iStock
ΓΕΥΣΗ

Σε αυτά τα εστιατόρια ανυπομονείς να έρθει η ώρα για γλυκό

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κάποιες από τις παρακάτω διευθύνσεις, άφησε χώρο για γλυκό.

Ένα καλό κλείσιμο σε ένα γεύμα δεν είναι άλλο από το γλυκό. Τα αθηναϊκά εστιατόρια δίνουν όλο και μεγαλύτερη βάση στην τελευταία πράξη του έργου, βάζοντας στα μενού τους προτάσεις που σε αφήνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Είτε πρόκειται για τους ίδιους τους μάγειρες που εξελίσσουν τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους στη ζαχαροπλαστική είτε για συνεργασίες με pastry chefs, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: νόστιμα γλυκά που σε αφήνουν με ένα αίσθημα ικανοποίησης και χαράς.

H Ταβέρνα των Φίλων, που άνοιξε ξανά τις πόρτες της στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη από τον μάγειρα Γιάννη Μούσιο και τον σομελιέ Γιώργο Κοντορίζο, έχει ήδη μπει στη λίστα με τα αγαπημένα αθηναϊκά μαγαζιά και όχι άδικα. Οι δύο ιδιοκτήτες ανανέωσαν με σεβασμό τον χώρο, κάνοντας μικρές αλλά αξιοσημείωτες αλλαγές, όπως τα λευκά τραπεζομάντηλα στα τραπέζια που δίνουν μια αίσθηση παλιού αστικού εστιατορίου.

Στο πιο σημαντικό τώρα, που δεν είναι άλλο από το φαγητό, στηρίχτηκαν στην ελληνική κουζίνα φέρνοντάς την με επιτυχία στο σήμερα. Ο κατάλογος αλλάζει βάσει εποχικότητας αλλά με γνώμονα τις πρώτες ύλες που τους εξασφαλίζουν οι τοπικοί παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται ο σεφ.

Από τα 12 – 13 πιάτα που συνθέτουν το μενού δεν λείπουν τα γλυκά και αυτό που ξεχωρίζει προς ώρας είναι το αχλάδι ποσέ σε κόκκινο κρασί που συνοδεύεται με κρεμ ανγκλέζ. Κι εκεί που νομίζεις πώς το φαγητό σου έχει κλείσει ήδη ωραία, μαζί με τον λογαριασμό έρχεται μία φοντανιέρα με βραχάκια, σαν κι αυτά που είχε η γιαγιά σου κρυμμένα στο καλό σαλόνι.

Το όνομα του Μανώλη Στήθου έχει συνδεθεί με τα αστεράτα εστιατόρια της πόλης – από το Funky Gourmet όπου υπήρξε ο βασικός ζαχαροπλάστης για οκτώ χρόνια μέχρι το CTC και τη Σπονδή, με τα οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. Τον τελευταίο χρόνο, o pastry chef βρίσκεται στο Patio του ξενοδοχείου The Margi, το οποίο βραβεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο με ένα Αστέρι Michelin καθώς και με ένα ακόμα Πράσινο Αστέρι για τη βιωσιμότητα.Το Patio βρίσκεται στο ξενοδοχείο The Margi, όπου ο chef Παναγιώτης Γιακαλής προτείνει μοντέρνα κουζίνα με μια πραγματική φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι».

Ανάμεσα στις γλυκές δημιουργίες του pastry chef ξεχωρίζει η «παιδική ανάμνηση με φράουλα και βανίλια». Πρόκειται για μία πολύ λεπτή σφαίρα από καραμέλα η οποία κρύβει στο εσωτερικό της γεύσεις από τσιχλόφουσκα, φράουλα και πικραμύγδαλο. Σκεφτείτε ένα milkshake από βανίλια και φράουλα. «Ένα σορμπέ φράουλα με ένα αλμυρό μπισκότο από λευκή σοκολάτα και τέλος ένα μουσικό κουτί που όταν το ανοίγεις παίζει μια παιδική μελωδία που σε ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω και κρύβει μέσα του ένα σοκολατένιο βρώσιμη αρκουδάκι το οποίο το παίρνεις από το κουτί και το απολαμβάνεις μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία», λέει ο pastry chef.

Τα Άκρα, το μαγαζί των Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη, έχει ως βασικό πυλώνα του την πρώτη ύλη. Γύρω από κινείται η κουζίνα και στήνεται κατ’ επέκταση ένα μενού με πολλές αλλαγές καθημερινά. Τα επιδόρπια του βραβευμένου pastry chef ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία, με τον ίδιο να λαμβάνει πρωτίστως υπόψη του τις αρχές της βιωσιμότητας και της καλής διατροφής.

Μηδέν έτοιμα μείγματα και σκόνες, απουσία λευκής ζάχαρης και πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς είναι μερικές από τις τολμηρές κινήσεις του Σπύρου Πεδιαδιτάκη που δίνουν στο τέλος γλυκά νόστιμα και με ουσία. Δεν θα βρείτε σταθερές επιλογές, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω. Αν έχετε όμως δοκιμάσει την τάρτα με τα φρέσκα, ελληνικά, βιολογικά μούρα ή το παγωτό με φρέσκο γάλα, έχετε πιάσει το νόημα.

Δεν χρειάζεται να περάσουν χρόνια για να γίνει κάτι κλασικό. Το Burnt Cheesecake του Proveleggios είναι η απόδειξη. Στον πεζόδρομο της Παραμυθίας, το εστιατόριο συστεγάζεται ουσιαστικά με το Nolanverse, το γαστρονομικό σύμπαν του Σωτήρη Κοντιζά και της ομάδας του, από όπου προκύπτουν τα νόστιμα μαγειρικά εγχειρήματα που μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Γνωρίσαμε το basque cheesecake μέσα από το P.S. Luncheon, όταν σε καιρούς πανδημίας και lockdowns ψάχναμε να παραγγείλουμε νόστιμο και ποιοτικό φαγητό. Σήμερα, παραμένει μια αγαπημένη επιλογή στο μενού αλλά έχει ανταγωνισμό: Τσουρέκι μπρουλέ με σορμπέ lactic cheese. Φτιάχνεται στο εργαστήριό τους με μόνο τέσσερα υλικά (το δικό τους τυρί λάκτικ, νερό, ζάχαρη, αλάτι, χωρίς κανένα σταθεροποιητή). Σαν να βουτάς τσουρέκι στο γάλα.