UNSPLASH
ΓΕΥΣΗ

Λαχταριστά pancakes και κρέπες σε 5 μαγαζιά της Αθήνας

Κρέπα με λιναρόσπορο και αυγό, μία παραλλαγή του Mille Crêpe, κλασικά pancakes αλλά και dutch baby σε πέντε αγαπημένα στέκια της πόλης.

Όταν ακούμε pancakes, στο μυαλό μας έρχεται συνήθως η κλασική στοίβα με το σιρόπι σφενδάμου και το βούτυρο να διαπερνούν τη μαλακή ζύμη και να δημιουργούν την τέλεια μπουκιά. Το κλασικό μείγμα για pancakes περιλαμβάνει αλεύρι, αυγά, γάλα, βούτυρο και – συνήθως – κάποιο διογκωτικό συστατικό για να γίνουν αφράτες και παχιές. Φτιάχνονται σε τηγάνι και όχι στον φούρνο και σερβίρονται συνήθως για πρωινό. Επίσης, το πάχος τούς επιτρέπει την ανάμειξη επιπλέον υλικών στο μείγμα, από μπανάνες, βατόμουρα ή κομματάκια σοκολάτας μέχρι μπέικον.

Στη Γαλλία, οι κρέπες (crȇpes) είναι οι «ευρωπαϊκές τηγανίτες». Εξαιρετικά λεπτές, σερβίρονται τυλιγμένες ή διπλωμένες σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή, με μια ποικιλία γεμίσεων, από σοκολάτα και μαρμελάδα μέχρι τυρί. Οι διάσημες crêpes Suzette αποτελούν συχνά επιδόρπιο σε εστιατόρια. Στην περιοχή της Βρετάνης, οι αλμυρές κρέπες λέγονται galettes και φτιάχονται με αλεύρι φαγόπυρου – που τους δίνει και το πιο σκούρο χρώμα.

Η ιστορία της κρέπας καλύπτεται από θρύλους. Στη γαλλική λαογραφία, υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι η προέλευσή της οφείλεται σε ένα «ευτυχές ατύχημα», όταν μια νοικοκυρά του 13ου αιώνα στη Βρετάνη έχυσε κατά λάθος λίγο χυλό φαγόπυρου από ένα βραστήρα στο τζάκι πάνω σε μια επίπεδη πέτρα μαγειρέματος, αλλά άλλες πηγές τοποθετούν τις κρέπες πολύ νωρίτερα στον χρόνο.

Η Le Jour des Crêpes γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου και πιστεύεται ότι ξεκίνησε το έτος 472, όταν οι κρέπες προσφέρθηκαν στους γάλλους καθολικούς προσκυνητές που επισκέπτονταν τη Ρώμη για τη γιορτή των κεριών (Candlemas) από τον πάπα Γελάσιο Α. Τώρα, αυτές οι δύο ημέρες είναι συνώνυμες εκδηλώσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, όπου οι κρέπες αποκτούν πρόσθετο νόημα, καθώς η κυκλική τους φύση συμβολίζει είτε ένα νόμισμα είτε τον ήλιο. Όσον αφορά για το αν η Βρετάνη, η βορειοδυτικότερη περιοχή της Γαλλίας, διεκδικεί την προέλευσή τους, μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο το γεγονός ότι οι αλμυρές κρέπες εξακολουθούν να παρασκευάζονται παραδοσιακά με φαγόπυρο.

Σχεδόν κάθε κουζίνα διεκδικεί κάποιο είδος τηγανίτας, που φτιάχνεται από ένα υγρό μείγμα σε μια ζεστή, επίπεδη επιφάνεια. Αυτές που γνωρίζουμε καλά από τα πλούσια αμερικανικά πρωινά έχουν κοντινά και μακρινά ξαδέρφια, όπως τα ολλανδικά poffertjes, τα ινδικά dosas, τα ρωσικά blini, τα ιαπωνικά hirayachi, τα κινεζικά jianbing και φυσικά τις γαλλικές κρέπες. Και φυσικά, μη ξεχνάμε τις τραγανές, χρυσαφένιες τηγανίτες που αποτελούν κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και σερβίρονται συνήθως με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα αλλά και με τυρί στην αλμυρή εκδοχή τους.

Pancakes ή κρέπες λοιπόν; Τώρα που ξέρεις τις διαφορές, ακολουθούν μερικές ιδιαίτερες προτάσεις στην Αθήνα.

Κρέπα με αυγό για πρωινό στο μe

Όταν ο chef Ηλίας Σταυρόπουλος έστησε το μe στο Κολωνάκι, η φιλοσοφία του γύρω από τη διατροφή ήταν ξεκάθαρη. Έδωσε βάση στις πρώτες ύλες, οι οποίες είναι κατά βάση βιολογικές από έλληνες παραγωγούς και δημιούργησε πιάτα με θρεπτική αξία. Γι΄αυτό φτιάχνει μία κρέπα ολικής με λιναρόσπορο και τη συνδυάζει με βιολογικό αυγό, κρέμα παρμεζάνας, προσούτο και αμπελοφάσουλα.

«Χίλιες Κρέπες» για επιδόρπιο στο Lost Athens

Επανεκκίνηση έκανε πριν από μερικούς μήνες το Lost, τόσο στη σάλα όσο και στην κουζίνα, με το δυναμικό δίδυμο Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρίγκου να παρουσιάζουν μια άρτια μοντέρνα κουζίνα με μικρές δόσεις νοσταλγίας – απαραίτητη για να ξυπνάει συναισθήματα και μνήμες. Για το γλυκό τους, λοιπόν, επέλεξαν μία παραλλαγή του Mille Crêpe. Οι δικές τους «Χίλιες Κρέπες» περιλαμβάνουν κρέμα πορτοκαλιού, καραμέλα και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης.

Dutch baby για τη μέση στο Different Beast

Μερικές φορές ονομάζεται γερμανική τηγανίτα και είναι κάτι μεταξύ κρέπας, pancake και popover (η αμερικάνικη εκδοχή του Yorkshire pudding). Ψήνεται σε ένα καυτό, βουτυρωμένο τηγάνι, μέσα στο οποίο σερβίρεται κιόλας. Καθώς φουσκώνει, οι άκρες ανεβαίνουν πάνω από το σκεύος, δημιουργώντας μια χρυσαφένια, κρούστα. Το Different Beast έκανε τη διαφορά από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, προτείνοντας το dutch baby pancake για τη μέση, αντί των κλασικών αμερικάνικων.

Αλμυρά pancakes στο Godmama’s Yard

Το Godmama’s Yard στο Περιστέρι σε περιμένει από το πρωί με καφέ Area 51 και νόστιμο brunch όλες τις μέρες της εβδομάδας. Τα αλμυρά pancakes με αυγό και λιωμένο τυρί είναι ένα πιάτο τόσο πληθωρικό όσο ακούγεται.

Pancakes – αν επιμένεις κλασικά – στο Rey Pablo

Κλασικό στέκι στη Βούλα για κάθε στιγμή της ημέρας είναι το Rey Pablo. Τα πρωινά, απολαμβάνεις καφέ από την ξεχωριστή ποικιλία χαρμανιού ειδικά φτιαγμένη για το κατάστημα, ιδιαίτερες ποικιλίες τσαγιού και ολόφρεσκους χυμούς. Το μενού είναι χωρισμένο σε healthy bowls, αυγά, pancakes και επιλογές με βάση το ψωμί – από σάντουιτς και τοστ μέχρι bagels.