© Marcus Loke / Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τα καλύτερα παγωτά, σορμπέ και γλυκά κατάψυξης στην Αθήνα

Παγωτό ως ιδανικό επιδόρπιο, δροσιστικό σορμπέ ως αντίδοτο στη ζέστη, γλυκά κατάψυξης για τις σπιτικές βραδιές. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες διευθύνσεις για όλα.

Από ένα δροσιστικό σορμπέ που γίνεται το αντίδοτο στις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα μέχρι μία πλούσια σοκολάτα για βραδινό επιδόρπιο, παγωτό και καλοκαίρι πάνε μαζί όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό. Μάλιστα, ο πήχης για καλό παγωτό στην Αθήνα έχει ανέβει αρκετά, με ενδιαφέρουσες new age προσθήκες αλλά και εξέλιξη των κλασικών ζαχαροπλαστείων.

Στις αμέτρητες λίστες που γίνονται κάθε καλοκαίρι για τα παγωτά, ο καθένας έχει τα δικά του αγαπημένα. Και φυσικά δε λείπουν οι γκρίνιες του τύπου λείπει το τάδε ή το δείνα. Ναι, το παγωτό είναι προσωπική υπόθεση και για πολλοί από εμάς το απολαμβάνουμε με αγάπη όλο τον χρόνο όταν είναι φρέσκο και ποιοτικό.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες κοινές αναφορές σε αγαπημένα παγωτατζίδικα στην πόλη, στις μικρές οάσεις δροσιάς, όπως τα αποκαλεί ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης στη λίστα του.

Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε την επιτυχία του Le Greche ή του Κόκκιον, που ήταν από τις πρώτες σοβαρές απόπειρες των τελευταίων ετών για καλό παγωτό όλο τον χρόνο. Τα πράγματα αλλάζουν και εξελίσσονται όμως και είναι ωραίο να βλέπουμε τις λίστες μας να ανανεώνονται με καινούργιες προτάσεις που θέλουμε να μοιραζόμαστε.

Θα αγαπώ πάντα το παγωτό Σικάγο από τη Χαρά και τη γεύση Berry Mascarpone του Zillion’s και δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που δοκίμασα στο Bon Bon Fait Maison στον Πειραιά, παγωτό μέσα σε μπριός σαν να είμαι στη Σικελία. Το παγωτό είναι το comfort γλυκό των παιδικών μας χρόνων, τότε που η σοκολάτα ήταν μονόδρομος, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να παρουσιαστεί τόσο φίνο, σαν να βγήκε από ένα καλό εστιατόριο – βλέπε τις δημιουργίες του Μπάμπη Ζιντίλη στο Souit.

Έχοντας μπει, λοιπόν, για τα καλά στο καλοκαίρι, αυτά είναι μερικά (ακόμα) αγαπημένα μας μέρη για παγωτό, σορμπέ και γλυκά κατάψυξης στην Αθήνα.

Epik Gelato

Ένα παγωτατζίδικο που βασίζει το μενού του σε ποιοτικές πρώτες ύλες από την Ελλάδα και δεδομένου ότι το γάλα αποτελεί τη βάση του παγωτού, το Epik Gelato προμηθεύεται το δικό του πρόβειο γάλα από τη Μονή Τίμιου Σταυρού. Κάθε γεύση βασίζεται σε υλικά που έχουν ονομασία προέλευσης, με το κομμάτι του ήθους να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς οι ιδιοκτήτες του παγωτατζίδικου αναζητούν τις καλύτερες πρώτες ύλες στην Ελλάδα και αναδεικνύουν artisanals και μικρές οικοτεχνίες.

Την ίδια στιγμή, θέλουν οι γεύσεις τους να αναβιώνουν μνήμες, έτσι βλέπουμε επιλογές όπως το λουκούμι, το Σικάγο και η Μόκα. Στα σπέσιαλ, το Αρμενοβίλ και ο Μπαμπάς δείχνουν πώς ένα παγωτό μπορεί να δέσει φανταστικά με ένα γλυκό.

Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, τηλ. 2106464105

Django Gelato

Πού θα βρεις τα καλύτερα παγωτά, σορμπέ και γλυκά κατάψυξης στην Αθήνα «Φανταστικός συνδυασμός το σορμπέ γιαούρτι με φιστίκι» | ©️ Τζώρτζια Παρασκεούδη / © Τζώρτζια Παρασκεούδη
«Φανταστικός συνδυασμός το σορμπέ γιαούρτι με φιστίκι» | ©️ Τζώρτζια Παρασκεούδη

Αφού μάθαμε τι σημαίνει φυσικό παγωτό χάρη στο Django Athens έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε μία στάση όταν θέλουμε ένα σορμπέ που να φτιάχνεται από 100% αληθινά φρούτα -συχνά μάλιστα και βιολογικά- ή μία πληθωρική σοκολάτα.

Φανταστικός συνδυασμός το σορμπέ γιαούρτι με φιστίκι, ενώ τα σορμπέ πεπόνι και βερίκοκο είναι το αντίδοτο στον καύσωνα, καθώς δεν περιέχουν λιπαρά. Η Aztek Chocolate με γάλα αμυγδάλου, κανέλα, αμύγδαλα και single origin σοκολάτα από το kakau worship είναι μία κλασική vegan επιλογή που ταιριάζει σε όλους.

Βεϊκου 15, Κουκάκι, τηλ.2114222029

Maraboo

«Στο Maraboo θα βρεις φρούτο στη μορφή παγωτού» | ©️ Τζώρτζια Παρασκεούδη
«Στο Maraboo θα βρεις φρούτο στη μορφή παγωτού» | ©️ Τζώρτζια Παρασκεούδη

Το παγωτό του Maraboo δεν περιέχει χρώματα, αρώματα και μονο-διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, συντηρητικά ή έτοιμες βάσεις, αλλά είναι πάντα φρέσκο, με τις διαθέσιμες γεύσεις να μην ξεπερνούν τις δέκα ή ενίοτε τις δώδεκα. Στηρίζοντας, λοιπόν, τη φιλοσοφία του φυσικού παγωτού, εδώ θα φας φρούτο σε μορφή παγωτού.

Υπάρχουν οι μόνιμες, όπως το ανθόγαλο και το σορμπέ μαύρης σοκολάτας, αλλά και αυτές που αλλάζουν και διανθίζονται με τα υλικά που δίνει κάθε εποχή και έτσι μπορεί κανείς να βρει παγωτό από μαύρη μπύρα, αβοκάντο με καραμελωμένα φιστίκια, καρύδα με γιασεμί, ανθότυρο με γλυκό σαμιώτικο κρασί και σταφίδες ή πιο κλασικές όπως καϊμάκι (μόνο με σαλέπι, χωρίς μαστίχα), φιστίκι, και μόκα.

Υπάρχουν πάντα ενδιαφέρουσες επιλογές από σορμπέ (παγωτά χωρίς γάλα ή άλλα ζωϊκά).

Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ. 2107247037

La Mole

Για τον Ιταλό ιδιοκτήτη του La Mole, Marco Mure, το παγωτό δεν έχει εποχή. Στα ψυγεία του βρίσκεις τουλάχιστον 35 γεύσεις αλλά μερικές φορές οι συνδυασμοί μπορεί να φτάσουν και τους 50. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν κάποιες αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, όπως zabaione και zuppa inglese, ενώ στα δημοφιλή ανήκουν επίσης η ρικότα και το μασκαρπόνε με αχλάδι.

Με εξαίρεση κάποια σορμπέ, που καθαρίζουν τη γεύση μετά από ένα γεύμα, όλα τα παγωτά του Marco αναδεικνύονται σε ιδανικά επιδόρπια για την εποχή, καθώς δεν περιέχουν πολλά σάκχαρα και λιπαρά (λιγότερο από 6%).

Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ. 2108062594

Ourse

Με έμπνευση που προέρχεται άλλες φορές από παραδοσιακές γεύσεις, και άλλες από ταξίδια και αναμνήσεις, και φυσικά από ιδιαίτερα αγαπημένα προϊόντα, η συλλογή του Ourse αποτελείται από 16 προτάσεις παγωτού και σορμπέ και εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με νέες γεύσεις, ακολουθώντας την εποχικότητα.

Εδώ, βρίσκεις από τις πιο απλές γεύσεις, όπως βανίλια με αυθεντική, φυσική, βανίλια Μαδαγασκάρης ή σοκολάτα Gianduja, έως τις πιο εξεζητημένες, όπως τη λευκή καραμελωμένη σοκολάτα με passion fruit και crumble κακάο. Μια ωραία ποικιλία από σορμπέ όπως λεμόνι/lemongrass/βασιλικό, μάνγκο, καρύδα/lime και φράουλα έρχονται να προστεθούν στις επιλογές.

Τέλος, τα γλυκά κατάψυξης Vacherin βγαίνουν σε τρεις γεύσεις (παγωτό βανίλια, σορμπέ φράουλα και τραγανές μαρέγκες, σορμπέ μάνγκο, σορμπέ καρύδα, τραγανό μπισκότο καρύδας και φρέσκος ανανάς και παγωτό σοκολάτα γάλακτος, βύσσινο και τραγανό μπισκότο σοκολάτας) αποτελώντας το ιδανικό επιδόρπιο.

Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ.2121067019

Durée du Goût

Το ντελικάτο ζαχαροπλαστείο είναι σημείο αναφοράς στο Χαλάνδρι για το παριζιάνικο ύφος του και τα φίνα γλυκά του. Το Durée du Goût δίνει μεγάλη σημασία στην επιλογή των υλικών, καθώς για την παραγωγή των γλυκών χρησιμοποιούνται διαλεχτές πρώτες ύλες που έρχονται κατευθείαν από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Το ίδιο ισχύει και για τα παγωτά, στα οποία βρίσκεις λαχταριστές γεύσεις για να τις συνδυάσεις με τραγανό χωνάκι, αλλά και τα πάντα κλασικά παγωτίνια – το τέλειο καλοκαιρινό κέρασμα.

Ηρακλείτου 38, Χαλάνδρι, τηλ.2106081000

Madame Fraise

Ήταν ζήτημα χρόνου για το ghost ζαχαροπλαστείο της Αθήνας να αφουγκραστεί τις ανάγκες μας εν μέσω καλοκαιριού και να παρουσιάσει το Gelato by Madame Fraise. Πέντε γεύσεις (Vogue Noir, Madame Fraise, Exotic, Salted Caramel και Delicia Fichi) έρχονται στην πόρτα σου με μία απλή online παραγγελία.

Υμηττού 225, Παγκράτι, τηλ. 2114186086

σουit

παγωτό souit Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ο Μπάμπης Ζιντίλης ολοκληρώνει το concept που είχε στο μυαλό του όταν έστηνε το ζαχαροπλαστείο του, με ένα ακόμα project. Εκτός από τα γλυκά που φτιάχνονται καθημερινά για τη βιτρίνα, ο pastry chef σχεδίασε μερικούς ακόμα κωδικούς που βασίζονται στη φιλοσοφία του à la minute, περιλαμβάνουν παγωτό και μπορείς να τους απολαύσεις είτε στη βόλτα σου είτε κάνοντας μια στάση στο σουit για να καθίσεις στα τραπεζάκια στον άνετο εξωτερικό χώρο.

Σουφλέ σοκολάτας που ψήνεται στη στιγμή της παραγγελίας και συνοδεύεται με παγωτό κόκκινα φρούτα, ένα εκμέκ με παγωτό μαστίχα και γλυκό του κουταλιού και προφιτερόλ με χειροποίητα σουδάκια και παγωτό είναι μερικές από τις επιλογές που προτείνει ο Μπάμπης για την εστιατορική του καντίνα. Φυσικά, δεν λείπουν τα τραγανά χωνάκια για να κάνεις τον δικό σου δροσιστικό πύργο παγωτού, με γεύσεις όπως φράουλα, mango και passion fruit.

Τερψιθέας 47, Π. Φάληρο, τηλ. 2109886192

Tillas

Τους καλοκαιρινούς μήνες, έχεις να διαλέξεις από 35 με 40 γεύσεις παγωτού, η παραγωγή του οποίου γίνεται καθημερινά στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου σε πολύ σύγχρονα μηχανήματα παστερίωσης και παραγωγής παγωτού. Το πιο σημαντικό όμως είναι το φρέσκο γάλα, οι ελληνικοί ξηροί καρποί, η μαστίχα που έρχεται από τους παραγωγούς της Χίου, το σαλέπι που χρησιμοποιείται για την τέλεια υφή και το δέσιμο της γεύσης και τα φρέσκα φρούτα από τον μανάβη της τοπικής λαϊκής για τα σορμπέ.

Εκτός από τις κλασικές γεύσεις, όπως καϊμάκι, σοκολάτα, παρφέ, τούτι-φρούτι, στρατσιατέλα, βρίσκεις επίσης πιο ιδιαίτερες όπως μασκαρπόνε με λικέρ εσπρέσο, μέντα με ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας, καρύδα, λουκούμι τριαντάφυλλο ενώ στα σορμπέ, έχεις να διαλέξεις ενδεικτικά ανάμεσα σε φράουλα, ρόδι, μπανάνα, λεμόνι, πεπόνι και κεράσι.

Το παγωτό τρώγεται ιδανικά σε χωνάκι, αλλά εδώ μπορεί να αναδειχθεί σε αφορμή για έξοδο. Αρκεί να πιάσεις τραπέζι στην αυλή και να περιμένεις να έρθει μια εξτραβαγκάντσα με τραγανά μπισκότα, σιρόπι και σαντιγί (απαραίτητα συνοδευτικά του παγωτού).

Ελ. Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102514077

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!