Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες στην Αθήνα

Έφτασε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, που οι κουραμπιέδες κονταροχτυπιούνται με τα μελομακάρονα και διεκδικούν τη θέση τους στο γιορτινό τραπέζι. Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους στην πόλη.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κουραμπιές είναι συνδεδεμένος με το γλυκό της βάφτισης και του γάμου. Στη συλλογική μας συνείδηση βέβαια είναι ένα από τα γλυκά που πρωταγωνιστούν τα Χριστουγέννα, μαζί με τα μελομακάρονα και τις δίπλες.

Το φρέσκο βούτυρο, το αμύγδαλο και η ζάχαρη άχνη αποτελούν βασικά συστατικά για τους κουραμπιέδες. Η ποιότητα των υλικών παίζει σπουδαίο ρόλο, και στην προετοιμασία τους δεν χωρούν εκπτώσεις στις πρώτες ύλες. Τα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία και φούρνοι είναι αυτά που επιμένουν στην ποιότητα, δεν χρησιμοποιούν έτοιμα μείγματα, και φτιάχνουν τους κουραμπιέδες τους με αγάπη και μεράκι.

Είτε είσαι λάτρης του διαχρονικού κουραμπιέ είτε είσαι ανοιχτός σε νέες συνταγές (όπως με κουρκουμά ή μπράντυ), στην Αθήνα υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν την τέχνη του και φροντίζουν για να τους έχουμε στο γιορτινό τραπέζι. Ο κουραμπιές συνοδεύει ιδανικά τον καφέ και το τσάι και τρώγεται κάθε ώρα της ημέρας. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Στην τουρκική γλώσσα η λέξη “kurabiye” θα πει μπισκότο. Μπορεί ο κουραμπιές να έχει ανατολίτικη ρίζα, αλλά είναι ταυτισμένος πια με την ελληνική παράδοση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Kοινωνιολογίας της Ιστορίας, Παντείου Πανεπιστημίου, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές biscuit, που σημαίνει «ψημένο δύο φορές» (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δίπυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μη «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.


Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι “biscotto” (τo cookie έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό biscuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye.

Με τη σειρά της, η λέξη ξαναγύρισε με αντιδάνεια στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ. (πηγή: blogs.sch.gr).

Και μετά από αυτό το σύντομο μάθημα, ας δούμε από πού θα προμηθευτούμε φέτος τους κουραμπιέδες μας.

Με ολόκληρο αμύγδαλο στη Στάνη

κουραμπιέδες

Μόνο περηφάνια αισθάνεται ο Θανάσης Καραγεώργος που έχει καταφέρει να κρατήσει τη Στάνη αλώβητη στον χρόνο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους παλαιότερους της οικογένειάς του. Η ιστορία αυτού του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου ξεκινά το 1931, όταν ο ιδρυτής της, Νικόλαος Καραγεώργος, άφησε τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας για να εγκατασταθεί στον Πειραιά. Οι τουρίστες που εξερευνούν το κέντρο της Αθήνας κάνουν ουρές προκειμένου να δοκιμάσουν τη φημισμένη κρέμα, το πρόβειο γιαούρτι και το ρυζόγαλο.

Οι θαμώνες όμως γνωρίζουν καλά πώς εδώ βρίσκουν κλασικά γλυκά που μένουν αναλοίωτα στον χρόνο, όπως το γαλακτομπούρεκο και η πάστα αμυγδάλου. Μέρες που είναι όμως, οι περισσότεροι θα φύγουν με κουτιά γεμάτα κουραμπιέδες που μοσχοβολούν βούτυρο και φτιάχνονται με ολόκληρα αμύγδαλα. Κουβαλούν άλλωστε μία παράδοση που κοντεύει να γίνει αιωνόβια.

Αρωματικοί με ανθότυρο Χίου στο Temps Perdu

Γιάγκος Παπαδόπουλος

Φτιαγμένοι με φρέσκο βούτυρο Τρίπολης, σουμάδα Χίου, πικραμύγδαλο και καβουρδισμένα αμύγδαλα Αλμυρού Μαγνησίας, οι κουραμπιέδες του Temps Perdu ψεκάζονται με ανθόνερο Χίου πριν μπει η άχνη.

Φέτος, οι γιορτινές συσκευασίες είναι «ντυμένες» με ζωγραφιές που ετοίμασαν τα ωφελούμενα άτομα του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, σε branding SAINT OF ATHENS. Μαζί με τις γιορτινές συσκευασίες, μπορείς να προσθέσεις και μία κάρτα ευχών, προσφορά της εταιρείας SIMPER, με ένα μόνο ευρώ.

Τα έσοδα από τις κάρτες αλλά και 0,20 ευρώ από κάθε αγορά, και από τα δύο καταστήματα, για όλο τον μήνα Δεκέμβριο, θα προσφερθούν με πολλή αγάπη μαζί με τα γλυκά των γιορτών στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα.

Με κουρκουμά στο Choc ‘ o Rock

Choc O' Rock

Στο ζαχαροπλαστείο της Ρένας Οροκλού βρίσκεις κουραμπιέδες κλασικούς με τριών ειδών ελληνικά βούτυρα από τα Μετέωρα που είναι και η καταγωγή της ιδιοκτήτριας. Υπάρχουν όμως και πιο ιδιαίτερες επιλογές που έχουν γίνει πια κλασικές και με πιστούς θαυμαστές, όπως οι κίτρινοι με κουρκουμά, γλυκό κρασί, μπαχαρικά και καρύδια και οι καφέ, με μπράντι, κομμάτια σοκολάτας και φουντούκια που πασπαλίζονται με κακάο.

Με φρέσκια βανίλια στο Kora Bakery

Danai Issari

Το Kora Bakery συνεχίζειτην παράδοση με τα παραδοσιακά γιορτινά γλυκά. Οι Koraμπιέδες, όπως τους αποκαλούν, μοιάζουν με μικρές μπουκιές μπισκότου, είναι αφράτοι και τραγανοί ταυτόχρονα, με αρκετό καβουρδισμένο αμύγδαλο και φρέσκια αρωματική βανίλια.

Αρωματικοί στον Φούρνο του Ρεμούνδου

/ Ladylike/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Σε αυτόν τον ιστορικό φούρνο της Κυψέλης, που λειτουργεί ασταμάτητα από το 1953, η τέχνη του baking περνάει από γενιά σε γενιά και η ποιότητα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Οι κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και αμύγδαλο έρχονται σε στρογγυλό σχήμα και αποτελούν έναν καλό λόγο για να φτάσεις μέχρι εδώ.

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ

Όλο τον χρόνο στο Rita’s Cookies

Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

 

Αφράτους κουραμπιέδες με φρέσκο γαλλικό βούτυρο θα βρεις στο Rita’s Cookies. Η Αρμένισσα Ρίτα Αμιραλιάν έχει παντρέψει διαφορετικές συνταγές (ο σύζυγός της είναι από τον Λίβανο) για να καταλήξει σε αυτή που ακολουθεί εδώ και τριάντα χρόνια. Οι πρώτες ύλες είναι το μυστικό, αφού όπως λέει η ίδια, δεν αρκεί το αποτέλεσμα να είναι νόστιμο, πρέπει να είναι και ποιοτικό.

Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, τα προμηθεύεται ολόκληρα και τα σπάει η ίδια για να είναι σίγουρη για την ποιότητα. Στο κατάστημά της, οι κουραμπιέδες (που είναι σαν δάχτυλα) πωλούνται όλο τον χρόνο σαν τραγανά μπισκότα, καθώς δεν μπαίνει ζάχαρη άχνη -το στοιχείο που τους διαφοροποιεί στις γιορτές.

RITA'S COOKIES

Με φίνο άρωμα στο Α λα γκρεκ

κουραμπιέδες

Λαχταριστούς κουραμπιέδες με καβουρδισμένο αμύγδαλο και αληθινό βούτυρο, χωρίς όμως έντονη μυρωδιά (για όσους αναζητούν πιο λεπτεπίλεπτες γεύσεις) φτιάχνει ο Κώστας Κωστάκης στο Α λα γκρεκ.

Με ελληνικό αμύγδαλο στους Ασημακόπουλους

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Προορισμός που έχει την τιμητική τους τα Χριστούγεννα, το ζαχαροπλαστείο συνεχίζει να φτιάχνει τους κουραμπιέδες τους με φρέσκο βούτυρο, καβουρδισμένο ελληνικό αμύγδαλο και μπόλικη ζάχαρη άχνη. Εδώ, αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα, μοιάζει να έχει βγει από την κουζίνα της γιαγιάς, με τις καλύτερες πρώτες ύλες και την ποιότητα με την οποία έχει συνδέσει το ζαχαροπλαστείο εδώ και χρόνια το όνομά του.

Με δύο ειδών βούτυρα στον Τίλλας

iStock

Οι πάντα φρέσκοι και αρωματικοί κουραμπιέδες του Τίλλα φτιάχνονται με δύο ειδών βούτυρα (γάλακτος και αιγοπρόβειο) και φυσικά αμύγδαλο. Τα μισοφέγγαρα πασπαλίζονται πλουσιοπάροχα με ζάχαρη άχνη και αποτελούν το must γιορτινό γλύκισμα των ημερών.


Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.