ΓΕΥΣΗ

5 μαγαζιά για φαγητό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Δίνουμε την απάντηση στο κλασικό ερώτημα της παρέας: «πού να πάμε για φαγητό», με διευθύνσεις σε τρεις όμορφες αθηναϊκές γειτονιές.

Υπάρχει ένα κλασικό ερώτημα που ταλανίζει την παρέα όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο: «πού να πάμε για φαγητό». Μαγειρευτό ή μεζέδες; Burger ή brunch; Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει προτάσεις για όλα τα γούστα, με διευθύνσεις σε τρεις αγαπημένες αθηναϊκές γειτονιές. Κυψέλη, πλατεία Κλαυθμώνος και Θησείο σε περιμένουν για φαγητό αυτό το Σαββατοκύριακο.

Για χορταστικά πιάτα στην Κυβέλη

Σημείο αναφοράς στην Κυψέλη αποτελεί τα τελευταία έξι χρόνια το μεζεδοπωλείο Κυβέλη, με την εμμονή στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, τις καλές τιμές και το φιλόξενο περιβάλλον. Πιάσε θέση σε ένα από τα τραπέζια πάνω στην πλατεία Γεωργίου και ετοιμάσου να φας νόστιμα, απλά και οικονομικά.

Συνταγές από όλη την Ελλάδα, ελληνικά αποστάγματα, κρασί και αναγνωρισμένες μπύρες συνθέτουν το μενού. Σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, κρύα και ζεστά ορεκτικά – από τα οποία ξεχωρίζουν η χειροποίητη τυροκαυτερή και η μελιτζανοσαλάτα, οι φημισμένοι κολοκυθοκεφτέδες με σος γιαουρτιού, το ταμπουλέ με μαύρες φακές και ο καγιανάς με σύγκλινο Μάνης είναι ό,τι πρέπει για αρχή.

Στα κυρίως, βρίσκεις χορταστική μοσχαρίσια μπριζόλα με φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, μπιφτεκάκια κοτόπουλο, κεμπάπ με πίτες και δροσερό γιαούρτι με σάλτσα ντομάτας, ψαρονέφρι σοτέ με σάλτσα μελιού αλλά και τα χορταστικά «μεθυσμένα» φιλετάκια κοτόπουλου.

Για burger στον Μπούφαλο

Στην αναζήτηση του καλού burger στην περιοχή, θα πέσεις πάνω στον Μπούφαλο. Όλα είναι χειροποίητα αφού φτιάχνονται στην κουζίνα, με προσοχή στις ποιοτικές πρώτες ύλες.

Ο πλούσιος κατάλογος του Μπούφαλου δίνει έμφαση στα πληθωρικά burgers, όπως το Μπούφαλος Burger με μπιφτέκι 220 γρ., μπέικον, έμενταλ, αβοκάντο, πίκλα κόκκινου κρεμμυδιού, ντομάτα, σαλάτα, αρωματικό βούτυρο, αλλά και μία μυστική σος και φυσικά το extreme burger, με δύο μπιφτέκια από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά 180 γρ., διπλό μπέικον, διπλό τσένταρ, τηγανητό αυγό, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα, σαλάτα και spicy cocktail σος.

Η καλύτερη επιλογή για να συνοδεύσεις τα burgers σου είναι οι τηγανητές πατάτες με τσένταρ και μπέικον, ενώ το μενού συμπληρώνεται με σαλάτες, finger food, χορταστικά σάντουιτς και γλυκά.

ΜΠΟΥΦΑΛΟΣ

Για μαγειρευτά στις Νοστιμιές της Μαίρης

Ποιητές, μουσικοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες τρώνε στα διπλανά τραπέζια με τους θαμώνες Κυψελιώτες, από εργένηδες και φοιτητές μέχρι ηλικιωμένους. Κοινό σημείο όλων το σπιτικό φαγητό αλλά και η μητρική φιγούρα της Μαίρης, που ανέλαβε το μαγαζί στα 24 χρόνια της.

Από το 1994 έως σήμερα, τα φαγητά στις Νοστιμιές της Μαίρης παραμένουν ίδια, ποιοτικά και φρέσκα, με τα ταψιά να αποτελούν σήμα κατατεθέν, σαν να βρίσκεσαι στην κουζίνα ενός σπιτιού.

Χειροποίητες πίτες, πατσίτσιο, παπουτσάκια, όσπρια, λαδερά, μπιφτέκια, κοτόπουλο και φυσικά τα πιο μπελαλίδικα φαγητά, όπως οι διάσημοι λαχανοντολμάδες της φτιάχνονται καθημερινά και βγαίνουν στη βιτρίνα του μαγαζιού. Η καλύτερη ιδέα για τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου, όταν θέλεις ό,τι πιο κοντινό στο φαγητό της μαμάς σου.

ΟΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ

Για μεζέδες στο Καφενείον του Ρίζου

Το Καφενείον του Ρίζου βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1933. Με θέα στην Ακρόπολη, ήταν ο πρώτος καφενές της περιοχής και σημείο συνάντησης για τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Αθήνας. Ο Μιχάλης Ρίζος, συνιδιοκτήτης του Black Duck αναβίωσε το ιστορικό μαγαζί, διατηρώντας και τονίζοντας όλα τα όμορφα στοιχεία του.

Τα τραπέζια έχουν μαρμάρινη επιφάνεια, οι καρέκλες θυμίζουν αυτές των παλιών καφενείων και οι ζωγραφιές στους τοίχους μαζί με άλλες μικρές λεπτομέρειες βοηθούν στο να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο.

Εδώ, η μέρα ξεκινάει από νωρίς με καφέ Moreno από τη Νάπολη και μία ποικιλία από sandwiches και αυγά με ελληνικές γεύσεις και αρώματα. Στη συνέχεια της ημέρας, βρίσκεις προτάσεις ενός εξευγενισμένου καφενείου.

Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Σπύρος Ζάννος και αποτελείται από πιάτα που έχουν ελληνικό χαρακτήρα όπως ο γαύρος μαρινάτος, το καπνιστό σκουμπρί, η σφακιανή πίτα, το κριθαρώτο με γαρίδες αλλά και κρεατικά, με τα μπιφτεκάκια προβατίνας να ξεχωρίζουν. Ο κατάλογος των ποτών περιλαμβάνει τσίπουρο και ούζο, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σε μπύρες, κρασιά και spirits.

ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΥ

Για brunch στο Black Duck Garden

Black Duck Athens

Με σεβασμό στο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, το Black Duck Garden παραμένει το ιδανικό σημείο συνάντησης στην καρδιά της πόλης, για τα Σαββατοκύριακα που θέλεις να ξεκινήσεις την ημέρα σου λίγο πιο αργά και χαλαρά.

Για όσο διαρκεί ακόμα ο καλός καιρός, λοιπόν,  το Black Duck Multiplarte παραμένει στον κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Εκεί, το 1833 χτίστηκε το σπίτι του Σταματίου Δεκόζη Βούρου, το οποίο λίγο αργότερα ενώθηκε με το γειτονικό σπίτι του Αφθονίδη. Στο συγκρότημα αυτό εγκαταστάθηκε ο Όθωνας και η νεαρή τότε βασίλισσα Αμαλία ήταν αυτή που οργάνωσε τον κήπο γύρω από την προσωρινή κατοικία του ζεύγους το 1836, με τον φοίνικα που φύτεψε η ίδια να παραμένει ακόμα ζωντανός.

Ο κήπος του παλαιού Παλατιού ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Ο σημερινός κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος, εκείνου του μεγάλου κήπου, αλλά παραμένει ένας από τους πιο ωραίους της πόλης για να απολαύσεις την έξοδό σου.