ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού θα βγεις το Σαββατοκύριακο στα Εξάρχεια

Μαγαζιά για κάθε ώρα της ημέρας και διάθεση σε μία από τις ωραίες περιοχές της Αθήνας.

Ό, τι και να θελήσεις θα το βρεις στα Εξάρχεια.

Παλιά στέκια, κλασικά καφενεία αλλά και νεότερες προσθήκες συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανή την αίσθηση της γειτονιάς, προσφέροντας από ποιοτικό καφέ μέχρι νησιώτικους μεζέδες και ιδιαίτερα κρασιά.

Για καφέ στο Motiv

Χαμηλά στην Εμμανουήλ Μπενάκη, βρίσκεται το Motiv, το οποίο ξεχωρίζει για τον καλό καφέ του. Εδώ, θα κάνεις μία γρήγορη στάση πριν συνεχίσεις την ημέρα σου, και μπορείς να φύγεις παίρνοντας μαζί σου φρεσκοψημένη φοκάτσια, χειροποίητα ρολά κανέλας και vegan babka.

Για vegan πρωινό στο Bamboo Vegan

Από το 2012 μέχρι σήμερα, το Bamboo Vegan, το πρώτο αποκλειστικά vegan mini market στην Ελλάδα, κατάφερε να γίνει προορισμός για όλους όσοι ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μια πιο «ηθική στάση» απέναντι στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Ο Φώτης και η Ελισάβετ γεμίζουν τα ράφια του καταστήματός τους με 100% vegan προϊόντα, όπως υποκατάστατα τυριού, κρέατος, όσπρια και δημητριακά, φυτικά γάλατα και προσφέρουν γλυκά, σάντουιτς και αλμυρές πίτες χωρίς καθόλου ζωικά παράγωγα. Highlight, ο καλοφτιαγμένος καφές τους.

Για ψαρομεζέδες στη Λέσβο

Θα είναι σαν να είσαι σε νησί αλλά θα είσαι στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Στη Λέσβο, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στα ’60s, όταν δύο αδέρφια άνοιξαν ένα ουζερί με το όνομα του τόπου τους, το οποίο επιβιώνει μέχρι και σήμερα. Η Λέσβος πέρασε σε άλλα χέρια όμως δεν έχασε την ταυτότητά της. Οι θαμώνες της απολαμβάνουν κλασικούς κεφτέδες, παστά ψάρια, πατάτες τηγανητές, φάβα, χταποδάκι και πολλούς ακόμα ουζομεζέδες.

Για κρητική κουζίνα στο Ρακουμέλ

Ανεβαίνοντας την Μπενάκη, στο νούμερο 71, το Ρακουμέλ φέρνει στα τραπέζια του γεύσεις και αρώματα της Κρήτης. Καλωσόρισμα με αλατσολιές, παξιμάδια και μυζήθρα, πριν κάνεις το βήμα για τα κυρίως. Φανταστικοί κολοκυθοανθοί γεμισμένοι με ρύζι, αυγά με στάκα πάνω σε πατάτες, μαραθόπιτα, χοχλιοί μπουρμπουριστοί και απάκι χοιρινό είναι όσα χρειάζεσαι για να συνοδεύσεις τη ρακή σου.

Για πίτσα και απεριτίβο στη Valteziana

Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, τρως πίτσα ναπολιτάνικης φιλοσοφίας και πίνεις απεριτίβο. Με τη Valteziana, ο Manuel Capurso και η Γεωργία Στρατάκη ενώνουν γαστρονομικά την Ιταλία με την Ελλάδα. Το αλεύρι ταξιδεύει από τη Νάπολη, το ζυμάρι μεγαλώνει για 48 ώρες και όλα τα προϊόντα έρχονται από την Ιταλία, με μοναδική εξαίρεση τα λαχανικά και το ελαιόλαδο.

Για κρασί στο Τανίνη Αγάπη μου

Η Έυα, ο Γιώργος, ο Δημήτρης και ο Στέργιος άνοιξαν το 2018 ένα wine bar με ξεχωριστή ταυτότητα, καθώς εστίασε εξαρχής (και συνεχίζει) αποκλειστικά στον ελληνικό αμπελώνα και τα κρασιά ήπιας και φυσικής οινοποίησης. Κρασιά βιοδυναμικά, βιολογικά, χωρίς θειώδη, φτιαγμένα με παραδοσιακές μεθόδους μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ομάδας και αποκτούν το δικό τους φανατικό κοινό. Στην Τανίνη, βρίσκεις 100 ετικέτες σε ποτήρι ενώ δίνεται επίσης και η δυνατότητα της προκατανάλωσης κρασιών τα οποία παλαιώνουν στο wine bar. Το κρασί πλαισιώνεται με τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως ελληνικά τυριά και αλλαντικά και μικρά πιάτα με εποχιακό προφίλ και αρκετά vegan και vegetarian κατεύθυνση. Κάθε μήνα, η ομάδα διοργανώνει οινογνωσίες με διαφορετικές θεματικές, όπως τα μεγάλα κόκκινα κρασιά ή την εξέλιξη της ρετσίνας σε γαστρονομικό κρασί.

Στην Ασκληπιού, για κάθε διάθεση

Asklipiou Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Η Ασκληπιού είναι ο δρόμος των Εξαρχείων που χωράει τα πάντα. Από τους Κόκκους Καφέ, το Nabokov και το Τραλαλά μέχρι το Υποβρύχιο, το Vedder και το Blue Fox για ατελείωτο χορό, τα καφέ-μπαρ της Ασκληπιού διαμόρφωσαν και τον χαρακτήρα της, θέτοντάς τη σχεδόν ξέχωρα από τα υπόλοιπα Εξάρχεια, ως έναν δρόμο που όλοι βρίσκουν αυτό που ζητούν. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν κι άλλες αφίξεις, με το Santarosa και τη Φάλαινα να κάνουν την αρχή και το Knave να παίρνει τη θέση του Ρινόκερου.