιούνται.

Για τους νεότερους, αυτό το μαγαζί είναι ένας δεσμός με πρόσωπα και καταστάσεις της παιδικής τους ηλικίας αλλά και ό,τι πιο αληθινό σε μία γειτονιά που αξίζει να προσέξει κανείς.