David Silverman/Getty Images/Ideal Images
ΓΕΥΣΗ

10 αθηναϊκά μαγαζιά γιορτάζουν τα φυσικά κρασιά

Από το EΠΡΕΠΕ στην Κυψέλη μέχρι το ΛΣ στου Ψυρρή, το Φυσικά Fysika θα βρεθεί σε αγαπημένα εστιατόρια και στέκια της πόλης με ειδικά διαμορφωμένα μενού για wine pairing και οινοπαρουσιάσεις από τους παραγωγούς πριν τη μεγάλη γιορτή των φυσικών κρασιών στις 5 Νοεμβρίου.

Βιολογικά, βιοδυναμικά με ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα, τα φυσικά κρασιά έχουν βρει εδώ και καιρό τη θέση τους στα εστιατόρια και τα μπαρ της Αθήνας και όχι μόνο. Θα έλεγε κανείς πώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορούμε να ξεπεράσουμε την τάση και να εστιάσουμε στην ουσία: Να προβληθούν – εν προκειμένω – τα ελληνικά κρασιά που προέρχονται από μικρά οινοποιεία και παραγωγούς με καλές πρακτικές προς τη γη, το περιβάλλον και τον άνθρωπο αλλά πάνω από όλα να γνωρίσει κανείς καλά κρασιά.

Αυτός είναι και ο στόχος του Φυσικά Fysika, μία γιορτή που διοργανώνει η Τανίνη Αγάπη μου και η Oenosophy για όσους αγαπούν το κρασί, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στο Πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών. Για μία ημέρα συγκεντρώνονται σε έναν χώρο 200 κρασιά ελαχίστων ή μηδενικών παρεμβάσεων από 49 Έλληνες και Ελληνίδες παραγωγούς.

Η βραβευμένη δημοσιογράφος και υπέρμαχος του φυσικού κρασιού Alice Feiring, έχει πει ότι για να μιλάμε για ένα καλό φυσικό κρασί, χρειάζεται συνήθως κι ένας καλός οινοποιός. Ένας άνθρωπος για να καθοδηγήσει την πορεία του. Στο πλαίσιο της γιορτής του Φυσικά Fysika, αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ της πόλης προτείνουν διαμορφωμένα μενού για wine pairing και οινοπαρουσιάσεις από τους παραγωγούς – μία ωραία ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερες ετικέτες αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτές.

Το ασύρτικο Mi, η μαλαγουζιά Ni και το Ξινόμαυρο Mus της Χλόης Χατζηβαρύτη συνοδεύουν πιάτα όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί στα κάρβουνα και τραγανή γουρουνοπούλα, στο Γκαστόνε (1/11, 19:30). Η οινοπαραγωγός από τη Γουμένισσα, θεωρεί ότι το φυσικό κρασί είναι πλέον αρκετά συνδεδεμένο με το πώς αλλάζουν οι γενιές και ποια είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε. «Εστιάζει περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον. Δεν υπάρχουν προσθήκες, συνάδει με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και συνδυάζει πιο περίεργα στοιχεία», είχε πει σε συνέντευξή της στο Magazine του News 24/7.

Τα κτήματα Νικολού (Αττική) και Μαρκόγιαννη (Ηλεία) θα παρουσιάσουν τα κρασιά τους στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (1/11, 19:30), ενώ το εστιατόριο έχει σχεδιάσει ένα μενού για wine tasting με το Κτήμα Μπαλατσούρα από τις 31/10 έως τις 4/11.Το Μικροοινοποιείο Θαλασσινός από την Κρήτη θα βρεθεί στο Ρίνι (2/11, 20:00), τη νέα άφιξη στη γειτονιά του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην Κυψέλη, το Kick ( 2/11, 17:00-19:30 & 20:00-22:30) φιλοξενεί το οικογενειακό οινοποείο Πατίστης από την Αργαλαστή Πηλείου για ένα wine pairing ωδή στο Ξινόμαυρο. Μένουμε στην περιοχή γιατί το EΠΡΕΠΕ προτείνει πρόβειο παϊδάκι με ρετσίνα The Knack Project, σε ένα μενού που έχει σχεδιάσει ειδικά για το wine pairing με τα κρασιά του κτήματος, από τις 31/10 έως τις 4/11.

Το Κτήμα Voï από τη Ραψάνη έρχεται στο εστιατόριο Λινού Σουμπάσης και Σία (3/11, 20:00) για ένα wine presentation, ενώ το Κτήμα Καρίμαλη από την Ικαρία θα βρεθεί στο Metaphor Athens (4/11, 21:00). Στο Zampano (5-11/11, 16:00-23:30), έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα κρασιά της οικογένειας Γεώργα από τα Σπάτα Αττικής, η οποία ακολουθεί τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας από το 2002. Τέλος, το Maraboo προτείνει για όλη την εβδομάδα (30/10-4/11) δύο διαφορετικά παγωτά εμπνευσμένα από τον κόσμο του κρασιού από το Κτήμα Τσιμπίδη στη Μονεμβασιά και τη Χλόη Χατζηβαρύτη.

ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA