ΓΕΥΣΗ

Στο μικροζυθοποιίο της Noctua οι ζυμώσεις δεν σταματούν ποτέ

H Noctua, με σήμα τη σοφή κουκουβάγια, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν από τις πρώτες μικροζυθοποιίες που καβάλησαν το κύμα της craft μπίρας.

Στον αριθμό 124 της Πειραιώς στο Γκάζι, οι ζυμώσεις δεν σταματούν ποτέ. Αφενός γιατί εδώ φτιάχνεται η αθηναϊκή μπύρα Noctua κι αφετέρου γιατί η ομάδα πίσω από την ανεξάρτητη μικροζυθοποιία με σήμα τη σοφή κουκουβάγια, εργάζεται πάντα για να γίνεται καλύτερη.

Η ιδέα που είχαν πριν από χρόνια τέσσερις φίλοι υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν έβρασαν κι εμφιάλωσαν την πρώτη τους μπίρα. Σήμερα, η ομάδα έχει μεγαλώσει και η Noctua μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν από τις πρώτες μικροζυθοποιίες που καβάλησαν το κύμα της craft μπίρας και παρέσυραν πολλούς ακόμα με τον ενθουσιασμό τους.

Σήμερα, εμφιαλώνουν 17 τόνους τον μήνα, βλέπουν τα προϊόντα τους να βρίσκουν τη θέση τους από street food μέχρι και σε πιο fancy εστιατόρια και δίνουν δυναμικά το παρών στην κοινότητά τους. Βρίσκεις πέντε μόνιμους κωδικούς, που εμπλουτίζονται με επετειακές μπίρες, συνεργασίες με καλλιτέχνες ή εστιατόρια, εποχικές προτάσεις, αλλά και για γεγονότα με διεθνή υπόσταση, όπως το pink boots.

Το craft κίνημα και η κοινότητα που το απαρτίζει, μας έκανε να δούμε την μπίρα περισσότερο ως ποτό, να αντιληφθούμε ότι έχει πολυπλοκότητα, να στρέψουμε την προσοχή μας και στον άνθρωπο που τη φτιάχνει και όχι μόνο στο προϊόν. Παράδοση, εξερεύνηση, γεύση και άρωμα αποτυπώνονται στο ποτήρι και όλα αυτά καθιστούν τις craft μπίρες αρκετά ενδιαφέρουσες για food pairing – μία ακόμα επιτυχία της craft σκηνής.

«Βλέπουμε πιο τολμηρές προσεγγίσεις, κάπως οι ζυθοποιοί μπλέκονται πιο πολύ με τα χέρια τους, είναι οι ίδιοι από πάνω, δεν είναι τόσο αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Και σίγουρα έχει κάποιες συγκινήσεις διαφορετικές. Και θα λέγαμε ότι δεν έχει τόσο πολύ την εμπορική προσέγγιση», λένε χαρακτηριστικά.

Οι craft μπίρες κέντρισαν το ενδιαφέρον μας για πολλούς λόγους. Από τις ιδιαίτερες ετικέτες τους – αποτέλεσμα συνεργασιών με artists – τη σχέση τους με τις μουσικές σκηνές αλλά και για το γεγονός ότι μας ιντριγκάρουν να τις συνδυάσουμε με το φαγητό.

Ναι, πλέον, μπορούμε να λέμε ότι μία μπίρα μας βγάζει περισσότερο ένα φρούτο ή ένα δημητριακό, ότι «ακούμε» νότες πεύκου κ.ο.κ. Οι μικρές ζυθοποιίες απέκτησαν μία σχέση αμεσότητας με το κοινό – στην περίπτωση της Noctua είναι τόσο άμεση που μπορείς να κάνεις μια στάση στην Πειραιώς, να ανοίξεις την πόρτα και να περάσεις το κατώφλι τους για να αγοράσεις μπίρες κατευθείαν από την πηγή.

Τι κάνει όμως ένα ζυθοποιείο «μικρό»; Τεχνικά και νομικά για να είσαι μικροζυθοποιία στην Ελλάδα και να παίρνεις το 50% μείωσης φόρου είναι τα 20 εκ. λίτρα τον χρόνο. Έτσι, υπάρχουν οι 4-5 ζυθοποιίες που τα ξεπερνούν και μετά υπάρχει ο προαναφερόμενος διαχωρισμός.

Η ιδέα τους ήταν ένα στοίχημα καθώς έκαναν το ξεκίνημά τους σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο. Η υγειονομική κρίση, που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της εστίασης, δεν τους άφησε ανέγγιχτους ενώ στη συνέχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλε ώστε να αυξηθεί η τιμή του γυαλιού και των δημητριακών. Ύστερα είναι το κόστος της ενέργειας, ο πληθωρισμός και φυσικά τα πιο καθημερινά όπως τα γραφειοκρατικά ζητήματα και τα logistics.

Μπορεί να μας αρέσει να απολαμβάνουμε την μπίρα μας όταν έχει ζέστη αλλά δεν δίνουμε ακόμα σημασία στη σωστή μεταφορά μιας μη παστεριωμένης μπύρας που δεν μπορεί να βράζει έξω το καλοκαίρι για να φτάσει σε ένα νησί. «Λέμε πάντα ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένα τυρί», εξηγούν οι άνθρωποι της Noctua.

«Από την αρχή της κρίσης, είδαμε στήριξη στο τοπικό προϊόν και στις πιο μικρές επιχειρήσεις. Νιώθουμε τυχεροί και το γεγονός ότι είμαστε σε ένα ευρύ φάσμα μαγαζιών, αντικατοπτρίζει και την όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει. Είναι ευχάριστο ότι αγκάλιασε το προϊόν διαφορετικός κόσμος».

Το νομικό πλαίσιο για να βγει η μπίρα τους εκτός ελληνικών συνόρων είναι αρκετά δύσκολο, αλλά – fun fact – έχουν δει την Insomnia να φτάνει στη Νέα Ζηλανδία. «Πορευόμαστε στο ίδιο μοτίβο, να αυξήσουμε την παραγωγή και να μην υπάρχουν ελλείψεις. Θα πρέπει δηλαδή να προβλέψεις ότι το καλοκαίρι θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση».

«Είναι σημαντικές οι συνεργασίες μεταξύ του κλάδου και θα λέγαμε ότι το κλίμα είναι περισσότερο συναγωνιστικό και όχι ανταγωνιστικό», εξηγούν. «Στην ουσία προσπαθείς να αλλάξεις την κουλτούρα, να δείξεις μια δουλειά με μεγαλύτερο ζήλο. Έτσι, συμμετέχουμε σε φεστιβάλ, σε διάφορα events. Ακόμα κι όταν κάποιος επιλέγει μια άλλη μικροζυθοποιία και όχι εμάς, είναι μια νίκη. Επίσης, μόνο μεταξύ μας μπορούμε να γκρινιάξουμε όπως θέλουμε».

Προσπαθούν να στηρίζουν την εγχώρια οικονομία, αλλά δεν κάνουν εκπτώσεις στις πρώτες ύλες τους. Έτσι, εκτός από το «φανταστικό αθηναϊκό νερό», για το οποίο πρέπει να είμαστε πολύ τυχεροί που το έχουμε, αναζητούν τις καλύτερες επιλογές για βύνες, λυκίσκους και μαγιά προκειμένου να πετύχουν τις συνταγές που έχουν στο μυαλό τους.

«Όταν έχεις τη δική σου μονάδα είναι κάτι μεταξύ βιομηχανίας και τέχνης. Αγαπάς και τα σκληρά μηχανήματα αλλά χαίρεσαι όταν σου λένε μπράβο για κάτι που έχεις δημιουργήσει και κυκλοφορεί εκεί έξω. Ήταν πρωτόγνωρο στην αρχή να έχουμε φανατικούς οπαδούς», λένε χαρακτηριστικά.

Το ότι βρίσκουμε ωραίες craft μπίρες είναι πια γεγονός. Το ότι θέλουμε να στηρίζουμε τις μικρές, ανεξάρτητες προσπάθειες είναι επίσης κάτι που δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Αυτό που μένει είναι να δούμε μεγαλύτερη συμπερίληψη και περισσότερες γυναίκες στον χώρο.

Στη Noctua αυτό ήταν κάτι που ίσχυε από την πολύ αρχή της ομάδας. Οι μπίρες δεν ανήκουν σε ένα μόνο φύλο.