Τι θα χρειαστείς για το πρώτο dinner party στο σπίτι σου
Αν θέλεις να οργανώσεις το πρώτο σου δείπνο και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, αυτός ο οδηγός είναι για σένα, με χρήσιμες διευθύνσεις στην Αθήνα.
- 16 ΝΟΕ 2025
Δεν το έμαθες από μένα αλλά τα ανεπιτήδευτα dinner party έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους μας. Είτε γιατί το να τρως έξω σε βγάζει συχνά εκτός προϋπολογισμού είτε γιατί η οικειότητα του σπιτιού δεν αντιγράφεται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ενήλικες να συγκεντρώνονται γύρω από τραπέζια με πλατό τυριών, σπιτικό φαγητό και νόστιμα κρασιά.
Παρόλο που ένα δείπνο με αγαπημένα πρόσωπα φαντάζει εύκολο, αν δεν είσαι συνηθισμένος στον ρόλο του οικοδεσπότη ή αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου να προετοιμαστείς, μπορεί να φανεί κάπως αγχωτικό.
Αν θέλεις να οργανώσεις το πρώτο σου δείπνο και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, αυτός ο οδηγός είναι για σένα. Μερικές συμβουλές για δημιουργήσεις τη σωστή ατμόσφαιρα, να επιλέξεις ένα μενού που όλοι θα λατρέψουν και να κάνεις τη βραδιά ξεχωριστή, χωρίς να εξαντληθείς στη διαδικασία.
Είναι σημαντικό να κρατήσεις τη λίστα των καλεσμένων σου μικρή. Φυσικά και μετράει ως δείπνο ακόμα κι αν είστε μόνο τέσσερις φίλοι. Δεν χρειάζεται να μαγειρεύεις για 20 άτομα. Όταν η λίστα είναι μικρή, όλα γίνονται πιο χαλαρά – από το μενού μέχρι την ενέργεια στο τραπέζι. Και ειδικά για πρώτη φορά, καλύτερα να καλέσεις τον «στενό σου κύκλο».
Ο στόχος δεν είναι να εξαντληθείς μαγειρεύοντας ένα τριπλό μενού και να μείνεις κολλημένος στην κουζίνα. Πρέπει να απολαύσεις τη βραδιά όσο και οι καλεσμένοι σου. Αν είσαι αγχωμένος, θα το νιώσουν και αυτοί. Κράτα το μενού απλό και εφικτό. Πιάτα που γίνονται σε ένα σκεύος είναι σωτήρια, όπως και οτιδήποτε μπορείς να προετοιμάσεις από πριν.
Και μια λεπτομέρεια: ρώτα εκ των προτέρων για τυχόν διατροφικούς περιορισμούς. Είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνεις όλους να νιώσουν ευπρόσδεκτοι.
Μόλις μπει κάποιος στο σπίτι, μην τον αφήσεις με άδεια χέρια. Ένα ποτήρι κρασί ή ένα απλό κοκτέιλ (όπως ένα Negroni) φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση. Αν έχεις ένα μπαρ ή ένα τρόλεϊ ποτών, ακόμα καλύτερα – είναι πρακτικό και στιλάτο.
Στο Polyamorous Athens (Μαυρομιχάλη 72-74, Εξάρχεια) θα βρεις οικονομικά προσιτές ετικέτες κρασιών – με ενδιαφέρουσες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα – premium ποτά αλλά και άνθη-φυτά, τα οποία θα στολίσουν όμορφα τον χώρο. Οι ιδιοκτήτες Ελένη Νικολούλια και ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος ξέρουν πολύ καλά τον κόσμο των μπαρ και θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές.
Υποδέξου τους καλεσμένους σου με ποτό ή κρασί και μεζεδάκια, στη συνέχεια σέρβιρε το δείπνο για να ακολουθήσει το επιδόρπιο και στο τέλος ο καφές ή λικέρ.
Μια πιατέλα αλλαντικών και τυριών είναι εντυπωσιακή και εύκολη αφού δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Συνδύασε αλλαντικά, τυριά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και λίγη μαρμελάδα ή μέλι. Εκτός από τις δημοφιλείς επιλογές σε ευρωπαϊκά τυριά και αλλαντικά, μπορείς να βρεις εξαιρετικά προϊόντα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.
Στο Παντοπωλείο -Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Ευρυπίδου 52, Αθήνα) βρίσκεις σπάνια τυριά και αλλαντικά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Τσεμπέρι Ιθάκης, κυπριακά αλλαντικά, λουκάνικα της βορείου Ελλάδος, αγελαδινές γραβιέρες από τις Κυκλάδες και διάφορα ακόμα προϊόντα μικρής τυροκόμησης, παστεριωμένα και απαστερίωτα φιγουράρουν στα ψυγεία.
Εξαιρετικούς, φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς βρίσκεις και στο κατάστημα Χασιώτη (Ερμού 8, Χαλάνδρι). Με εμπειρία πενήντα χρόνων, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση, αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες κατευθείαν από τη φύση.
Φοβερή ποικιλία ξηρών καρπών, που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα τους, συγκεντρώνει ο Ιορδάνης (Λ. Ηρακλείου 230, Ν. Ιωνία). Αποτελούν άλλωστε και το δυνατό χαρτί του καταστήματος, αφού η διαλογή και το ψήσιμο αποτελεί οικογενειακή υπόθεση. Μπαχάρια, καφές που καβουρδίζεται αποκλειστικά για το κατάστημα, αποξηραμένα φρούτα – από σταφίδες και σύκα μέχρι δαμάσκηνα και χουρμάδες – και προϊόντα διαλεχτά, όπως χαλβάδες και πραλίνες, ολοκληρώνουν τη μεγάλη γκάμα.
Στο House of Wine (Εθνικής Αντιστάσεως 40, Χαλάνδρι) βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε κρασιά, ποτά και προϊόντα deli.
Για το κυρίως πιάτο, ένα ταψί με ψητό κοτόπουλο και πατάτες είναι κλασικό, οικείο και πάντα επιτυχημένο. Εξίσου όμως νόστιμη μπορεί να είναι μία πίτα, όπως μια κιμαδόπιτα ή μανιταριών. Πεντανόστιμες σπιτικές πίτες βρίσκεις στο Φρέσκο (Ιασωνίδου 39, Ελληνικό), όπου όλα είναι χειροποίητα. Το φύλλο ανοίγεται καθημερινά με μαεστρία στο μαγαζί, τα υλικά κόβονται και προετοιμάζονται στο εργαστήριο και τίποτα δεν είναι έτοιμο ή κατεψυγμένο. Κάθε προσφέρεται σε ατομικό αλουμινένιο ταψάκι, για να την ψήσεις στο σπίτι σου όποτε θέλεις ή να την πάρεις έτοιμη προς κατανάλωση.
Για συνοδευτικά προτίμησε ψητά λαχανικά εποχής. Μπορείς να βρεις επιλεγμένα λαχανικά από τις διαδικτυακές λαϊκές ή να επισκεφτείς κάποια βιολογική αγορά στην Αθήνα. Αρκεί να τα πασπαλίσεις με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο και να τα βάλεις στον φούρνο. Το φρέσκο ψωμί από τον φούρνο είναι πάντα ευπρόσδεκτο κι ενώ μπορείς να επιλέξεις κάτι κλασικό όπως μπαγκέτα ή φοκάτσια, οι αθηναϊκοί φούρνοι ξεφουρνίζουν και πιο ιδιαίτερες επιλογές.
Μερικά από τα πιο νόστιμα ψωμιά εκεί έξω τα βρίσκω στα Άκρα (Αμυντά 12, Παγκράτι), στο Hygge (Ιπποκράτους 192, Εξάρχεια), στο Flake (Σποράδων 24, Κυψέλη) και στον Μονόκερο (Φαίδρου 4, Παγκράτι).
Θέλεις ένα ελαφρύ και γλυκό φινάλε, όπως πάστα αμυγδάλου από τον Μπόζα (Κερκύρας 39, Κυψέλη) ή πάβλοβα από το La Maison-Fine Pastry (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα). Μπορείς όμως να έχεις σοκολατάκια ως μια πιο εύκολη και γλυκιά πρόταση. Στο Μεράκι (Αντήνορος 9, Παγκράτι) χρησιμοποιούν αποκλειστικά ΙΟΝ και στη βιτρίνα – ψυγείο βρίσκεις μία μικρή παραγωγή από σοκολατάκια, όπως βραχάκια και τρουφάκια (με σοκολάτα υγείας ή με γάλακτος και κακάο) που τρώγονται σε μία μπουκιά. Τέλος, φρόντισε να έχεις προμηθευτεί ανθρακούχο νερό και να έχεις κόψει φέτες λεμονιού και αγγουριού, για όσους δεν πίνουν αλκοόλ.
Ο φωτισμός μπορεί να μεταμορφώσει τη βραδιά. Απόφυγε τα έντονα φώτα οροφής και προτίμησε κεράκια. Στο The Athenian Candleshop (Καλλιδρομίου 70, Αθήνα) βρίσκεις φυτικά κεριά σόγιας. Το απαλό, θερμό φως κάνει τα πάντα πιο φιλόξενα και όλους πιο χαλαρούς. Το στρώσιμο του τραπεζιού είναι μικρή τέχνη.
Δεν χρειάζεται να έχεις πολυτελές σερβίτσιο· λίγες προσεγμένες λεπτομέρειες αρκούν: οι λινές πετσέτες είναι μια ωραία λεπτομέρεια και στο υφασματάδικο Ελμαλόγλου (Αιόλου & Μητροπόλεως, Αθήνα) διαθέτουν μεγάλη ποικιλία. Τέλος, ετοίμασε τη μουσική εκ των προτέρων, αφού είναι ο «αόρατος» οικοδεσπότης. Δημιουργεί ροή και καθορίζει τον ρυθμό της βραδιάς. Προετοίμασε μια λίστα που ξεκινά πιο ζωηρά και γίνεται πιο ήπια στο φαγητό, για να ξανανέβει στο επιδόρπιο. Ένα ασύρματο ηχείο αρκεί.
Αφού οργανώσεις το πρώτο σου δείπνο, μην εκπλαγείς αν θες αμέσως να προγραμματίσεις το επόμενο. Το να συγκεντρώνεις αγαπημένους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι είναι κάτι μαγικό και κάθε φορά μπορεί να είναι λίγο διαφορετική εμπειρία.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.