Φωτογραφίες: News24/7.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Για ρυζόγαλο και γιαούρτι 80 χρόνια τώρα στον Αντωνίου στο Κερατσίνι

Ο Βαγγέλης Αντωνίου, τρίτη γενιά στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στον Πειραιά, κάνει αυτό που ξέρει καλά με αγάπη και μεράκι.

Οι περιοχές αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου – από τα μαγαζιά που περνούν σε άλλα χέρια ή που αλλάζουν χρήση και τους ανθρώπους που φεύγουν. Στην αναζήτηση εκείνων των σταθερών που συνδέουν ακόμα κάποια ψήγματα του παρελθόντος με το σήμερα, δυσκολευόμαστε. Δεν μένουν πολλά παλιά μαγαζιά κι όσα κρατιούνται ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι θα τα επωμιστεί η νέα γενιά. Για όσο παραμένουν όμως είναι σχεδόν χρέος μας να τα γνωρίσουμε, να τα στηρίξουμε, να μάθουμε από αυτά.

Το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής Αντωνίου στο Κερατσίνι ανήκει στα σχεδόν αιωνόβια μαγαζιά της πόλης, μετρώντας αισίως 80 χρόνια λειτουργίας. Ο Βαγγέλης Αντωνίου, ζαχαροπλάστης στο επάγγελμα αλλά και λάτρης του ψαρέματος, κρατάει το πόσο που του κληροδοτήθηκε από τους παλαιότερους.

Ανήκει στην τρίτη γενιά και είναι κυριολεκτικά γέννημα θρέμμα της περιοχής, αφού ήρθε σε αυτόν τον κόσμο σε μια κλινική που στεγαζόταν τότε στον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας απέναντι από το μαγαζί. Εκείνα τα χρόνια, ο πατέρας του έφτιαχνε λουκουμάδες στο μαγαζί που βρίσκεται σήμερα ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της γειτονιάς επισκέπτονται τακτικά το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για τα γαλακτοκομικά του, από το πρόβειο γιαούρτι με την παραδοσιακή «πέτσα», το οποίο φτιάχνεται με γάλα από την Φωκίδα μέχρι ρυζόγαλο και κρέμα. Ιδιαίτερο είναι και το παγωτό που το βρίσκεις σε κλασικές γεύσεις – βανίλια, σοκολάτα, φράουλα και φιστίκι.

Στα ψυγεία – βιτρίνα του μαγαζιού φιγουράρουν και κλασικά γλυκά, ανάμεσά τους πληθωρικά κορνέ γεμιστά με κρέμα, ανάλαφρη πάστα αμυγδάλου και σοκολατένια ποντικάκια. Ο ιδιοκτήτης έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη σαντιγί και δηλώνει λάτρης της γαλλικής σχολής στη ζαχαροπλαστική. Δεν ξέρουμε πόσο τυχαίο είναι αυτό, καθώς η γλυκύτατη σύζυγός του είναι καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε επίσης αμυγδαλωτά και σμυρνέικα κουλούρια, ιδανικά συνοδευτικά για τον καφέ και το τσάι, που φτιάχνονται επίσης στο εργαστήριο με μεράκι και αγάπη.