@dosirak_athens
ΓΕΥΣΗ

Κορέα, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ: 4 μαγαζιά που εκπροσωπούν γευστικά τις κουζίνες τους

Ασιατικές γωνιές στην Αθήνα για να απολαύσεις διαφορετικά στυλ μαγειρικής από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Κορέα.

 

Πολλά είναι τα είδη της ασιατικής κουζίνας που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Νοτιοδυτικά για παράδειγμα, ακολουθείται μια συγκεκριμένη μέθοδο μαγειρέματος που προήλθε από τον περσοαραβικό πολιτισμό. Σε χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα και η Βιρμανία, το κάρυ, το ρύζι και το τσαπάτι είναι βασικά υλικά για το φαγητό.

Στα βορειοανατολικά, η κουζίνα περιλαμβάνει περισσότερα λιπαρά, λάδια και σάλτσες, ενώ στα νοτιοανατολικά, που μιλάμε τις κουζίνες της Ταϊλάνδης, του Λάος, της Καμπότζης, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και του Μπρουνέι, η τέχνη του τηγανίσματος και του ατμού με τη χρήση ειδικών βοτάνων και μπαχαρικών εσπεριδοειδών είναι αρκετά δημοφιλής.

Η ασιατική κουζίνα, όπως και τα πιάτα της, έχει μια ζωντανή ιστορία.  Είναι η έκρηξη των γεύσεων ένας από τους λόγους για τους οποίους απέκτησε μεγάλη φήμη, προσφέροντας στο σύνολο της μια βαθιά γευστική εμπειρία. Κάθε πιάτο μαγειρεύεται χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών και καρυκευμάτων που συμβάλλει στην ανάδειξη μιας ξεχωριστής γεύσης. Και τα φαγητά έχουν κοινά συστατικά, όπως ρύζι, σκόρδο, κρεμμύδια, σάλτσα σόγιας, θαλασσινά κ.λπ. μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους. Ενώ τα πιάτα έχουν τα ίδια συστατικά, η γεύση τους διαφέρει όταν είναι stir-fried, deep-fried ή στον ατμό.

Έτσι, το φαγητό μαγειρεύεται μέσω μιας εξειδικευμένης μεθόδου και τεχνικής που αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη κουλτούρα από την οποία προέρχεται το πιάτο. Κι αυτό επιτρέπει σε όλους όσοι το δοκιμάζουν να ανακαλύπτουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς πίσω από αυτό. Στην Αθήνα, μπορείς να βρεις αρκετές προτάσεις για ασιατικό φαγητό, το οποίο ποικίλλει από κορεάτικο μέχρι ταϊλανδέζικο.

Στο Dosirak για κορεάτικη κουζίνα

unsplash

Το Dosirak βρίσκεται στη γειτονιά του Συντάγματος πολύ πριν αυτή χρωματιστεί με ασιατικές και fusion γαστρονομικές πινελιές. Το εστιατόριο σερβίρει κορεάτικο και ιαπωνικό φαγητό, συνδυάζοντας τις πιο χαρακτηριστικές επιλογές των δύο χωρών. Το bulgogi (μοσχάρι μπάρμπεκιου) για παράδειγμα εκπροσωπεί την κορεατική κουζίνα στο σύνολό της, το οποίο υπάρχει σε κάποια μορφή εδώ και πάνω από χίλια χρόνια.

Στο Dosirak το βρίσκεις μαζί με άλλα κλασικά πιάτα της εν λόγω κουζίνας, όπως το τηγανητό κίμτσι, το bibimbap, το κορεάτικο sashimi rice bowl και το naengmyeon (noodles φαγόπυρου σε κρύο ζωμό μοσχαριού).

Στο Bulacan Halo – Halo για φιλιππινέζικη κουζίνα

Bulacan Ασιατικό

Η Marinela Bayting άνοιξε το εστιατόριο μαζί με τον σύζυγό της και όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, ανέλαβε η ίδια εξ΄ολοκλήρου το μαγειρικό του πόστο. Στο εστιατόριο τρως παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας της, όπως σούπες, πιάτα με noodles και ρύζι, τραγανά spring rolls με λαχανικά και πεντανόστιμα ρολάκια Lumpiang Shanghai με χοιρινό κιμά  και filippino bbq sticks.

Τα noodles έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ημέρα που κάποιος γιορτάζει τα γενέθλιά του, καθώς έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία και γι΄αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να κόβονται. Αν ψάχνεις κι άλλα signature πιάτα της φιλιππινέζικης κουζίνας, το τηγανητό κοτόπουλο είναι ένα από αυτά, καθώς επίσης και το Butchi, ένα γλυκό που θυμίζει rice cake, τηγανίζεται και πασπαλίζεται με σουσάμι.

Στο Tuk Tuk για ταϊλανδέζικη κουζίνα

Ασιατικό

Το Tuk Tuk σχεδιάστηκε ώστε να θυμίζει μια ασιατική αγορά μικροπωλητών, με τους επισκέπτες να πιάνουν θέση στα ξύλινα σκαμπό μπροστά από την κουζίνα. Η μαγειρική εκτυλίσσεται ζωντανά, με τους μάγειρες να κάνουν τα μαγικά τους σαν σε παράσταση. Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φημισμένη σούπα Tom Ka Khai, δροσιστικές σαλάτες, μικρά πιάτα για τη μέση, όπως pork dumplings, chicken satay και spring rolls.

Από τα noodles ξεχωρίζει το Pad Thai και τα Chao Mein με λαχανικά και στα κάρυ το πράσινο κάρυ με κοτόπουλο ή χοιρινό, φύτρες μπαμπού και γάλα καρύδας το οποίο συνοδεύεται ιδανικά με jasmine rice.

Στο Dao για βιετναμέζικη κουζίνα

Ασιατικό Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Φαγητό με χρώματα, γεύσεις και αρώματα σερβίρει το Dao. Η βιετναμέζικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από έναν αρμονικό συνδυασμό πέντε βασικών καρυκευμάτων που εκπροσωπούν διαφορετικά στοιχεία (Ngũ vị στα βιετναμέζικα) συμπεριλαμβανομένων των πικάντικου, ξινού, αλμυρού, γλυκού και πικρού για να δημιουργήσουν τις γεύσεις σε κάθε πιάτο.

Αυτή την αρμονία συναντάει κανείς και στα πιάτα που δοκιμάζει στο Dao. Ειδική μνεία οι σούπες Pho, ένα βάλσαμο πραγματικά για την ψυχή και το σώμα. Το Phở ή pho, θεωρείται το εθνικό πιάτο του Βιετνάμ και το βρίσκεις σε κάθε νοικοκυριό, πάγκο ή εστιατόριο της χώρας. Πρόκειται για μία σούπα που αποτελείται από ζωμό (κι αυτό την καθιστά ένα χρονοβόρο πιάτο) noodles ρυζιού, βότανα και κρέας.

Στο Dao, μπορείς να την απολαύσεις με μοσχάρι, κοτόπουλο αλλά και μόνο με λαχανικά, στη vegan εκδοχή της. Εκτός από το Pho, από την κουζίνα του εστιατορίου βγαίνουν και τα Banh Mi, που είναι μπαγκέτες φτιαγμένες στο χέρι με ειδική συνταγή από το Βιετνάμ γεμιστές με φρέσκα λαχανικά, σπιτική μαγιονέζα και σάλτσα ντομάτας καθώς και μαγειρεμένο- μαριναρισμένο κρέας.

DAO VIETNAMESE STREET FOOD