iStock
ΓΕΥΣΗ

Πώς να μοιράσεις τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο (χωρίς να τσακωθείς)

Τα μαθηματικά είναι μόνο ένα στοιχείο της εξίσωσης. Το δυσκολότερο μέρος είναι συχνά να καταλάβεις ποιος χρωστάει τι σε μια ποικιλία σεναρίων.

Έχεις βγει για φαγητό με μία παρέα και η βραδιά φτάνει προς το τέλος της. Το φαγητό ήταν νόστιμο, τα ποτά άφθονα και η ατμόσφαιρα απολύτως ευχάριστη. Τότε έρχεται ο λογαριασμός – κι έτσι αρχίζει η διαδικασία μοιράσματος ή του ποιος πληρώνει τι.

Σε έναν ιδανικό κόσμο όλα θα κυλούσαν απλά κι εύκολα, κάνοντας απλώς μια διαίρεση ανάλογα με τα άτομα. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Κάποιος θυμίζει με χιούμορ ότι δεν ήπιε, ένας άλλος ότι έφαγε μόνο ένα πιάτο ή ότι διάλεξε κάτι αρκετά πιο φθηνό. Κάθε πιθανή λύση μπορεί να αφήσει κάποιον περιφρονημένο (και υπερχρεωμένο). Δε βοηθάει και το γεγονός ότι δεν πληρώνουμε λίγα για να φάμε έξω αυτή τη στιγμή – και ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δε θέλει να πληρώσει περισσότερα από όσα χρωστάει.

Αλλά τα μαθηματικά είναι μόνο ένα στοιχείο της εξίσωσης – το δυσκολότερο μέρος είναι συχνά να καταλάβεις ποιος χρωστάει τι σε μια ποικιλία σεναρίων.

Η αλήθεια είναι ότι το να ζητήσεις ξεχωριστό λογαριασμό ή να πληρώσεις λιγότερο μπορεί να φαντάζει αμήχανο. Αλλά με κάποιους βασικούς κανόνες, οι καβγάδες στο τραπέζι (και τα περισσότερα υπερβολικά έξοδα) μπορούν να αποφευχθούν.

Σε κάθε περίπτωση, να είστε ευγενικοί με τον άνθρωπο που σας σερβίρει, ο οποίος πιθανότατα δεν θέλει να κάνει μαθηματικές πράξεις με το μυαλό σου, διευκολύνοντάς τον όσο περισσότερο μπορείτε.

Υ.Γ. Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στο φιλοδώρημα.

Πώς να μοιράσετε τον λογαριασμό όταν:

  • Ένας δεν πίνει καθόλου

Αν δεν πίνεις σε αντίθεση με όλους τους άλλους, είναι κάτι παραπάνω από λογικό να μιλήσεις και να συνεισφέρεις λιγότερο στο τελικό κόστος. Μπορεί να σου φαίνεται κάπως δυσάρεστο να το προτείνεις αλλά είναι απολύτως δικαιολογημένο να το κάνεις. Σε έναν ιδανικό κόσμο, τα υπόλοιπα μέλη της παρέας θα προτείνουν από μόνα τους να πληρώσει λιγότερα το άτομο που δεν πίνει.

Αν τώρα το φαγητό έχει απλώς συνοδευτικό ρόλο και πρωταγωνιστεί το ποτό, ο Αλέξανδρος Καμπέρης, συνιδιοκτήτης του Felicita, θεωρεί ότι όποιος δεν πίνει καθόλου δεν πρέπει να συμμετέχει στον λογαριασμό. «Ειδικά αν η παρέα το έχει με το ποτό και ο λογαριασμός τραβάει την ανηφόρα» τονίζει και προσθέτει: «Αν τα φαγητά είναι πολλά και τα ποτά λίγα, μπορεί να πληρώσει λιγότερα».

Ο Άρης Δούκας (Βόλβη, Ride, Mr. Fox, Noel) βάζει στην εξίσωση και το μαγαζί. «Αν κάποιος έχει πάρει απλώς ένα αναψυκτικό και η κατανάλωση της παρέας είναι μεγάλη σε ποτά, καλό είναι να την κεράσουν από το μπαρ ή το εστιατόριο».

  • Πίνει μόνο ένας

Συχνά, τα cocktails στοιχίζουν όσο κι ένα πιάτο φαγητό, οπότε αν κάποιος πίνει μόνο αυτός οφείλει και να τακτοποιήσει τον λογαριασμό του. Σε περίπτωση τώρα που πίνει όλη η παρέα και απλώς κάποιος το παρακάνει, ο Αλέξανδρος Καμπέρης προτείνει απλώς να διασφαλίσουμε την επιστροφή του είτε βάζοντάς τον σε ένα ταξί είτε πηγαίνοντάς τον σπίτι.

  • Κάποιος παραγγέλνει κάτι πολύ ακριβό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πιάτα

«Σε αυτή την περίπτωση το πληρώνεις εσύ. Αν θέλεις κάτι που είναι ακριβό πρέπει να είσαι κι έτοιμος να πεις από πριν πώς αυτό είναι δικό σου» εξηγεί. Αν κάποιος θέλει αυθόρμητα να παραγγείλει ένα ακριβό πιάτο για τη μέση, ο Άρης Δούκας υποστηρίζει ότι λαμβάνουμε υπόψη την παρέα και συνεννοούμαστε πριν το παραγγείλουμε.

«Καλά, μπορεί να μην τσακωνόμαστε πλέον όπως παλιά ποιος θα τα πληρώσει όλα, αλλά για ένα πιάτο έξτρα, το οποίο δεν είναι κάτι ακριβό ή εξεζητημένο, δε θα ασχοληθούμε νομίζω. Ή όπως λέει και ένα φίλος που παραγγέλνει συνήθως έξτρα και προφανώς όλοι στο τραπέζι τρώμε, “Σήκωσες το ακουστικό; Έπεσε η μονάδα”» προσθέτει χιουμοριστικά ο Αλέξανδρος Καμπέρης.

  • Είναι ένα δείπνο γενεθλίων

Αν εσύ, ως εορτάζων, καλέσεις φίλους για τα γενέθλιά σου και δεν προτείνεις απλώς να βγείτε για φαγητό, τότε θα πρέπει να πληρώσεις τον λογαριασμό – παρά τις προθέσεις των καλεσμένων σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εξαρχής τις δικές σου. Αν πάλι, πας καλεσμένος σε ένα δείπνο γενεθλίων, τότε το λογικό είναι να σε κεράσουν. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να δείξεις διατεθειμένος να συνεισφέρεις στον λογαριασμό.

  • Κάποιος ακολουθεί διατροφή ή έχει αλλεργίες

Αν γνωρίζεις εξαρχής ότι δεν μπορείς να ακολουθήσεις την υπόλοιπη παρέα στο φαγητό, γιατί ίσως κάνεις κάποια δίαιτα ή έχεις αλλεργία στα θαλασσινά, καλύτερα να ενημερώσεις από την αρχή. Στο τέλος, μπορείς να πληρώσεις μόνο το πιάτο σου.