Paris Aegina / Ourse
ΓΕΥΣΗ

9 μαγαζιά που αξίζουν τη βόλτα στα νότια προάστια

Στη διαδρομή βρίσκεις ζαχαροπλαστεία με πολίτικα γλυκά, ψησταριές που φημίζονται για τα μπιφτέκια, τον χειροποίητο γύρο και το κεμπάπ τους και στέκια για καφέ και ποτό.

Στην ιδέα και μόνο ότι θα βρεθείς τόσο κοντά στη θάλασσα, μια βόλτα στα νότια προάστια φαντάζει ως το ιδανικό αντίδοτο στο τσιμέντο της πόλης. Αν τώρα προσθέσεις και κάποια μαγαζιά που φημίζονται για τις νοστιμιές τους, τότε αξίζει και με το παραπάνω. Στη διαδρομή βρίσκεις ζαχαροπλαστεία με πολίτικα γλυκά, ψησταριές που φημίζονται για τα μπιφτέκια, τον χειροποίητο γύρο και το κεμπάπ τους και στέκια για καφέ και ποτό.

Η ροκαμπίλι ψησταριά του Πάρι (Θουκυδίδου 38) στο κέντρο της αγοράς του Αλίμου βρίσκεται εκεί από το 1963. Στο blues grill θα πιάσεις τραπέζι στην περιποιημένη αυλή και θα φας νόστιμο, χειροποίητο γύρο σε καλοψημένη πίτα όσο ακούς rock και blues. Οι Διακοπές (Λ. Ιωνίας 125) έγιναν στέκι χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού κάτι το όνομα κάτι η ρετρό αισθητική δεν θέλει και πολύ για να μπεις στο κλίμα. Θα ξεκινήσεις την ημέρα σου με καφέ, αυγά και pancakes και θα συνεχίσεις με καλοφτιαγμένα cocktails και bar food.

9 μαγαζιά που αξίζουν τη βόλτα στα νότια προάστια

Στην Ηλιούπολη, ο Αιγύπτιος μετράει τριάντα χρόνια και είναι διάσημος για τα φαλάφελ και τα κρεατικά του. Στην κουζίνα, ο Ατέφ Ραντουάν από την Αλεξάνδρεια, μαγειρεύει τις συνταγές της πατρίδας του ξεδιπλώνοντας τα αρώματα και τις γεύσεις της αιγυπτιακής κουζίνας. Χούμους, ταμπουλέ, μουτάμπελ, τραγανά φαλάφελ, μαλακές πίτες που ψήνονται στα κάρβουνα και κίμπε είναι τα πρώτα που πρέπει να δοκιμάσεις, πριν καταφτάσει στο τραπέζι το σουβλάκι μοσχάρι και το κεμπάπ.

9 μαγαζιά που αξίζουν τη βόλτα στα νότια προάστια

Στο Ελληνικόν (Λ. Ιασωνίδου 53), που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη περιοχή, το μπιφτέκι είναι ο πρωταγωνιστής. Παλαιάς σχολής σουβλατζίδικο, δεν εξυπηρετεί με ντελίβερι, παρά μόνο δια ζώσης. Μία ακόμα νόστιμη έκπληξη στην Ιασωνίδου, που παραμένει σημείο συνάντησης για την τοπική αγορά στα Σούρμενα, είναι και ο Διονύσης (Λ. Ιασωνίδου 2). Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά μαγειρεία στην περιοχή όπου κάθε μεσημέρι σχηματίζονται ουρές για τα μαγειρευτά του αλλά και τα τηγανητά καλαμάρακια.

«Μπαμπάδες» στο Rio, κεμπάμπ στον κυρ-Αρίστο

Η επιρροή των Κωνσταντινουπολιτών στο Παλαιό Φάληρο είναι εμφανής, καθώς εδώ βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία με πολίτικα γλυκά. Ένα από αυτά είναι το Rio (Πρωτέως 4-8) που άνοιξε το 1981 και η νέα γενιά συνεχίζει την κληρονομιά του Απόστολου Αποστολίδη.

9 μαγαζιά που αξίζουν τη βόλτα στα νότια προάστια Σταύρος Διοσκουρίδης / news247

Τα δύο αδέρφια Στέφανος και Γιώργος ακολουθούν πιστά το ήθος και τη φιλοσοφία του πατέρα τους, φτιάχνοντας καθημερινά παραδοσιακές συνταγές. Μαζί τους εργάζεται και η σύζυγός του Στέφανου, η Αντιγόνη, η χαμογελαστή κοπέλα που σε υποδέχεται μόλις μπεις στο κατάστημα. Κουρού, μπριός ψωμάκια, μπατόν σαλέ, μπαμπάς και πυραμιδάκι είναι ανάμεσα στα αγαπημένα των Πολιτών. Το τσουρέκι ανήκει επίσης στα ευπώλητα, αφού συνοδεύει την καθημερινή συνήθεια του τσαγιού (μια φέτα με λίγο κασέρι). Το φρέσκο βούτυρο και το γεγονός ότι όλα γίνονται στο χέρι είναι τα δύο μυστικά που κάνουν τα προϊόντα να ξεχωρίζουν.

Στον κυρ-Αρίστο (Ζησιμοπούλου 96), η τέχνη του κεμπάπ έφτασε στο Παλαιό Φάληρο από τη Σμύρνη. Ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πάπρικα είναι τα υλικά που περιλαμβάνουν τα τυλιχτά και πέρα από το κλασικό κεμπάπ, μπορείς να δοκιμάσεις κοτόπουλο και προβατίνα. Κι αν είσαι λίγο παραπάνω μερακλής, προσφέρουν παστουρμά και σουτζούκι κομμένα στο χέρι.

Paris-Αίγινα στη Γλυφάδα, ναπολιτάνικη πίτσα και κρασί στη Βούλα

 

Τα επιδόρπια του Σπύρου Πεδιαδιτάκη έχουν βρεθεί σε ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας αλλά για καλή μας τύχη μπορούμε να τα προμηθευτούμε από το Ourse (Μυστρά 39), καθώς ο pastry chef είναι ένας από τους δημιουργούς του boutique ζαχαροπλαστείου στην Άνω Γλυφάδα. Γλυκά εντυπωσιακά στο μάτι, με πολυπλοκότητα σε γεύση και υφές, που βασίζονται σε άριστες πρώτες ύλες και συνάδουν με τις εποχές του χρόνου. Παρά τις γαλλικές επιρροές, οι εκλεκτές ελληνικές πρώτες ύλες, όπως η μαστίχα Χίου και το φιστίκι Αιγίνης έχουν την τιμητική τους. Οι δικές τους εκδοχές αγαπημένων γαλλικών γλυκών όπως το Paris-Αίγινα (η ελληνική εκδοχή του Paris-Brest) και η Flan Parissien είναι πλέον κλασικές.

Θα ξεχωρίσεις το Faidon’s στη Βούλα (Αγ. Ιωάννου 28) από τα μεγάλα βαρέλια που εκτελούν χρέη τραπεζιών. Η κάβα που λειτουργεί στην περιοχή από το 1978 εξελίχθηκε το 2014 σε wine bar και deli. Έχοντας το αρχικό πλεονέκτημα της λιανικής πώλησης, προσφέρει 1200 κωδικούς – όρεξη να έχεις να ανακαλύπτεις. Μπορείς να επιλέξεις από τις ετικέτες κρασιών σε ποτήρι ή φιάλη με cork fee 8 ευρώ από την κάβα και 16 ευρώ για αφρούς και fine wines και να τα συνδυάσεις με πλατό τυριών, αλλαντικών, μπρουσκέτες και χειροποίητη ναπολιτάνικη πίτσα.