Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας νόστιμα θαλασσινά, ακόμα κι αν δεν είσαι δίπλα στην θάλασσα

Μαγαζιά διασκορπισμένα από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, ό,τι πιο κοντινό στη σκέψη μας για καλοκαιρινές διακοπές.

Μαγαζιά που μυρίζουν θάλασσα κι ας μην βλέπουν το κύμα να σκάει δίπλα τους.

Η αγάπη και το μεράκι για τους θησαυρούς της καλά κρατεί στις παρακάτω διευθύνσεις, που είναι διασκορπισμένες από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, και είναι ό,τι πιο κοντινό στη σκέψη μας για διακοπές.

Πάνω από μισό αιώνα υπάρχει η Λέσβος (Μπενάκη 38) στα Εξάρχεια, επιμελώς κρυμμένη στο στενό της Μπενάκη. Μέσα, το ανέγγιχτο μωσαϊκό, το παλιό πιάνο, το τζουκμπόξ και το γραμμόφωνο, θυμίζουν αλλοτινές εποχές, τότε που στα τραπέζια του καφενείου κάθονταν η Μπέλου και ο Ζαμπέτας. Σήμερα, το μαγαζί έχει γίνει στέκι για τους νέους, το αγαπούν οι τουρίστες αλλά οι δικηγόροι εξακολουθούν να περνούν για τους ουζομεζέδες. Θα βρεις πολλές ετικέτες σε ούζο, ενώ τα πιάτα παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα. Φασόλια πιάζ και φάβα, χταπόδι ψητό, καλαμάρι, γαύρο μαρινάτος και λακέρδα είναι ανάμεσα στα πιάτα που παραγγέλνεις ξανά και ξανά.

Σταθερή αξία για οικονομικά και νόστιμα μεζεδάκια αποτελεί ο Λούης (Λεωνίδου 87) στον Κεραμεικό, έχοντας συμπληρώσει πια δέκα χρόνια λειτουργίας. Τα τραπέζια του γεμίζουν με παρέες που κάθονται ως αργά, για μπύρες, ρακή και ούζο, τσιμπολογώντας μικρά πιάτα. Εδώ, θα κάνεις surf & turf αφού εκτός από το σουτζούκι και τον παστουρμά, το καφενείο σερβίρει ψαρομεζέδες, όπως χταπόδι, λακέρδα, τσίρο και γαύρο μαρινάτο.

Μέσα στη Λαχαναγορά του Ρέντη, εκεί που εξέλιξε την επιχείρησή του ο Νίκος Κατσικάκης από την Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι, το Polpo (Τζον Κένεντι 6είναι η νέα ταβέρνα της πόλης για ψάρια και θαλασσινά. Χταπόδι και σαρδέλα ξιδάτα, γαύρος μαρινάτος, ψαράκια στο τηγάνι αλλά και μεγαλύτερα ψητά, παναρισμένες γαρίδες – σνακ για τους μικρότερους της παρέας αλλά και πληθωρικές μακαρονάδες, όπως λινγκουίνι με καραβίδες και του ψαρά με μύδια, γαρίδες, χταπόδι ή καλαμάρι, θα σας χορτάσουν και με το παραπάνω.

Θα μπορούσε να είναι μία καρτ-ποστάλ αντιπροσωπευτική μιας γειτονιάς που κρατάει την αίσθηση μιας άλλης εποχής. Ο Ιωνικός (Προύσσης 17) με τα τραπέζια του σε έναν συνοικιακό δρόμο στη Νίκαια και φαγητό νόστιμο και τίμιο για την εποχή. Απλά είναι τα πράγματα εδώ: πατάτες τηγανητές σπιτικές, φάβα, γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι και σαρδέλες.

Στην Καστέλα, σε μία από τις πιο όμορφες συνοικίες του Πειραιά, η Ψαροκαστέλλα (Σκρα 19) είναι μία ταβέρνα – οικογενειακή υπόθεση, από το οίκημα που στεγάζεται μέχρι τους ανθρώπους που αποτελούν την ψυχή του μαγαζιού. Εδώ, θα έρθεις για τα ψητά ψάρια, για το χταπόδι και τη γάμπαρη και φυσικά για τις τέλειες τηγανητές πατάτες, καλοδιαλεγμένες και κομμένες στο χέρι.

Ψαρομεζέδες και ούζο είναι το σήμα κατατεθέν του Ζαρκαδούλα (Βιθυνίας 32) στη Νίκαια, που λειτουργεί από το 1983. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει (και συνεχίζουν) μουσικοί και τραγουδιστές και όσοι δηλώνουν λάτρεις των ψαρικών. Η σπεσιαλιτέ του είναι το καβούρι, που έρχεται στην πιατέλα του με μπόλικο λαδολέμονο, αλλά δεν λείπουν τα φρέσκα ψάρια, το χταπόδι, τα καλαμάρια και οι μεζέδες όπως ο μαρινάτος γαύρος.