iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας το καλύτερο ταϊλανδέζικο στην Αθήνα

5 διευθύνσεις για Pad Thai, Tom Kha Gai και μερικά ακόμα κλασικά κι εξωτικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας.

Η ταϊλανδέζικη μαγειρική δίνει έμφαση σε πιάτα με έντονα αρωματικά συστατικά και πικάντικα στοιχεία. Στην Ταϊλάνδη, το φαγητό αποτελεί βασικό κομμάτι οποιασδήποτε κοινωνικής περίστασης και συχνά γίνεται από μόνο του ένας λόγος για να συγκεντρωθούν οικογένεια και φίλοι και να γιορτάσουν τη στιγμή.

Ένα τυπικό ταϊλανδέζικο γεύμα περιλαμβάνει πέντε κύριες γεύσεις: αλμυρό, γλυκό, ξινό, πικρό και πικάντικο.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια ισορροπία όλων των γεύσεων. Τα πιάτα μοιράζονται, εκτός από τη σούπα (ο καθένας έχει το ατομικό του μπολ) και η όλη διαδικασία του φαγητού λειτουργεί προς τέρψη των παρευρισκόμενων.

Στην Αθήνα, δεν είναι λίγα τα μαγαζιά που μάς φέρνουν πιο κοντά στην πολύχρωμη και ενδιαφέρουσα ταϊλανδέζικη κουζίνα. Από το γνωστό στους περισσότερους πια, Rouan Thai, μέχρι το δημοφιλές Tuk Tuk, υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις για να απολαύσεις ταϊλανδέζικο φαγητό, είτε στην πιο παραδοσιακή είτε στην πιο funky εκδοχή του.

Για funky ατμόσφαιρα και πιάτα στην Ταϊλάνδη

tailandi

Σε ένα σουρεάλ σκηνικό σερβίρονται νόστιμα φαγητά και δροσιστικά cocktails, εμπνευσμένα από την ταϊλανδέζικη κουζίνα. Το όνομα του εστιατορίου σε βάζει αμέσως στο κλίμα – το ίδιο και η διακόσμηση. Στην Ταϊλάνδη αξίζει να καθίσεις μέσα γιατί το εσωτερικό του μαγαζιού συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη συνολική εμπειρία.

Στη συνέχεια είναι τα αρώματα που έρχονται από την κουζίνα. Η Υπατία Παπασταμάτη, η πολύ κουλ μαγείρισσα που επιμελείται και το μενού της Καραβαϊκής, βρίσκεται στο τιμόνι του εστιατορίου. Πολύχρωμα και γευστικά πιάτα συνθέτουν το μενού, με τη φρεσκάδα και το καυτερό στοιχείο να είναι ιδιαίτερα εμφανή.

Ξεχωρίζουν οι τηγανητές γαρίδες σε πάνκο (Pad Goong), η τηγανητή αθερίνα με μαρμελάδα ταμάρινθου (Pad Pla), το καυτερό ρύζι με κιμά και τηγανητό αυγό (Phat Grapao Muu) και το πολύ καυτερό Pad Kee Mao (noodles με χοιρινό κιμά).

Για tom kha gai στο Rouan Thai

rouan thai

Το Rouan Thai ή αλλιώς το «σπίτι της Ταϊλάνδης» αποτελεί κοινό μυστικό για όσους αγαπούν την ταϊλανδέζικη κουζίνα. Στο εστιατόριο του Πειραιά, που λειτουργεί για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, θα κάνεις μια καλή εισαγωγή στην παραδοσιακή κουζίνα της Ταϊλάνδης.

Μπορείς να ξεκινήσεις με σούπα Tom Yam ή την κοτόσουπα με γάλα καρύδας tom kha gai, και στη συνέχεια να επιλέξεις κάποιο από τα πιάτα με κάρι (πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο), ανάλογα με την ένταση του καυτερού που επιθυμείς. Το Rouan Thai φημίζεται και για τα pad thai noodles, ένα από τα πιο εμβληματικά street food της Ταϊλάνδης.

Το πιάτο αποτελείται από ρυζομακάρονα μαγειρεμένα στο γουόκ με διάφορα λαχανικά και θαλασσινά, σερβιρισμένα με λάιμ και μια επιλογή τεσσάρων υλικών, τα οποία πασπαλίζεις από πάνω κατά το δοκούν: ζάχαρη, τριμμένο φιστίκι, καυτερό μπούκοβο και πιπεριά τουρσί.

Για street food στο Tuk Tuk

tuktuk

Αν θέλεις να φας κάτι στα γρήγορα ή να πάρεις πακέτο για το σπίτι, το Tuk Tuk είναι η καλύτερη επιλογή. Το μικρό εστιατόριο στο Κουκάκι απέκτησε πιστούς θαμώνες από τις πρώτες κιόλας ημέρες της λειτουργίας του.

Από τη διακόσμηση με τα μεμοραμπίλια και τα posters, που σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα, μέχρι την ανοιχτή κουζίνα που αποτελεί ουσιαστικά τον πυρήνα του μαγαζιού, όλα συντελούν ώστε να έχεις μια ευχάριστη εμπειρία. Chicken satay, pecking duck και massaman curry με jasmine rice είναι ανάμεσα στα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις και που σίγουρα ταιριάζουν με μία παγωμένη και ελαφριά μπύρα Chang.

Για εξωτικές γεύσεις και cocktails στο Buba

buba

Εμπνευσμένο από τα ζωντανά χρώματα και τα αρώματα των ασιατικών νυχτερινών αγορών, η ανοιχτή κουζίνα του Buba είναι μία ωδή στο φαγητό του δρόμου της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και του Χονγκ Κονγκ. Το φαγητό δεν έχει σύνορα και το μενού του εστιατορίου το επιβεβαιώνει. Οι διαφορετικές κουζίνες μπλέκονται νόστιμα μεταξύ τους και τα πιάτα είναι στημένα έτσι ώστε να δημιουργείται μια μικρή γιορτή στο τραπέζι.

Το ασιατικό φαγητό είναι φτιαγμένο για παγωμένη μπύρα, αλλά στο Buba έχουν φτιάξει μια προσεγμένη λίστα με cocktails, όπου κυριαρχούν υλικά όπως λεμονόχορτο, κάρδαμο, τσίλι και ταϊλανδέζικου βασιλικού, με σκοπό να ταιριάζουν με τις πικάντικες, γλυκές, αλμυρές και όξινες γεύσεις των πιάτων.

Για Tom Yum στο Attic Moon

attic moon

Όταν περνάς την πόρτα του Attic Moon μεταφέρεσαι αυτόματα στην Κίνα. Είναι άλλωστε από εκεί η καταγωγή της ιδιοκτήτριας του εστιατορίου, ενώ ένα μεγάλο μέρος των πελατών προέρχεται από ασιατικές χώρες. Κι ενώ το Attic Moon θεωρείται ένας από τους πρεσβευτές της κινέζικης κουζίνας στην Αθήνα, ένα μεγάλο μέρος του καταλόγου του είναι αφιερωμένο και στην ταϊλανδέζικη.

Ο μάγειρας του εστιατορίου έχει προϋπηρεσία δεκαέξι χρόνων σε κουζίνες της Μυκόνου, με εξειδίκευση στο ταϊλανδέζικο φαγητό. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η πελατεία του Attic Moon είναι και από την Ταϊλάνδη, το μενού καλύπτει σε μεγάλο βαθμό κλασικά πιάτα της εν λόγω κουζίνας, από pad thai και tom yum (σούπα με γαρίδες) μέχρι ταϊλανδέζικη σαλάτα με μάνγκο.