Nick Paleologos / SOOC
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι χρειάζεσαι για το πασχαλινό τραπέζι και πόσο θα σου κοστίσει

Αρνί και κατσίκι για το παραδοσιακό σούβλισμα ή τον φούρνο, εδέσματα όπως κοκορέτσι, και τα απαραίτητα προϊόντα για τα συνοδευτικά, από τα λαχανικά της μαγειρίτσας μέχρι το κρασί που θα συνοδεύει το φαγητό, μπαίνουν στη λίστα με τα ψώνια.

Μετράμε αντίστροφα για το γιορτινό τραπέζι, έτσι οι επόμενες ημέρες είναι αφιερωμένες στις πασχαλινές αγορές. Αρνί και κατσίκι για το παραδοσιακό σούβλισμα ή τον φούρνο, εδέσματα όπως κοκορέτσι, και τα απαραίτητα προϊόντα για τα συνοδευτικά, από τα λαχανικά της μαγειρίτσας μέχρι το κρασί που θα συνοδεύει το φαγητό, μπαίνουν στη λίστα με τα ψώνια.

Διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες σε σχέση με πέρυσι κατέγραψε έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο να φτιάξουν μόνοι τους τα γλυκά και άλλα πασχαλινά εδέσματα. Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα προτιμήσει το ψήσιμο στον φούρβο (46%) σε σχέση με το σούβλισμα, που αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά φτάνουν στο 33%. Το 2019 το ποσοστό ήταν στο 67%. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές. Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σουπερμάρκετ.

unsplash

Η ακρίβεια είναι η λέξη που περιγράφει και φέτος το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο αναμένεται ότι θα κοστίσει 355,88, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), υπολογίζοντάς το ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με το 2023. Παρά το γεγονός ότι από τις συγκρίσεις σε μηνιαία ή ακόμα και ετήσια βάση, τα ποσοστά μεταβολής ενδέχεται να μην είναι τόσο μεγάλα, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκρόσωπος του ΙΝΚΑ, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ίσχυε το 2020. Εκτιμήσεις  της ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ έδειχναν ότι πριν από τέσσερα χρόνια, ένα τυπικό πασχαλινό τραπέζι 6-8 ατόμων κόστιζε περίπου 94,91 ευρώ. Η αύξηση σε μόλις τέσσερα χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη, ακόμα κι αν υπάρχουν επιλογές στην αγορά (για παράδειγμα η τιμή του αρνιού κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ) ενώ παίζει ρόλο και ο αριθμός των ατόμων στον τελικό προϋπολογισμό.

πάσχα Pexels / Anny Pappa

Ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία του ΙΝΚΑ για το τραπέζι του Πάσχα (για το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα), χωρίς να έχουν υπολογιστεί σούβλες, ψησταριά και διάφορα παρελκόμενα. Ένα αρνί δέκα κιλών εκτιμάται στα 14 ευρώ / το κιλό, το κοκορέτσι (1,5 κιλό) στα 21 ευρώ και η μαγειρίτσα (1/2 κιλό συκώτι, ζαρζαβατικά ) στα 11 ευρώ. Μαρούλια (2×0,70) 1,40, κρεμμύδια φρέσκα (2×0,70), 1,40, άνηθος (1×0,60) 0,60, ένα κιλό ντομάτες 2,50 και αγγούρια (2×0,70) 1,40. Αν θέλεις να φτιάξεις τζατζίκι, υπολόγισε 4,20 ευρώ (1 κιλό 3,5 ευρώ το γιαούρτι και 0,70 αγγούρι).

Στα τυριά τώρα, με 14 ευρώ τιμή φέτας το κιλό, τα 500 γρ. θα σου κοστίσουν 7 ευρώ, ενώ η γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (17,90 το  κιλό), 8,95. Ένα κιλό ψωμί είναι στα 2,40. Αν επιλέξεις να βάψεις στο σπίτι τα αυγά, για μία εικοσάδα θα χρειαστείς 15,20 ευρώ, κι αν φτιάξεις σπιτικά κουλούρια (1 κιλό αλεύρι  1,75, βούτυρο γάλακτος 600 γραμμάρια, βανίλιες και 5 αυγά), το σύνολο θα είναι στα 16 ευρώ. Η τιμή του τσουρεκιού στην αγορά υπολογίζεται στα 19 ευρώ.

Για ενάμιση κιλό κρασί χύμα, 10 μπύρες και 6 γύρω στα 34 ευρώ. Φρούτα διαφορά όπως μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, μπανάνες στα 6 ευρώ, γλυκά διάφορα 16 ευρώ και απρόβλεπτα όπως ρεύμα, λάδι, ξύδι, λεμόνια 18 ευρώ.

Πού θα βρεις όσα χρειάζεσαι για το τραπέζι του Πάσχα

τραπέζι Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Η Δημοτική Αγορά της Αθήνας προσδίδει έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα στην αγορά των κρεάτων. Εκτός από αρνί, κατσίκι, αλλά και μεγαλύτερα ζώα όπως ζυγούρι και προβατίνα, βρίσκεις έτοιμα κοκορέτσια και γαρδούμπες. Αν πάλι θέλεις να ετοιμάσεις μόνος σου τα πασχαλινά εδέσματα, από εδώ θα αγοράσεις έντερα, συκωταριά και μπόλια. Στη σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας, βρίσκεις κρέατα, τυριά, λαχανικά και άγρια χόρτα.

Αν θέλεις να φτιάξεις vegan μαγειρίτσα, στο Μποστάνι, το μανάβικο που προτιμούν οι chefs των πιο επιδραστικών εστιατορίων της πόλης, βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε μανιτάρια. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε λευκά μανιτάρια (4,5 ευρώ το κιλό), πορτομπέλο (5,80 το κιλό) και σιτάκε (17-18 ευρώ το κιλό), τα οποία είναι συνήθως καλλιεργήσιμα, ελληνικά. Προϊόντα εποχικά, τοπικά και νόστιμα βρίσκεις στις βιολογικές αγορές της Αθήνας, αγοράζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις κατευθείαν από τους πιστοποιημένους παραγωγούς – βιοκαλλιεργητές. Ενδεικτικά, στην Ηλιούπολη, συγκεντρώνονται παραγωγοί από τον Μαραθώνα, την Τήνο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Προτίμησε να στηρίξεις τα μικρά παντοπωλεία, τα αρτοποιεία που φτιάχνουν αληθινό ψωμί, επιλέγοντας να αναδείξουν την τέχνη του προζυμιού, και τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που εμμένουν στην ποιότητα των υλικών. Θα βρεις εξαιρετικές craft μπύρες στα αθηναϊκά taprooms και στις μικροζυθοποίες, όπως η Noctua, καθώς επίσης εξαιρετικές ετικέτες ελλήνων παραγωγών στις κάβες της πόλης.