ΛΙΣΤΕΣ

28 ηθοποιοί που απέρριψαν πασίγνωστους ρόλους

Τα σκουπίδια του άλλου μπορεί να σημαίνουν για σένα θησαυρό. Ή και Όσκαρ, καριέρα και επιτυχία.

Κανένας ηθοποιός στο Χόλιγουντ – στον πλανήτη μάλλον καλύτερα –  δεν έχει υπάρξει η Νο.1 επιλογή και μόνο η Νο.1 επιλογή για τα πρότζεκτ που του προσφέρονται στη διάρκεια της καριέρας του. Η μεγάλη πλειοψηφία απλά αποδέχεται ότι ακόμα και αφού φτιάξει το όνομά της, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η δεύτερη επιλογή στις ταινίες και τις σειρές όπου τελικά θα πρωταγωνιστήσει (αν όχι η τριτοτέταρτη).

Είναι όμως κι αυτοί που στέκονται στην αντίπερα όχθη των τεράστιων ρόλων που οι κακές επιλογές, το πηγμένο πρόγραμμα ή τα δεσμευτικά συμβόλαια τους έκαναν να απορρίψουν.

Παρακάτω θα βρεις τους περισσότερους απ’ αυτούς μαζεμένους, άλλους μετανιωμένους και άλλους στο στάδιο της αποδοχής.

Nicolas Cage (The Lord of the Rings)

Φαντάζεσαι τον Nicolas Cage ως Aragorn; Ούτε εμείς.

Ο Cage δεν είναι πια ηθοποιός. Είναι ιδέα. Τοτέμ. Ιερό σύμβολο. Είναι ικανός να παίξει στην καλύτερη και τη χειρότερη ταινία της χρονιάς και να μην αναρωτιέται κανένας τι τον βρήκε. Θα παλέψουμε με οποιονδήποτε πει τον Cage ατάλαντο, αλλά εντάξει, έχει δώσει δικαιώματα. Για Aragorn συγκεκριμένα κιόλας δεν το βλέπουμε καθόλου.

“Υπήρχαν πολλά στη ζωή μου τότε που με εμπόδιζαν απ’ το να μπορώ να ταξιδέψω και να είμαι μακριά από το σπίτι μου για τρία χρόνια”.

Δεν το μετανιώνει όπως λέει ωστόσο, γιατί μπόρεσε να απολαύσει τις ταινίες ως φαν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Τελικά είναι καλός ή κακός ηθοποιός ο Nicolas Cage;
20 χρόνια ‘Face/Off’: Γιατί παραμένει η πιο παρανοϊκή ταινία δράσης που μπορείς να δεις

Molly Ringwald (Pretty Woman)

Η Molly Ringwald είχε ήδη τον τίτλο της America’s Sweetheart δίπλα από αυτόν της Teen Princess όταν της προσφέρθηκε ο ρόλος της Vivian στο ‘Pretty Woman’. Αποφάσισε ωστόσο να μετακομίσει στη Γαλλία την περίοδο εκείνη, κι έτσι μια έτερη κοκκινομάλλα πήρε το στέμμα και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Don’t You Forget About Her: Γιατί μετράει ακόμα η Molly Ringwald
“Αυτοί οι νέοι σήμερα”: To αιώνιο κουλ του Brat Pack

Will Smith (The Matrix)

Ο Smith δεν ήθελε να κάνει κάτι sci-fi τόσο σύντομα μετά το ‘Men In Black’ και δεν το μετανιώνει γιατί, όπως δήλωσε πέρσι στο Wired, θα είχε καταστρέψει ολοσχερώς την ταινία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Έτσι θα ήταν το ‘Matrix’ με πρωταγωνιστή τον Will Smith

Ewan McGregor, Edward Norton, Leonardo Dicaprio, Johnny Depp, Brad Pitt (American Psycho)

Πιο παραπεταμένο παιδί από τον ‘American Psycho’ δεν υπάρχει στη λίστα. Πριν καταλήξει στον Bale που δούλευε μεν από παιδί στη βιομηχανία αλλά δεν είχε γίνει ακόμα μεγάλο όνομα, είχε περάσει από έναν σκασμό ηθοποιούς. Το μεγαλύτερο φιάσκο ήταν ότι η Lionsgate είχε ήδη ανακοινώσει τον Dicaprio για τον ρόλο, πριν ο ηθοποιός επιβεβαιώσει. Τελικά τον απέρριψε μετά από τη συμβουλή του agency του, γιατί δεν ήθελε να απομακρυνθεί ακόμα από την εικόνα του ευαίσθητου, ρομαντικού τύπου από τον ‘Τιτανικό’.

ΠΑΙΞΕ:

Σου δίνουμε τον serial killer, βρίσκεις σε ποια ταινία έπαιζε;
Οι 14 καλύτεροι ‘κακοί’ σε ταινίες

Johnny Depp (Ferris Bueller’s Day Off) 

Πριν τους ‘Πειρατές της Καραϊβικής’ και πριν μεταμορφωθεί σε real life Jack Sparrow, ο Johnny Depp δεν ήταν ανάμεσα στους ηθοποιούς που τα στούντιο έβγαζαν στη σέντρα για να προσελκύσουν κόσμο στα ταμεία. Είχε φτιάξει μια χαρά όνομα, αλλά ήταν για χρόνια “ο τύπος από το 21 Jump Street” παύλα το indie darling που ήθελαν όλοι στην ταινία τους.

Το κλασικό ‘80s φιλμ του John Hughes ‘Ferris Bueller’s Day Off’ και ο ρόλος του Ferris μπορεί και να είχαν επισπεύσει τα πράγματα, αν και τα προτιμούμε ως έχουν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Φτάνει με τον Johnny Depp

Julia Roberts (The Blind Side, The Proposal, Sleepless in Seattle)

Η Roberts έχει πει όχι σε κάμποσα χιτ. Το ‘Blind Side’ έδωσε στη Sandra Bullock το πρώτο της Όσκαρ, το ‘Proposal’ ήταν η εξαίρεση της καλής ρομαντικής κομεντί την περίοδο που το είδος είχε αρχίσει να εξαφανίζεται, και το ‘Sleepless in Seattle’ είναι το ‘Sleepless in Seattle’.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Garry Marshall ήταν ένας αμετανόητος crowd pleaser

Brad Pitt (Almost Famous)

Το ‘Almost Famous’ ήταν η τελευταία πραγματικά καλή ταινία του Cameron Crowe και ο ρόλος του ροκστάρ Russell Hammon που πήγε τελικά στον Billy Crudup θα ταίριαζε τρομερά στον Pitt. Γενικά o Pitt είναι καρατερίστας σε σώμα πρωταγωνιστή, αλλά αυτή είναι συζήτηση για άλλο άρθρο. Ο ηθοποιός αρνήθηκε τον ρόλο του Hammon γιατί δεν κατάλαβε τον χαρακτήρα, αν και δεν ξέρουμε τι ακριβώς δεν κατανόησε στο τρίπτυχο sex, drugs and rock’n’roll.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Κι όμως, ο λιγότερο επικερδής σταρ του Χόλιγουντ είναι ο Brad Pitt
‘Fat Brad’: Ναι, υπάρχει βιβλίο μαγειρικής για όσα τρώει ο Brad Pitt στις ταινίες του

Denzel Washington (Se7en, Michael Clayton)

Ο παντελονάτος Washington έχει παραδεχθεί ότι μετάνιωσε και για τα δύο άκυρα που έριξε. Ο ντετέκτιβ David Mills που πήγε στον Brad Pitt τού έπεφτε πολύ σκοτεινός και ο Michael Clayton που έδωσε στον George Clooney την πρώτη υποψηφιότητά του για Α΄Ανδρικό, τον φόβισε γιατί έπρεπε να εμπιστευτεί τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, Tony Gilroy.

ΠΑΙΞΕ:

Βρες τον ηθοποιό από το βιογραφικό του

Paul Giamatti (The Office)

Ο Steve Carrell είναι ο Michael Scott. Ο Paul Giamatti δεν είναι ο Michael Scott.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Στο ‘Life on the Road’, ο David Brent αφήνει το στυλό και πιάνει την πένα

Thomas Jane (Mad Men)

Ο Don Draper είναι ο Jon Hamm. Ο Don Draper δεν είναι ο Thomas Jane.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘Mad Men’ δεν είναι για το Τότε, είναι για το Τώρα

CHRISTINA APPLEGATE (LEGALLY BLONDE)

Η Christina Applegate δεν ήθελε να παίξει τον ρόλο της Θεάς και Σωτήρος μας, Elle Woods, γιατί δεν ήθελε να υποδυθεί “άλλη μια χαζή ξανθιά” τόσο σύντομα μετά το τέλος του ‘Marriage… With Children’. Κακή απόφαση γιατί το επιχείρημα δεν στέκει.

Ο χαρακτήρας της Elle είναι ακριβώς το αντίθετο. Διαψεύδει τους πάντες για τη νοημοσύνη της, μπαίνει στο Χάρβαρντ, και ξεκινά την καριέρα της με αυτοπεποίθηση, ροζ γκαρνταρόμπα και τακούνια. Ο ρόλος ήταν ευκαιρία για την Applegate, ακριβώς γιατί είχε συνδεθεί τόσο στενά με το στερεότυπο της χαζής ξανθιάς που η Elle έφερε τούμπα.

Al Pacino (Star Wars)

Ο ορισμός του “one man’s loss is another man’s treasure”. Μετά από έναν μικρό ρόλο στο ‘American Graffiti’, ο Harrison Ford είχε ξαναγυρίσει στην ξυλουργική, μέχρι που τον πέτυχε ο George Lucas στο σπίτι του Coppola να φτιάχνει μια πόρτα και του πρότεινε να κάνει οντισιόν τον Han Solo. Ο Solo είχε αρχικά προταθεί στον Al Pacino, που έχει αρνηθεί επίσης τον ρόλο του Marlon Brando στο ‘Apocalypse Now’ και τον ρόλο του Richard Gere στο ‘Pretty Woman’.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

9 εμβληματικοί αντρικοί ρόλοι, 0 υποψηφιότητες Όσκαρ

Tom Selleck (Raiders of the Lost Ark)

Άλλο ένα παρατρίχα σκηνικό για ρόλο του Ford. Μουστάκι, έκανες λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Sean Connery και Σταύρος Παράβας: 25 εμβληματικά μουστάκια του σινεμά

Michelle Pfeiffer (Silence of the Lambs, Basic Instinct)

Η Pfeiffer αρνήθηκε την Clarice γιατί η ‘Σιωπή των Αμνών’ ήταν σκληρή και την Catherine γιατί δεν ήθελε να δείξει όσα έδειξε η Sharon Stone.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι ταινίες που νίκησαν τα βιβλία τους

Leonardo Dicaprio (Boogie Nights)

Στη λίστα με τις κακές αποφάσεις του Wahlberg δεν υπάρχει πουθενά το ‘Boogie Nights’, αλλά ο ηθοποιός δήλωσε πρόσφατα ότι έχει μετανιώσει για τον καλύτερο ρόλο της ζωής του. Μπορεί να ευχαριστεί γι’ αυτόν τον Leonardo Dicaprio πάντως. Ο Dicaprio δεν έπαιξε τον Dirk Diggler γιατί είπε να διαλέξει τον ‘Τιτανικό’, αλλά πρότεινε στους παραγωγούς τον φίλο του από το ‘Basketball Diaries’.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Μετά τον Dicaprio: 18 ηθοποιοί που ακόμα δεν έχουν Όσκαρ

Mark Wahlberg (Brokeback Mountain)

“Συνάντησα τον Ang Lee γι’ αυτή την ταινία, διάβασα 15 σελίδες του σεναρίου και φρίκαρα λίγο. Ήταν πολύ ωμό, πολύ περιγραφικό – το φτύσιμο στο χέρι, η προετοιμασία για να γίνει το πράγμα”.

Ο Wahlberg ρώτησε επίσης και τον πάστορά του, πάτερ Flavin, ο οποίος τον συμβούλευσε να μην πάρει τον ρόλο γιατί ερχόταν σε αντίθεση με το καθολικό δόγμα.

Sean Connery (The Lord of the Rings, The Matrix)

“Μου πρόσφεραν το ‘Lord of the Rings’ και το αρνήθηκα γιατί δεν το καταλάβαινα. Αρνήθηκα το ‘Matrix’ δύο φορές γιατί δεν το καταλάβαινα. Δεν κατάλαβα ούτε το ‘League of Extraordinary Gentlemen’, αλλά που να πάρει, δεν θα το αρνιόμουν!”.

Για την κρίση του Connery δεν ξέρουμε, πάντως το ζει το πάθος του με όσα του κάνουν κλικ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι άνθρωποι υπερήρωες του σινεμά

Angelina Jolie (Gravity)

Η Bullock ήταν φοβερή στο ‘Gravity’ και μάλιστα έκανε ουσιώδεις αλλαγές στον ρόλο της. Θα μπορούσαμε, όμως, να δούμε και την Jolie στον ρόλο.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η Salma Hayek είχε αναφέρει σε συνέντευξη ότι ήταν η πρώτη επιλογή ενός σκηνοθέτη για μια ταινία επιβίωσης στο διάστημα, αλλά το στούντιο αρνήθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη επειδή “δεν μπορούσαν να φανταστούν μια Μεξικάνα στο διάστημα”. Δεν ονόμασε ποτέ τον σκηνοθέτη, αλλά τόνισε ότι της έστειλε ένα γράμμα συγνώμης όπου της έλεγε ότι ντρεπόταν και θα εγκατέλειπε την ταινία αν δεν τη χρειαζόταν. Έγκυρες πηγές λένε ότι η ταινία ήταν το ‘Gravity’ που σκηνοθέτησε ο επίσης Μεξικανός Alfonso Cuarón.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι ταινίες του ανθρώπου ενάντια στη φύση

Hugh Jackman (James Bond)

O Jackman είχε απορρίψει τον ρόλο του James Bond γιατί δεν ήθελε να μπει στο πολύ συγκεκριμένο κουτάκι του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

16 ατάκες που έγραψαν ιστορία στο σινεμά

Mel Gibson (Gladiator)

Ο Gibson ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο που πήγε τελικά στον Russell Crowe, αλλά αρνήθηκε γιατί ένιωθε πια πολύ μεγάλος για σπαθιά και μάχες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

10 ηθοποιοί που χάθηκαν, αλλά επέστρεψαν εντυπωσιακά

Emily Blunt (Black Widow)

Η Blunt ήταν απλά άτυχη. Η συμφωνία για την Black Widow ήταν ουσιαστικά κλεισμένη, αλλά υποχρεώθηκε τελικά βάσει συμβολαίου να γυρίσει το ‘Gulliver’s Travels’. Από τις επιλογές της λίστας – ειδικά μετά τους ρόλους της στα ‘Edge of Tomorrow’ και ‘Sicario’ – που θα μπορούσαμε άνετα να δούμε στα παπούτσια της τελικής επιλογής του καστ.

Tom Hanks (Jerry Maguire)

Το ‘Jerry Maguire’ γράφτηκε από τον Cameron Crowe με τον Tom Hanks στο μυαλό, αλλά την περίοδο εκείνη ο Hanks σκηνοθετούσε το ‘That Thing You Do’ και δεν υπήρχε τρόπος να τα συνδυάσει. Επειδή είναι ο Καλός Άνθρωπος Tom Hanks όμως, έχει μόνο υπέροχα πράγματα να πει για την ταινία.

“Τη βλέπεις τώρα και ξέρεις ότι δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Tom Cruise. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ταινία. Δεν νομίζω ότι θα τη δει κάποιος τώρα και θα πει, ‘Αυτή δεν είναι μια τέλεια ταινία’.”

Γενικά μόνο Tom Hanks.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

10 ρόλοι που έσκισε ο Tom Hanks

Tom Cruise (Footloose)

Ιδανικός θεώρησαν ότι θα ήταν ο Cruise και για το ‘Footloose’, κυρίως λόγω της πασίγνωστης σκηνής του με τα εσώρουχα στο ‘Risky Business’. Έπρεπε να γυρίσει το ‘All the Right Moves’ όμως, κι έτσι ο κλήρος έπεσε στον Kevin Bacon.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Είναι cool να θεωρείς cool τον Tom Cruise

Marilyn Monroe (Breakfast at Tiffany’s)

Για κάποιον λόγο, ο μέντορας της Marilyn Monroe, Lee Strasberg, είχε ακόμα καριέρα ακόμα και μετά τη συμβουλή που έδωσε στην ηθοποιό να αρνηθεί τον ρόλο της Holly στο ‘Breakfast at Tiffany’s’, γιατί “μια πόρνη θα έκανε κακό στην εικόνα της”. Αστειευόμαστε προφανώς, ο Strasberg είναι ο πατέρας του method acting στην Αμερική και οι ηθοποιοί θα ακολουθούσαν τις συμβουλές του ακόμα κι αν τους έλεγε να παίξουν μπαλαλάικα γυμνοί στους δρόμους. Μέγιστο σφάλμα εδώ ωστόσο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Marilyn Monroe: 55 στιγμές από τη ζωή της, 55 χρόνια από τον θάνατό της

John Travolta (Forrest Gump)

Ο Travolta έχει παραδεχθεί ότι η απόρριψη του ‘Forrest Gump’ ήταν το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του. Παρότι στηρίζουμε πάρα πολύ τον σταρ, θα πούμε ευτυχώς που το έκανε.

Ό,τι κι αν έχει ειπωθεί για την ταινία και την αδεξιότητά της σε πολλά μέτωπα κατά καιρούς, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ερμηνεία του Hanks στον ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 10 καλύτεροι χαρακτήρες του Tarantino

Angela Bassett (Monster’s Ball)

O θρύλος που λέγεται Angela Bassett ήταν η πρώτη επιλογή για την Leticia στο ‘Monster’s Ball’, αλλά αποφάσισε να απορρίψει τον ρόλο γιατί τον βρήκε στερεοτυπικό σε σχέση με την απεικόνιση των μαύρων γυναικών και της σεξουαλικότητάς τους.

Christopher Plummer (Lord of the Rings)

Άλλος για τον Gandalf; Εκτός από τον Sean Connery, ο ρόλος είχε προταθεί και στον Christopher Plummer που μετά το φιάσκο με τον Kevin Spacey, το Ίντερνετ αποφάσισε ότι πρέπει να τον αντικαταστήσει στα πάντα. Ο ηθοποιός δεν θυμάται για ποιον λόγο απέρριψε τον ρόλο, αν και εικάζει ότι μάλλον ήθελε να ταξιδέψει εκείνον τον καιρό.

Γενικά ο ρόλος του Gandalf είναι τόσο Ian McKellen που δεν θέλουμε να φανταστούμε κανέναν στη θέση του. Ο McKellen είχε πρόταση και για τον Dumbledore στα ‘Harry Potter’ μετά τον θάνατο του Richard Harris, αλλά τον αρνήθηκε. Όχι μόνο γιατί δεν ήθελε να πάρει όλους τους μάγους σβάρνα, αλλά και γιατί γνώριζε ότι ο Harris πίστευε ότι ήταν κακός ηθοποιός και θεωρούσε ασέβεια να τον αντικαταστήσει σε δικό του ρόλο.

Jack Nicholson (The Godfather)

“He’s crazy. Fuck him and the horse he rode in on”. Τάδε έφη το μεγαλοστέλεχος της Paramount, Robert Evans, όταν ο Coppola πρότεινε τον Brando για τον ρόλο του Don Corleone. Γενικά η Paramount μισούσε τα πάντα σε σχέση με τον ‘Νονό’, ήθελε όμως τον Jack Nicholson για τον ρόλο του Michael. Η μαφία τελικά θα ερχόταν λίγο αργότερα στην καριέρα του Nicholson με το ‘Departed’.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

21 επικές στιγμές του σινεμά που δεν υπήρχαν στο σενάριο
45 χρόνια μετά τον Νονό