Φωτογραφίες: MEDITERRANEA/Marco Argüello
ΓΕΥΣΗ

MEDITERRANEA: Οι γυναίκες της Μεσογείου αφηγούνται τις γαστρονομικές παραδόσεις

Η συγγραφέας Αναστασία Μιάρη επανέρχεται με μια νέα έκδοση όπου καταγράφονται συνταγές και αφηγήσεις από γιαγιάδες που αποτελούν αυθεντικούς φορείς της τοπικής κουζίνας.

«Οι γιαγιάδες μας μάς γεμίζουν με τις πρώτες γευστικές αναμνήσεις μας. Μας τάισαν και μας έθρεψαν ως παιδιά και το φαγητό τους συχνά εμπνέει πολλούς κορυφαίους σεφ. Ρωτήστε οποιονδήποτε μάγειρα για την έμπνευσή του και είμαι σίγουρη ότι ένας από αυτούς θα αναφέρει τη γιαγιά του. Κάπως έτσι, αυτή η κουλτούρα του να μαγειρεύεις από αγάπη και να αισθάνεσαι την ανάγκη να ταΐζεις και κατ’ επέκταση να φιλοξενείς, φιλτράρεται μέσα από την οικογένεια και στην κουλτούρα μας να τρώμε έξω», είχε πει στο Νews247 η Ελληνοβρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Αναστασία Μίαρη, με αφορμή την κυκλοφορία του επιτυχημένου της βιβλίου Yiayia: Time- perfected Recipes from Greece’s Grandmothers το 2023.

Τώρα, η Μίαρη επανέρχεται με μια νέα έκδοση, το MEDITERRANEA: Life-perfected Recipes from Grandmothers of the Mediterranean, αφιερωμένη στις γαστρονομικές παραδόσεις της Μεσογείου, όπου καταγράφονται συνταγές και αφηγήσεις από γυναίκες που αποτελούν αυθεντικούς φορείς της τοπικής κουζίνας.

Κάθε συνταγή συνοδεύεται από ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες των δημιουργών της, οι οποίες αποτυπώνουν τη σοφία και τον πολιτιστικό πλούτο μιας ζωής αφιερωμένης στη μαγειρική τέχνη.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν οι φωτογραφίες του βιβλίου, του ταλαντούχου φωτογράφου Marco Argüello, που αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα, τα χρώματα και την αυθεντικότητα της Μεσογείου.

Το Hyper Hypo παρουσιάζει με χαρά το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της συγγραφέως την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου (στις 20:00) στο OKUPA Kitchen & Listening Bar (Ψαρομηλίγκου 9, Αθήνα) σηματοδοτώντας την επιστροφή στην πόλη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Η Αναστασία Μιάρη θα παρευρεθεί για να μοιραστεί ιστορίες, να υπογράψει αντίτυπα και να συνομιλήσει με το κοινό.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κρασί, μεσογειακά εμπνευσμένα κοκτέιλ, και μια πλούσια, βρώσιμη, επιτραπέζια σύνθεση με εποχιακά φρούτα, τυριά και ψωμί, σε συνεργασία με το Kora Bakery, το Jones Family Farm και το ελαιόλαδο Honest Toil. Θα μπορούν να δοκιμάσουν επιτόπου τα νόστιμα βιολογικά προϊόντα ή να τα βάλουν σε μια tote bag και να τα πάρουν στο σπίτι.

Τη βραδιά θα πλαισιώσει ειδικά επιμελημένο DJ set από την Κατερίνα Καραλή, με μουσικές επιλογές από τις χώρες της Μεσογείου που φιλοξενούνται στο βιβλίο: Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Σλοβενία, Τυνησία και Τουρκία.

Η Μιάρη, ιδρύτρια του brand Matriarch Eats, μαγειρεύει και παίρνει συνεντεύξεις από γιαγιάδες όλου του κόσμου εδώ και δέκα χρόνια. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Guild of Food Writers για «εμπνευσμένη αφήγηση και υψηλή δημοσιογραφική ακεραιότητα». Εγκατεστημένη μόνιμα στην Ελλάδα, διοργανώνει θεματικά retreats στο νησί της, την Κέρκυρα, προσφέροντας στο κοινό μια αυθεντική εμπειρία που αποτυπώνει τον κόσμο των βιβλίων της.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.