Κωνσταντίνος Μπαντούνας
FOODIAL

Foodial: Η πρώτη φάση του Μουντιάλ φαγητού ολοκληρώνεται με τον όγδοο όμιλο

Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα και Γκάνα έρχονται αντιμέτωπες με τα πιάτα τους στο Group Η στο Μουντιάλ Φαγητού του OneMan.

Η πρώτη φάση του Foodial, του δικού μας Μουντιάλ Φαγητού ολοκληρώνεται με τον όγδοο όμιλο. Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα και Γκάνα έρχονται αντιμέτωπες με τα πιάτα τους όσο το Κύπελλο Ποδοσφαίρου συνεχίζεται στο Κατάρ.

Pasteis de nata, τηγανητές μπανάνες, rice bowl και ένα κολασμένο σάντουιτς παίζουν μπάλα στο Group H και δίνουν πάσα για τα επόμενα ζευγάρια.

Η κριτική επιτροπή: Θάλεια Ιωάννου, travel & food blogger (Urban Food Junkie), Λάμπρος Βακιάρος, μάγειρας (www.lambrosvakiaros.com, meallion.gr) Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem, μάγειρας και ιδιοκτήτης του Guerilla Chef Burgers και Μάρω Παρασκευούδη, food editor (OneMan).

Η διαδικασία: Κάθε κριτικός βάζει σε κατάταξη, από την 1η μέχρι την 4η θέση το πιάτο της κάθε ομάδας, ανά όμιλο, αφήνοντας εάν θέλει τα σχόλιά του.

Η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής: η 1η θέση δίνει 3 βαθμούς, η 2η θέση και 3η θέση από 1 βαθμό και  η 4η θέση κανέναν βαθμό.

Δες εδώ τον Όμιλο Α.

Δες εδώ τον Όμιλο Β.

Δες εδώ τον Όμιλο C.

Δες εδώ τον Όμιλο D.

Δες εδώ τον Όμιλο Ε.

Δες εδώ τον Όμιλο F.

Δες εδώ τον Όμιλο G.

Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση με τον Όμιλο Η.

Πορτογαλία – Pasteis de nata

Pasteis de nata Pasteis de nata, το πορτογαλικό γλυκό που είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο © iStock

Σφολιάτες γεμισμένες με κρέμα βανίλια, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη και κανέλα, με ελαφρώς καψαλισμένη κρέμα στην επιφάνεια. Το πορτογαλικό αυτό γλυκό είναι διάσημο σε όλο τον πλανήτη.

Ουρουγουάη – Chivito

uruguay Chivito Chivito, το εθνικό πιάτο της Ουρουγουάης © iStock

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε το εθνικό πιάτο της Ουρουγουάης. Μια λεπτή φέτα από τρυφερό μαγειρεμένο μοσχαρίσιο φιλέτο, μοτσαρέλα, ζαμπόν, ντομάτα, μαγιονέζα, μαύρες ή πράσινες ελιές, μπέικον και τηγανητό ή βραστό αυγό είναι τα όχι και τόσο λίγα υλικά που μπαίνουν ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού.

Νότια Κορέα – Bibimbap

Bibimbap κορεα Bibimbap από τη Νότια Κορέα. Το όνομά του σημαίνει «ανάμεικτο ρύζι». © iStock

Το όνομά του σημαίνει «ανάμεικτο ρύζι», το οποίο είναι μια αρκετά καλή περιγραφή αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα rice bowl που συμπληρώνεται με διάφορα καλούδια. Μοσχαρίσιο κρέας σε λεπτές φέτες ή κιμάς, μια επιλογή από σοταρισμένα λαχανικά που ονομάζονται namul και πολλές σάλτσες, συνήθως σόγια, doenjang (μια πάστα σόγιας που δίνει το αλμυρό στοιχείο και μία δόση umami) και gochujang (πάστα τσίλι).

Γκάνα – Kelewele

kelewele γκανα Kelewele, τηγανιτά plantains στο αγαπημένο σνακ από την Γκάνα © iStock

Πρόκειται για πικάντικα τηγανητά plantains (μοιάζουν με μεγάλες μπανάνες και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τόσο ώριμα όσο και άγουρα) και είναι ένα αγαπημένο σνακ στην Γκάνα.

Θάλεια Ιωάννου

Pasteis de nata, Πορτογαλία 3 βαθμοί: Πρώτη η Πορτογαλία γιατί τα pasteis de nata είναι θεσμός, εθιστικά και η καλύτερη μπουκιά της χώρας. Bibimbap για ένα πλήρες γεύμα και Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση.

Bibimbap, Νότια Κορέα 1 βαθμός

Kelewele, Γκάνα 1 βαθμός

Chivito, Ουρουγουάη 0 βαθμοί

Λάμπρος Βακιάρος

Bibimbap, Νότια Κορέα 3 βαθμοί: Αστείο να το διαβάζεις σχεδόν γλωσσοδέτης, bibimbap μια συνταγή που ξεχειλίζει από umami και ασιατικίλα!

Pasteis de nata, Πορτογαλία 1 βαθμός 

Kelewele, Γκάνα 1 βαθμός

Chivito, Ουρουγουάη 0 βαθμοί

Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem

Bibimbap, Νότια Κορέα 3 βαθμοί: Ανίκητος συνδυασμός γεύσεων.

Chivito, Ουρουγουάη 1 βαθμός: Αυτό μου ακούγεται ως το ιδανικό hangover cure.

Kelewele, Γκάνα 1 βαθμός

Pasteis de nata, Πορτογαλία: Βαρέθηκα και μόνο που το έψαξα.

Μάρω Παρασκευούδη

Bibimbap, Νότια Κορέα 3 βαθμοί: Έχει αστείο όνομα, βασίζεται στη λογική των leftovers (από μοσχαρίσιο κιμά μέχρι διαφόρων λογής λαχανικά) και ολοκληρώνεται με ένα αυγό που σπάει. Σίγουρη πρωτιά!

Pasteis de nata, Πορτογαλία 1 βαθμός 

Kelewele, Γκάνα 1 βαθμός

Chivito, Ουρουγουάη 0 βαθμοί

Η τελική κατάταξη

  1. Νότια Κορέα – 10 βαθμοί
  2. Πορτογαλία – 5 βαθμοί
  3. Γκάνα – 4 βαθμοί
  4. Ουρουγουάη – 1 βαθμός

Στους 16 περνούν η Νότια Κορέα και η Πορτογαλία.

Στα super market Μασούτης θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις το σπίτι σου το στέκι αυτού του Μουντιάλ! Πολλές προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα για να μην ξεμείνεις ποτέ από προμήθειες στις βραδιές Μουντιάλ!