iStock
ΓΕΥΣΗ

Οι καλύτερες επιλογές του φετινού Dine Athens

Εκατό εστιατόρια της πόλης σε περιμένουν για να τα επισκεφτείς, μέσα από ειδικά προνομιακά μενού των 15€, 30€ και 60€, αλλά και των 80€ για επιλεγμένα μαγαζιά, τα οποία έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin

Με το Dine Athens να επιστρέφει ξανά, έχεις στη διάθεσή σου τρεις εβδομάδες για να δειπνήσεις σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης μέσα από ειδικά προνομιακά μενού. Διεθνής, ελληνική, ελληνική -δημιουργική και vegan- χορτοφαγική είναι οι κουζίνες που προσφέρουν τα συμμετέχοντα εστιατόρια, ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα και γαστρονομικές εμπειρίες, όπως celebrity chef dining experiences και wine tasting journeys.

Με 100 εστιατόρια να συμμετέχουν στο Dine Athens σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την τιμή στην οποία διαμορφώνεται το μενού (15€, 30€, 60€ και 80€), οι επιλογές είναι σίγουρα πολλές. Με μία πρώτη σκέψη, οι κρατήσεις που ενδεχομένως αξίζουν περισσότερο είναι αυτές σε fine dining εστιατόρια. Υπάρχουν, ωστόσο, νόστιμα μενού στην κατηγορία των 30 ευρώ, με τα μαγαζιά να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδό σου.

Η δυνατότητα που προσφέρεται, να δειπνήσεις ή να απολαύσεις το μεσημεριανό σου γεύμα (ανάλογα με το time zone που επιλέγεις) με λιγότερο κόστος σε μαγαζιά που προσφέρουν μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, είναι σημαντική.

Με προσπάθειες όπως αυτή του chef Τάσου Μαντή στο Soil αλλά και του προσφάτως βραβευμένου με αστέρι Michelin, Αλέξανδρου Τσιοτίνη για το CTC (την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο είναι ήδη sold out), ο πήχης ανεβαίνει αισθητά.

Στα βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια βρίσκεται η Hytra, που εδώ και λίγους μήνες παρουσιάζει το νέο της μενού, δια χειρός Γιώργου Κατάρα και προσφέρει ένα μενού της τάξεως τον 80 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία, φιγουράρει το Pelagos στο Four Seasons, που φημίζεται για την καταπληκτική του θέα.

Αξίζουν όμως το ίδιο, διαχρονικά εστιατόρια όπως ο Spiros & Vasilis, με μενού στα 30 ευρώ, καθώς επίσης η comfort και παράλληλα δημιουργική κουζίνα των Simul και Αλφicon.

Hytra

Στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η  Hytra φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Divercity και προσφέρει εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. Το 2010, το εστιατόριο έλαβε το πρώτο του αστέρι Michelin, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Το 2012 η Hytra βραβεύτηκε με ένα δεύτερο αστέρι Michelin, που αποτελεί το πρώτο αστέρι για το εστιατόριο «Γαλάζια Hytra», που πλέον φιλοξενείται στο Summer Senses Resort, στην Πάρο. Τους ζεστούς μήνες του χρόνου μεταφέρεται στον 7ο όροφο του κτιρίου σε ένα μοναδικό υπαίθριο σκηνικό με πανοραμική θέα στην Αθήνα.

Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, τηλ. 211 1082920, μενού 80 ευρώ

Pelagos, Four Seasons Astir Palace

Βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, το Pelagos, το οποίο πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη “ωκεανός”, προσφέρει μια μοντέρνα ερμηνεία του fine dining χρησιμοποιώντας φρέσκα εποχιακά προϊόντα της Μεσογείου. Ο chef Luca Piscazzi έχοντας αναλάβει το τιμόνι στο εμβληματικό εστιατόριο του ξενοδοχείου, υποστηρίζει ότι «η ομορφιά της Ελλάδας και της ζωής στη Μεσόγειο είναι ότι οι απλές απολαύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των πάντων».

Απόλλωνος 40 Βουλιαγμένη, τηλ. 211 1082920, μενού 80 ευρώ

Soil

Το εστιατόριο, που αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις στην πόλη, στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1925, που φέρει μεγάλη ιστορία όταν κατασκευάστηκε ως κατοικία στην τότε «γειτονιά» του Παγκρατίου, με μονοκατοικίες μόνο, πίσω από το Καλλιμάρμαρο.

Το Soil επαναπροσδιορίζει την επιστροφή στην απλότητα και την έννοια του fine dining και της νέας πολυτέλειας, όπως αυτά ορίζονται στη γαστρονομική σκηνή παγκοσμίως. Με αυτό το σκεπτικό, σχεδιάστηκε όλο το εγχείρημα και φυσικά έχοντας ως ναυαρχίδα τη φιλοσοφία του chef Τάσου Μαντή επί χρόνια, τον κήπο του στο Αλεποχώρι και την όρεξη του για τη δημιουργία κάτι καινούριου που θα την αντιπροσωπεύει στο έπακρο.

Φερεκύδου 5, Παγκράτι, τηλ. 211 1082920, μενού 60 ευρώ

Alφicon Speakeasy Gastronomy

Οι Έλβι Δημήτρης Ζύμπα και Νίκος Βοργιάς επιχειρούν να αναδείξουν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, απελευθερωμένοι από την ιδεολογία που επικρατεί γύρω από τη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας.

Το Άλφicon, όνομα εμπνευσμένο από το κριθάρι (άλφι) και τις εικόνες (icon) που θα κοσμούν τους χώρους του εστιατορίου, εστιάζει στον συνδυασμό φαγητού και ποτού. Σε συνεργασία με μικρούς τοπικούς παραγωγούς, ανά την Ελλάδα, στοχεύει στην ανάδειξη των αγνών ελληνικών γεύσεων και στην παρουσίαση βιοδυναμικών και ήπιας παρέμβασης κρασιών.

Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ. 211 1082920, μενού 60 ευρώ

Izakaya

Ο νέος χώρος που έχει δημιουργηθεί στην οδό Λεβέντη είναι casual, χαλαρός και χαρακτηρίζεται από καθαρά ιαπωνικό στιλ με βιομηχανικά στοιχεία που δένουν αρμονικά με τις πολύχρωμες pop art αφίσες στους τοίχους, ενώ η ανοιχτή κουζίνα αποτελεί highlight του εστιατορίου.

Στο Izakaya βρίσκεις από starters, εντυπωσιακές σαλάτες, sushi, sashimi, σαλάτες με φύκια hijiki, noodles και rice plates μέχρι μαριναρισμένο λαβράκι με yuzu, shiso, αχινό και φρούτα του πάθους και φανταστικά γλυκά.

Λεβέντη 5, Κολωνάκι, τηλ. 211 1082920, μενού 60 ευρώ

Malabar InHouse (The Margi)

Ο βραβευμένος chef, Παναγιώτης Γιακαλής, εγγυάται ότι τα πιάτα που έχει δημιουργήσει, θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το Malabar Inhouse αποτελεί έκφραση της εξέλιξης και του συνδυασμού της ελληνικής και της διεθνής κουζίνας χρησιμοποιώντας, πάντα, υλικά από τη The Margi Farm.

Λητούς 11, Βουλιαγμένη (Ξενοδοχείο The Margi), 211 1082920, μενού 30 ευρώ

Proveleggios

Το δεύτερο κατά σειρά culinary project του Nolanverse, δε θέλει να φτιάχνει απλώς φαγητό, θέλει να σκέφτεται πάνω σε αυτό. Δοκιμάζει, πειραματίζεται, ψάχνει πρώτες ύλες, ανανεώνει συνεχώς το μενού του και τροφοδοτεί με γνώσεις και τεχνικές την ομάδα -είναι ταυτόχρονα και το εργαστήριο του Nolanverse.

Σερβίρει νόστιμο φαγητό και δε νιώθει την ανάγκη να οριοθετήσει την κουζίνα του. Φτιάχνει το δικό του ψωμί, ζυμάρια για πίτσα, τυριά, αλλαντικά και το μενού είναι ρευστό ανάλογα με το σε τι πειραματίζεται κάθε μέρα η κουζίνα.

Παραμυθίας 11, Αθήνα, τηλ. 211 1082920, μενού 30 ευρώ

Simul

O chef Patron Νίκος Θωμάς δημιούργησε ένα μοναδικό μενού, μοιράζοντας το πάθος του ανάμεσα στο κρέας και το ψάρι. Ο chef με την ομάδα του δημιουργεί γεύσεις με βάση τα φρέσκα υλικά και τη δημιουργικότητα της ημέρας. Το Simul υπηρετεί την κουζίνα που δέχεται, σέβεται και μετατρέπει τις διαχρονικές επιρροές σε κάτι νέο στοχεύοντας να εμπνεύσει μια διαλογική σχέση με τις γεύσεις.

Τα γλυκά στο μενού είναι μια ακόμη γευστική έκπληξη, που ακολουθεί το στυλ του εστιατορίου. Η λίστα του κρασιού ανανεώνεται συνεχώς, δίνοντας έμφαση σε ετικέτες μικρών οινοποιείων της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές και από τον διεθνή αμπελώνα. Τέλος, η λίστα των cocktails περιλαμβάνει δημιουργίες από ελληνικά αποστάγματα.

Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, τηλ. 211 1082920, μενού 30 ευρώ

Hanzo

Στην ατμοσφαιρική ιαπωνική pub στο Κολωνάκι, μπορείς να τσιμπολογήσεις ελεύθερα τις προτάσεις του καταλόγου παρέα με το ποτό σου, στις μπάρες ή στα τραπέζια. Ο κατάλογος προτείνει διαφόρων ειδών ιαπωνικό street food, που ψήνονται στη robata grill, καθώς και άλλες προτάσεις σε λογική finger food, συνοδεία ιαπωνικών spirits και signature cocktails.

Σκουφά 51, Κολωνάκι, τηλ. 211 1082920, μενού 30 ευρώ

Alio

Ο σεφ Γιάννης Λουκάκος μαζί με τον αδερφό του, Παναγιώτη Λουκάκο, και τον για πολλά έτη δεξί του χέρι στην κουζίνα τον σεφ Άκη Βαρθαλάμη, προσφέρουν μια νέα προσέγγιση της ιταλικής κουζίνας. Primi, Pasta, Secondi, Pizza, Pane, αυθεντικά ιταλικά γλυκά, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία κοκτέιλ και κρασιών από Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, αποτελούν τις γαστρονομικές προτάσεις του ALIO.

Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, τηλ. 211 1082920, μενού 30 ευρώ

Spiros & Vasilis

Ένα από τα ιστορικά εστιατόρια της Αθήνας είναι ο Spiros & Vasilis καθώς μετράει σχεδόν 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ίδια διεύθυνση. Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1974 όταν ο Βασίλης Πολυμέρης μαζί με τον αδερφό του Σπύρο, άνοιξαν το δικό τους γαλλικό εστιατόριο στην Αθήνα.

Σήμερα, τη σκυτάλη του εστιατορίου έχει αναλάβει ο γιος του Βασίλη, Γιώργος Πολυμέρης. Η Εntrecôte Café de Paris στην αυθεντική της εκτέλεση, το σπιτικό Pate foie gras, τα μπουτάκια βατράχων καθώς και τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας δίνουν το στίγμα τους στο μενού του εστιατορίου, το οποίο ακολουθεί την παράδοση της κλασικής γαλλικής κουζίνας με αυθεντικές γεύσεις από την Προβηγκία.

Λάχητος 5, Κολωνάκι, τηλ. 211 1082920, μενού 30 ευρώ

Yoleni’s Greek Gastronomy Center

Σε ένα εντυπωσιακό κτήριο με επτά ορόφους, βρίσκεις πάνω από 2000 προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα από 600 αξιόλογους παραγωγούς. Στο εστιατόριο μπορείς να εξερευνήσεις ελληνικές γεύσεις όπως χειροποίητη πίτσα, πεϊνιρλί και πίτα που ετοιμάζονται με φρέσκα υλικά, πάντα τη στιγμή της παραγγελίας, φρέσκες σαλάτες, λαχταριστά σάντουιτς και φυσικά μαγειρευτά φαγητά και πιάτα της ώρας από εκλεκτές πρώτες ύλες. Ακόμη υπάρχει κάβα με περισσότερες από 100 ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.

Σόλωνος 9, Κολωνάκι, τηλ. 211 1082920, μενού 15 ευρώ

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!