Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Στο Mellem πας το πρωί για τον espresso και το απόγευμα για το βιοδυναμικό ροζέ

Στην Άνω Κυψέλη, μία νέα άφιξη προσφέρει εξίσου ποιοτικό καφέ και κρασιά ήπιας παρέμβασης σε έναν ωραίο χώρο που εναρμονίζεται με τη γειτονιά.

Το πρωί πηγαίνεις για τον espresso. Το απόγευμα επιστρέφεις για το βιοδυναμικό ροζέ. Αυτή είναι η φάση στο Mellem, ένα μαγαζί που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην Άνω Κυψέλη και ισορροπεί ανάμεσα (όπως σημαίνει το όνομά του) στο specialty coffee και το wine bar. Ο Νικολής Υφαντής και ο Βασίλης Παύλου κράτησαν τα ωραία ‘70s στοιχεία του χώρου και με τη βοήθεια της αρχιτέκτονος Άννας Ρίζου, τα έφεραν στο σήμερα μέσα από μίνιμαλ γραμμές.

Έδωσαν ξανά ζωή στο υπέροχο μωσαϊκό, έβαψαν τους τοίχους με μία ζεστή και γήινη τερακότα, επέλεξαν ξύλινες καρέκλες και τραπέζια και πρόσθεσαν μία σύγχρονη πινελιά με ένα έργο του Onebran.

Το Mellem αποτραβήχτηκε από τις γνωστές πιάτσες που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό στην Κυψέλη. Εναρμονίστηκε με το ύφος των γύρω πολυκατοικιών στη γειτονιά και έγινε αμέσως κομμάτι της. Οι κάτοικοι θα κάνουν μία στάση νωρίς για τον καφέ και το πρωινό τους και πιο αργά θα έρθουν και από τα πέριξ για κρασί και τσιμπολόγημα. Και οι δύο ιδιοκτήτες έχουν προϋπηρεσία στον καφέ – ο Νικολής εργάστηκε γι’ αρκετό καιρό στο κυψελιώτικο Kick και ο Βασίλης στην Cafeistas, αλλά ο πρώτος αγάπησε από νωρίς και το κρασί.

Όσο ήταν φοιτητής στη γεωπονική σχολή, αποφάσισε να κάνει την πρακτική του στο οινοποιείο της Σάμου. Εκεί, είδε ότι ο καφές και το κρασί έχουν αρκετά κοινά σημεία – από τη συγκομιδή μέχρι τη γευστική παλέτα, το pairing, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να τα περιγράψουμε. Όπως μας ενδιαφέρει ο παραγωγός ενός κρασιού άλλο τόσο μας ενδιαφέρει και από πού έρχεται ο καφές που πίνουμε.

Αυτοί οι δύο ενδιαφέροντες κόσμοι τέμνονται καταρρίπτοντας τις ταμπέλες. Στο κομμάτι του καφέ, λοιπόν, για τη ροή τους χρησιμοποιούν το αφρικανικό blend moja από την Cafeistas, αλλά φροντίζουν να έχουν πάντα μια δεύτερη επιλογή σε μονοποικιλιακό είτε από εγχώριους roasters είτε από πόλεις όπως το Βερολίνο ή το Ρότερνταμ, οι οποίοι εναλλάσσονται σε μια προσπάθεια να φέρνουν τακτικά νέες επιλογές.

Τις καθημερινές, μπορείς να συνοδεύσεις τον καφέ σου με επιλογές όπως κέικ και μηλόπιτα και σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί από το γειτονικό Flake ή μπαγκέτες. Τα Σαββατοκύριακα, η βιτρίνα εμπλουτίζεται με τα γλυκά του νεαρού ζαχαροπλάστη Παύλου Τσιολέκα, ο οποίος έκανε πριν από μερικούς μήνες το δικό του επαγγελματικό βήμα με το Moden στο Παγκράτι.

mellem

Στο κρασί, κινούνται με μία βασική λίστα που περιλαμβάνει 7-8 επιλογές ήπιας οινοποίησης, και μία ακόμα guest με πιο ιδιαίτερες επιλογές αποκλειστικά σε φιάλη, που αλλάζει κάθε τρεις μήνες. Αυτή την περίοδο πίνεις κρασιά από το οινοποιείο Πατιστής, το μικροοινοποιείο Ξυδάκη στη Μύκονο και τη Χλόη Χατζηβαρύτη, όπως επίσης και δροσερά pet-nat αλλά βρίσκεις επίσης προτάσεις από Αυστρία, Ιταλία και Γεωργία.

«Ο καθένας βάζει τον χαρακτήρα του στο κρασί, αλλά πέρα από αυτό, θέλουμε να δούμε και τις διαφορές στην οινοποίηση. Γι’ αυτό και επιλέγουμε και διεθνή αμπελώνα», εξηγεί ο Νικολής. Απολαμβάνεις το κρασί σου με κρύα πιάτα, από ένα καπνιστό ψάρι, πίκλες, ψωμί και τσάτνεϊ μέχρι τυριά και αλλαντικά. Στις μπύρες επιλέγουν αυτές που τους αρέσουν από μικροζυθοποιίες, φροντίζοντας πάντα να δίνουν κάτι ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η πατρινή Kykao που φτιάχνει ζύθους infused με κρασί.

Στο μικρό διάστημα που λειτουργεί το Mellem, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία κοινότητα όπου έρχονται κοντά οινοποιοί, roasters, ζυθοποιοί και μικρές επιχειρήσεις. Φροντίζουν να δείχνουν την εξωστρέφειά τους διοργανώνοντας events, με πιο πρόσφατο ένα αφιερωμένο στα γεωργιανά κρασιά της Fro & Co. Wines και σύντομα ένα με την 608 Brewing. Το σλόγκαν του μαγαζιού άλλωστε είναι “We are inbetweeners” (είμαστε ενδιάμεσοι) – ένας στίχος που δανείζονται από το κομμάτι Inbetweeners των Despite Everything.