ΓΕΥΣΗ

5 μαγαζιά στην Αθήνα για detox διατροφή μετά τις διακοπές

Νόστιμες σαλάτες, super bowls, υγιεινό πρωινό και πιάτα με εκλεκτά και ξεκάθαρα υλικά γίνονται οι ιδανικές επιλογές για την αποτοξίνωση του οργανισμού μετά τις διακοπές.

Πετυχημένες διακοπές είναι αυτές που δεν υπάρχουν κανόνες. Οι ημέρες κυλούν χωρίς ξυπνητήρι, οι παγωμένες μπύρες ξεκινούν από νωρίς στην παραλία, τα τηγανητά κατέχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι της ταβέρνας και το μεταμεσονύχτιο γλυκό αποτελεί μέρος του προγράμματος.

Η επιστροφή στην πόλη φαντάζει με ένα restart. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος, όπου έχεις ακόμα φορτισμένες μπαταρίες και εικόνες από παραλίες και βουνά, για να μπεις σε ένα μικρό πρόγραμμα διατροφής. Να κάνεις δηλαδή ένα διάλειμμα από το αλκοόλ, το κρέας (ειδικά αν τα κοψίδια αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του φαγητού), τα πολλά λιπαρά και την καφεΐνη.

«Οι διακοπές περιλαμβάνουν συνήθως αλκοόλ και διεγερτικά και το σώμα σου χρειάζεται ξεκούραση», τονίζει η διαιτολόγος Lisa Hayim, ενώ η Kelly Choi, συγγραφέας του The 7-Day Flat-Belly Tea Cleanse συστήνει κόκκινο τσάι, όπως rooibos». Φυσικά μην ξεχνάς το νερό

Φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τα γεύματά σου. Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να μειώσεις τα τυροκομικά προϊόντα, ειδικά αν το παράκανες στις διακοπές με τα τοπικά τυριά.

Προτίμησε γιαούρτι, το οποίο περιλαμβάνει προβιοτικά και ταιριάζει ιδανικά με φρούτα και δημητριακά. Μία διατροφή που έχει ως στόχο την αποτοξίνωση δε χρειάζεται να είναι βαρετή, ούτε απαιτεί από σένα να βρίσκεσαι συνεχώς στην κουζίνα. Μπορείς να απολαμβάνεις τις εξόδους σου στην πόλη, κάνοντας απλώς τις κατάλληλες επιλογές.

Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφτείς μαγαζιά με vegan κουζίνα αλλά και αυτά που προσφέρουν φαγητό χωρίς γλουτένη. Αν δεν έχεις όρεξη να μαγειρεύεις στο σπίτι ή δεν διαθέτεις τον χρόνο αυτή την περίοδο, υπάρχουν μαγειρεία με επιλογές που καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες, από όσπρια μέχρι λαδερά και ψάρι.

Το ζητούμε σε μία detox διατροφή δεν είναι να νιώσεις στέρηση ή πείνα, αλλά να κάνεις καλύτερες επιλογές για την καλή σου υγεία – όπως για παράδειγμα να επιλέξεις ένα παγωτό ή σορμπέ που φτιάχνεται με εντελώς φυσικό τρόπο και βιολογικά φρούτα.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει πέντε διευθύνσεις στην Αθήνα για να ακολουθήσεις μία detox διατροφή.

Wild Souls για υγιεινά σνακ

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wild Souls (@wildsoulsgr)

Στο Wild Souls τον πρώτο λόγο τον έχουν οι καρποί, που γίνονται spreads μπροστά στα μάτια σου. Βούτυρο αμυγδάλου, φουντουκιού, ταχίνι, μαρμελάδες, μπαίνουν σε eco-friendly συσκευασίες για να τις ξαναγεμίσεις την επόμενη φορά. Εδώ, βρίσκεις χαλβά χωρίς ίχνος συντηρητικών ή πρόσθετων, πλατό με φυτικά τυριά, power smoothies και light snacks, επιλογές ιδανικές για τις ημέρες που έχεις αρκετό τρέξιμο.

Marketta για θρεπτικές σαλάτες

Το Marketta αποδεικνύει με κάθε του πιάτο ότι οι σαλάτες μόνο βαρετές δεν είναι. Φτιάχνονται καθημερινά με φρέσκα υλικά, παρθένο ελαιόλαδο και χειροποίητα dressing. Μία σαλάτα με λαχανίδα, φακές, πράσινες ελιές, πορτοκάλι, τρίμμα από τραγανό αμύγδαλο και φρέσκο κρεμμυδάκι είναι ό,τι χρειάζεσαι για ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

Ohh Boy για φρουτοσαλάτες και θρεπτικά bowls

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OHH BOY (@ohhboy_ath)

Μπορεί η μόδα των Juice Bars να πέρασε, αλλά η θρεπτική αξία των φρούτων παραμένει. Σύμφωνα άλλωστε με μία μελέτη του Χάρβαρντ το 2013, είναι πιο υγιεινό να καταναλώνεις ολόκληρα φρούτα από ό,τι σε χυμό.

Η μελέτη είχε δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας χυμού συσχετίστηκε με έως και 21% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Κι αυτό γιατί η επεξεργασία του φρούτου οδηγεί σε χαμηλότερη περιεκτικότητα ωφέλιμων φυτοχημικών και διαιτητικών ινών.

«Επιπλέον, τα υγρά του χυμού απορροφώνται πιο γρήγορα και οδηγούν σε μεγαλύτερες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης μετά την κατανάλωση σε σχέση με τα  ολόκληρα φρούτα, εξηγεί ο Δρ Qi. Sun, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Τα καλά νέα είναι ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ολόκληρων φρούτων την εβδομάδα -ειδικά μύρτιλλα, σταφύλια και μήλα- συσχετίστηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη».

Στο Ohh Boy, υλικά όπως αβοκάντο, γιαούρτι καρύδας και διαλεχτά φρούτα γίνονται οι πρωταγωνιστές για τα θρεπτικά bowls όπως το Green Detox Bowl που περιλαμβάνει αβοκάντο, μπανάνα, σπανάκι, ακτινίδιο, αμυγδαλοβούτυρο, γάλα αμυγδάλου και ξηρούς καρπούς ενώ η φρουτοσαλάτα ανακατεύεται με σιρόπι lime και αγαύης.

Noah για πλούσιο πρωινό

Αν θέλεις να νιώσεις πώς είσαι ακόμα διακοπές αλλά να κάνεις υγιεινές επιλογές για τη διατροφή σου, μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου στο Noah. Ένταση, φρεσκάδα και χρώμα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα τρία διαφορετικά μενού του μαγαζιού και το πρωινό είναι ένα από αυτά.

Το μενού συνδυάζει διαφορετικές κουζίνες, κλασικά και εξωτικά στοιχεία, όπως τα jalapeno benedicts, που ναι μεν είναι τα κλασικά αυγά αλλά έχουν και jalapeno hollandaise, που έχει αρκετή ένταση. Τα scrambled eggs με καραμελωμένο κρεμμύδι, σπαράγγια, βαλεριάνα και προζυμένιο ψωμί αποτελούν επίσης ένα καλό ξεκίνημα για την ημέρα σου.

Annie Fine Cooking για εποχικότητα και καθαρές γεύσεις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη annie (@annie_finecooking)

Μονόδρομο θεωρεί την εποχικότητα στην κουζίνα, ο Στέφανος Μιχάλης που ηγείται την κουζίνα του Annie Fine Cooking, με μία εξαιρετική ομάδα να τον πλαισιώνει. Με εμφανείς καταβολές από την Ανάφη, το νησί που έχει περάσει τα περισσότερα καλοκαίρια του (και όχι μόνο), ο σεφ έχει μάθει από μικρή ηλικία την αξία της καλής πρώτης ύλης.

Νόστιμα βιολογικά λαχανικά, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, χειροποίητο προζυμένιο ψωμί, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Σπάρτη και αναφιώτικο κατσίκι είναι μερικά από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για το μενού.