Stacy Zarin Goldberg/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

15 ζεστές σούπες που τρώμε τώρα στην Αθήνα

Παραδοσιακή κρεατόσουπα, comfort κοτόσουπα, κλασική φασολάδα αλλά και βιετναμέζικη Pho - αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει για τον χειμώνα.

Η κρεατόσουπα αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνη της στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Θρεπτική, χορταστική και δυναμωτική, γίνεται το απόλυτο κόμφορτ πιάτο τις χειμωνιάτικες ημέρες. Μοσχάρι, πατάτα, καρότο και σέλινο είναι τα βασικά υλικά που κάνουν την σούπα τόσο νόστιμη μέσα στην απλότητά της, σαν κι αυτή που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα της Λόντζας της γειτονιάς (Χαριλάου Τρικούπη 76, Αθήνα). Η εκδοχή με οσομπούκο, όπως αυτή που βρίσκεις στις Σεϋχέλλες(Κεραμεικού 49, Αθήνα) με πατάτα, καρότο και βολβούς, έχει ως αποτέλεσμα μια κρεατόσουπα με γεμάτη γεύση.

Με αγάπη από το Βιετνάμ έρχεται η σούπα Pho και είναι πραγματικά ένα ασιατικό comfort food. Στο Dao (Λεπενιώτου 14, Αθήνα) για παράδειγμα, η Pho Bo (με μοσχάρι) όχι μόνο θα σε χορτάσει αλλά θα σε ζεστάνει. Η πολύωρη διαδικασία για να γίνει ο ζωμός χαρίζει στη σούπα αρκετά θρεπτικά συστατικά και σε συνδυασμό με τα ρυζομακάρονα, τις φέτες μοσχαριού, το φρέσκο κρεμμύδι και τον κόλιανδρο.

Στην Κυψέλη, η Γειτονιά (Κυψέλης 77), ένα μαγειρείο με όνομα τόσο ταιριαστό για την περιοχή που βρίσκεται εδώ και τριάντα χρόνια, έχει περάσει στα χέρια της νεότερης γενιάς. Η Δανάη και η Μαρία έχουν πάρει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης αλλά φρόντισαν να σεβαστούν την ιστορία της. Συνεργάζονται με το ίδιο κρεοπωλείο δίπλα από το μαγαζί τους, όπως έκαναν και οι γονείς τους, και έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με παραγωγούς από την τοπική αγορά. Τα φαγητά ακολουθούν την εποχή και οι πρώτες ύλες είναι φρέσκες. Η κοτόσουπα του μαγειρείου είναι βάλσαμο στην ψυχή και αντίδοτο στο πεσμένο ανοσοποιητικό.

Με κοτόπουλο αλλά εντελώς διαφορετικά συστατικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει σε μια παραδοσιακή κοτόσουπα, φτιάχνεται η ταϊλανδέζικη σούπα Tom Kha Gai . Γάλα καρύδας, λεμονόχορτο, φύλλα kaffir lime και μανιτάρια είναι τα υπόλοιπα βασικά υλικά που δημιουργούν ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου, πλούσιος σε μέταλλα, κολλαγόνο και αμινοξέα από μυελό των οστών και χόνδρους, είναι το θεμέλιο για τη σούπα που βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Άλλα συστατικά, όπως το galangal (μια παραλλαγή του τζίντζερ), το λεμονόχορτο και το γάλα καρύδας βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, την πέψη και την καλή υγεία της καρδιάς. Στο Tuk Tuk (Βεϊκου 40, Αθήνα), η Tom Kha Gai έρχεται σε ένα εντυπωσιακό σκεύος, ιδανικό για δύο άτομα, και είναι από τις πιο νόστιμες σούπες που θα δοκιμάσεις στις ασιατικές γωνιές της πόλης.

Η φιλιππινέζικη σούπα Mami φτιάχνεται με διαφορετικά είδη κρέατος – από μοσχάρι και χοιρινό μέχρι κοτόπουλο ή won ton. Στο Bulacan Halo-Halo (Μιχαλακοπούλου 105, Αθήνα) την απολαμβάνεις με noodles, αυγό, κινέζικο λάχανο, τηγανητό σκόρδο και φρέσκο κρεμμύδι.

Βαρβάκειος Αγορά Στη Βαρβάκειο Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Ο πατσάς έχει ταυτιστεί με το αντίδοτο της μέθης αλλά δεν χρειάζεται να έχεις καταναλώσει αλκοόλ για να τον απολαύσεις. Στον Γιάννη (Αχαρνών 258), που λειτουργεί στην Αχαρνών από το 1970, ο σερβίρεται αυγολέμονο. Από κοιλιά, πόδι και ανάμεικτο φτιάχνουν στην Ήπειρο, το οινομαγειρείο που βρίσκεται στη Βαρβάκειο κι έχουν επισκεφτεί μάγειρες όπως ο Anthony Bourdain, ο Jamie Oliver και o Andrew Zimmern. Ο Μάκης (Θηβών 235, Περιστέρι) φτιάχνει πατσά από κοιλιά και πόδι στο καζάνι και αποτελεί με τη σειρά του ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα παλιά πατσατζίδικα.

Η δημοφιλής ουκρανική σούπα Borscht είναι ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Στο Cafe Bar 67 (Εμ. Μπενάκη 67, Εξάρχεια) τη βρίσκεις χειμώνα – καλοκαίρι, με τη συνταγή να συνάδει κάθε φορά με την εποχή. Αναζητώντας νόστιμη κρεμμυδόσουπα στην Αθήνα, θα πέσεις σίγουρα πάνω στο Spiros & Vasilis (Λάχητος 5, Αθήνα) ενώ αν έχεις όρεξη μια μπουγιαμπέσα, την παραδοσιακή ψαρόσουπα της Προβηγκίας που προέρχεται από την πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας, δεν έχεις παρά να βρεθείς στο Brasserie Lorraine (Σπευσίππου 1Α, Κολωνάκι).

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία νόστιμη ψαρόσουπα και ο Πεζούλας (Πεισιστράτου 11, Καλλιθέα) σερβίρει και μία από τις πιο νόστιμες (και διάσημες) στην Αθήνα, με την ιστορία της ψαροταβέρνας να χάνεται στη δεκαετία του 1950. Εξαιρετικά φίνα είναι και η ψαρόσουπα του Vassilenas (Βρασίδα 13, Αθήνα), με σελινόριζα, καρότο και κρόκο Κοζάνης. Χειμώνας χωρίς φασολάδα δεν γίνεται και στον Κίτσουλα (Φιλικής Εταιρείας 25Γ, Χαλάνδρι) δεν παρεκκλίνουν από την παράδοση. Η ταβέρνα άνοιξε το 1946 στο Χαλάνδρι κι έκτοτε ταϊζει γενιές και γενιές από μόνιμους κατοίκους μέχρι εργαζόμενους στην περιοχή. Τα γιουβαρλάκια θα είναι πάντα ό,τι πιο κοντινό στη μαμαδίστικη κουζίνα και στο Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9), το κλασικό μαγειρείο στο Μετς, δεν λείπουν μαζί με άλλα κλασικά μαγειρευτά φαγητά.

Αγαπάμε το ράμεν στην Αθήνα, αυτό είναι αλήθεια. Και τι καλύτερο από ένα ζεστό μπολ με βαθύ ζωμό και μαστιχωτά noodles. Το να ρουφάς τη σούπα σου δεν είναι αγένεια και στο Tanpopo (Αριστείδου 1 & Ευρυπίδου 2, Αθήνα) οφείλεις να το κάνεις. Μία ακόμα συμβουλή για να απολαύσεις το ράμεν σου είναι να το φας όσο είναι ακόμα ζεστό. Το tsukemen με τη σειρά του – το βρίσκεις στο Zúzuto Ramenείναι ένα πιάτο όπου τα noodles και ο ζωμός έρχονται σε δύο διαφορετικά μπολ. Ο τρόπος για να τα απολαύσεις είναι να παίρνεις μία μπουκιά από τα νουντλς και τα υπόλοιπα υλικά με τα chopsticks και να τη βουτάς στη σούπα. Επαναλαμβάνεις και όταν πλέον μείνει μόνο σούπα, μπορείς να την πιεις.

Μαχλούτα η Ανάκατη είναι η παραδοσιακή σούπα με ιστορία εκατοντάδων χρόνων που φτιάχνουν στο Feyrouz (Καρόρη 23 & Αγάθωνος). Κόκκινη φακή με μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κοτόπουλου παραγωγής τους και φρεσκοκαβουρντισμένο αγριοκύμινο είναι τα μυστικά υλικά για μία από τις πιο θρεπτικές και νόστιμες σούπες που μπορείς να φας στο όρθιο.