Pexels
ΓΕΥΣΗ

7 αθηναϊκά εστιατόρια που βρίσκουμε το καλοκαίρι στα νησιά

Γνώριμοι της αθηναϊκής εστίασης αποβιβάζονται στα νησιά για το καλοκαίρι, προσφέροντας γαστρονομικές εμπειρίες με θέα το Αιγαίο.

Ο Άρης Βεζενές έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι μία συνεργασία με το Cavo Tagoo στη Σαντορίνη, προσφέροντας την εμπειρία του εστιατορίου του κι εκτός Αθηνών. Ο Παπαϊωάννου, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την εκλεκτή ψαροφαγία στην Αθήνα, έβαλε φέτος πλώρη για Μύκονο.

Το ίδιο ισχύει και για το Nolan, το οποίο ετοιμάζει μία έκπληξη στο νησί των ανέμων για τους επόμενους δύο μήνες. Και τα παραπάνω εστιατόρια δεν είναι οι μοναδικοί γνώριμοι της Αθήνας που θα βρίσκουμε φέτος το καλοκαίρι στα νησιά.

Το εστιατόριο Παπαϊωάννου στη Μύκονο

Παπαιωάννου

Ο Ιούνιος του 2023 βρίσκει τον δραστήριο Παπαϊωάννου στη Μύκονο. Μακριά από τη βοή της Χώρας, στον όμορφο και γραφικό οικισμό του Αγίου Στεφάνου, το εστιατόριο είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό του νησιού. Εδώ, οι ρυθμοί αλλάζουν και ο χρόνος γύρω από το τραπέζι παίρνει άλλη αξία.

Με σεβασμό στη βιωσιμότητα και την εποχικότητα, το μενού του Παπαϊωάννου παραμένει εστιασμένο στις αυθεντικές γεύσεις που αναδεικνύουν κάθε φορά την ποιότητα της πρώτης ύλης. Πιστό στην παράδοση και ανοιχτό στην εξέλιξη, το εστιατόριο γίνεται σημείο συνάντησης και φέτος το καλοκαίρι, αυτή τη φορά και στις διακοπές.

Το Vezené στη Σαντορίνη

βεζενε σαντορινη νησιά

Ύστερα από 10 χρόνια επιδραστικής παρουσίας, η εμπειρία του εστιατορίου Vezené μεταφέρθηκε πέρυσι για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, στο ξενοδοχείο Cavo Tagoo στη Σαντορίνη. Μια ανέμελη χειμωνιάτικη συζήτηση και μερικά Niκκά ουίσκι στο Birdman, ανάμεσα στον Άρη Βεζενέ και τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Νίκο Λιάκο, έμελλε να γεννήσουν την εν λόγω συνεργασία.

Οι δυο τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια έντονη γευστική εμπειρία που θα αποθέωνε τη δύναμη και την επιρροή της «Aνοιχτής Φωτιάς». Πρόκειται για μία κατασκευή που βρισκόταν για χρόνια στα σχέδια του chef και πλέον υλοποιείται στη Σαντορίνη όπου συνδυάζεται με το γευστικό βάθος των φυσικών υλικών του νησιού.

Το Nolan σε καλοκαιρινές περιπέτειες στη Μύκονο

Ο chef, Σωτήρης Κοντιζάς, οι μάγειρες, οι host, η bar-manager, οι bartender, οι σερβιτόροι, οι άνθρωποι στη λάντζα, σύσσωμη δηλαδή η οικογένεια του Nolan, βρίσκεται στη Μύκονο για το φετινό καλοκαίρι και το γιορτάζει με ένα βίντεο στο Instagram, βγαλμένο από τον κόσμο του Wes Anderson.

Το αθηναϊκό εστιατόριο μεταφέρεται στην καρδιά της Χώρας της Μυκόνου, στα Ματογιάννια, στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο του Φιλιππή. Σε μία κλασική νησιωτική αυλή, που σχεδίασε η Trail Practice, και φέρει τα αναγνωρίσιμα στοιχεία του – μωσαϊκό και μάρμαρο- με δέντρα, οργιώδη ελληνική βλάστηση και λευκά λουλούδια.

Κάτω από την ίδια στέγη με το Nolan, σε έναν χώρο στην είσοδο του εστιατορίου, θα φιλοξενηθεί και το πρώτο φυσικό κατάστημα του Temeno, του νέου brand του Λάκη Γαβαλά, ο οποίος έχει αναλάβει και τις στολές του προσωπικού. Όσο για το Nolan στην Αθήνα, έκλεισε την 1η Ιουλίου και θα εκμεταλλευτεί αυτό το break για ανακαίνιση.

NOLAN MYKONOS

Το Vassilenas Blue στην Αντίπαρο

Σε μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα, το εστιατόριο σε καλωσορίζει σε ένα κοσμοπολίτικο γευστικό ταξίδι: οι ξεχωριστές συνταγές, ιστορικές και νέες, μαγειρεύονται με μαεστρία κι αγάπη βασισμένες στην καλύτερη πρώτη ύλη των Κυκλάδων αλλά και στους εποχικούς θησαυρούς, έχοντας πάντα στο νου την αειφορία και τη συνολική αξιοποίησή τους.

Στη μαγευτική Αντίπαρο, ο «Βασίλαινας» συνεχίζει να κάνει πράξη την αγάπη του για τη φαντασία και την ουσία της γαστρονομίας, την οποία άλλωστε υπηρετεί έξοχα για περισσότερα από 100 χρόνια. Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα υπό την επιμέλεια του chef Μανώλη Γαρνέλη και του chef de cuisine, Βασίλη Παπαδόπουλου, πρωταγωνιστεί.

VASSILENAS BLUE
  • Χώρα της Αντίπαρου
  • 2284063250

Το Napul’è στην Τήνο

Στον Τριαντάρο της Τήνου βρίσκουμε φέτος το Napul’è, το ιταλικό εστιατόριο της Βάρης, που αγαπήσαμε για τη σπιτική κουζίνα της chef Μάγκυς Ταμπακάκη και τη ναπολιτάνικη πίτσα του συζύγου της Francesco Granata. Το εστιατόριο στεγάζεται στους χώρους του Aeolis Tinos Suites αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες που αναζητούν μία αυθεντική ιταλική γευστική εμπειρία στο νησί.

Από τα χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι τις πίτσες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και τα κλασικά ιταλικά επιδόρπια, κάθε πιάτο φτιάχνεται με φροντίδα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Το μενού του Napul’è παραμένει ιταλικό στον πυρήνα του αλλά εμπλουτίζεται με αυθεντικά προϊόντα της Τήνου.

Η Μάγκυ και ο Francesco αναλαμβάνουν επίσης να εμπλουτίσουν το πρωινό αλλά και το all-day μενού του ξενοδοχείου μαζί με την συμμετοχή του Δημήτρη Καρουσιώτη, τον οποίο συναντούσαμε για πολλά χρόνια στην κουζίνα του Varoulko.

Το Varoulko στη Σαντορίνη

νησιά Varoulko Santorini

Στο Varoulko Santorini, η καρδιά της ελληνικής γαστρονομίας χτυπάει πιο δυνατά χάρη στα εξαιρετικά υλικά και τη μαγειρική εφευρετικότητα. Φωλιασμένο στα γραφικά ασβεστωμένα μονοπάτια του Ημεροβιγλίου, το Grace Hotel Auberge προτείνει μια γαστρονομική εμπειρία με φανταστική θέα στο πέλαγος.

Επικεφαλής της κουζίνας στο καλοκαιρινό θέρετρο, είναι ο Κομνηνός Μουφλουζέλης, ο οποίος συνδυάζει τον σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση και τη δημιουργικότητα αιχμής. Το μεσογειακό μενού αναδεικνύει τα βιολογικά προϊόντα, τα τοπικά δημητριακά, τα βότανα και μυρωδικά, αλλά με κύριο γνώμονα τα φρέσκα θαλασσινά. Το πάθος του Λευτέρη Λαζάρου για την προμήθεια ανώτερων υλικών και τον πειραματισμό με την τεχνική εναρμονίζεται με τη δέσμευση του Grace Hotel για αριστεία και συνθέτει μια εμπειρία που είναι τόσο κλασική όσο και αναζωογονητική.

VAROULKO SANTORINI

Το Lost Athens στην Τήνο

Παράλληλα με τη λειτουργία του εστιατορίου στο Παγκράτι, το Lost Athens αποβιβάζεται στο Omma της Τήνου και συναντάει την ομάδα του Old Dog. Για δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), θα μαγειρεύουν και θα οργανώνουν πάρτι σε ένα από τα πιο μοναδικά μέρη του νησιού.

Special menu από τις chefs Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρίγκου και parties με guests όπως Junior Pappa, Onirama, Alexandros Christopoulos και Dimos Anastasiadis.