Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

5 εστιατόρια με ανοιχτή κουζίνα για να φας στην μπάρα

Η τάση του open kitchen προσφέρει την απόλυτη dining out εμπειρία.

Την τελευταία δεκαετία η όρεξή μας να ανακαλύπτουμε νέα μέρη για φαγητό έχει αυξηθεί και η αλήθεια είναι ότι πλέον οι επιλογές είναι αμέτρητες. Από fine dining και μαγαζιά που αγκαλιάζουν τη φιλοσοφία του bistronomy μέχρι street food και cafe, μπορούμε να διαλέξουμε το στυλ που μας ταιριάζει ανάλογα με τη διάθεσή και το budget.

 

Σε ό,τι κι αν επιλέξουμε όμως, αυτό που αναζητούμε οι περισσότεροι όταν βγαίνουμε για φαγητό είναι η διάδραση με την κουζίνα. Η νέα τάση των τελευταίων χρόνων, θέλει τα εστιατόρια να βγάζουν μπροστά τη μαγειρική τους ομάδα, σε open kitchens που μάλιστα χρησιμεύουν και ως μπάρες για φαγητό. Η ανοιχτή κουζίνα δεν είναι απλά μία τάση – αλλά κάτι που φαίνεται να ήρθε για να μείνει.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Στο παρελθόν, οι πελάτες των εστιατορίων μπορεί να προτιμούσαν το φαγητό να εμφανίζεται μαγικά στο τραπέζι τους πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία ένδειξη για το πώς φτιάχνεται. Πιθανότατα να έπαιξαν ρόλο οι ιστορίες τρόμου που γράφτηκαν και ακούστηκαν για το τι συμβαίνει μέσα στις κουζίνες και κάπως έτσι, τα σύγχρονα εστιατόρια φαίνεται ότι προτιμούν τη διαφάνεια και όχι το μυστήριο.

Δεν είναι όμως μόνο τα indie εστιατόρια που προτιμούν οι καλοφαγάδες, αυτά που στρέφονται στις ανοιχτές κουζίνες για μέγιστη διαφάνεια αλλά και γνωστές αλυσίδες fast food. Δεν είναι όμως μόνο η διαφάνεια ο λόγος που αρκετά εστιατόρια έχουν open kitchen αλλά και η έλλειψη χώρου.

Όπως αναφέρεται και σε άρθρο του TIME. com, η τάση της ανοιχτής κουζίνας φαίνεται να έχει γεννηθεί σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, όπου οι σεφ μαγείρευαν μπροστά στους πελάτες, κυρίως λόγω των περιορισμών χώρου.

Επίσης, η συνήθειά μας να παρακολουθούμε τους σεφ να κάνουν τη δουλειά τους στην τηλεόραση έχει προφανώς τονώσει το γόητρο της κουζίνας. Για τους πελάτες, οι δυνατές φωτιές, οι ατμοί και η ένταση στην κουζίνα αποτελεί μέρος της «παράστασης» του να dining out.

Ελλείψει χώρου, το να στήσεις ένα εστιατόριο γύρω από μία ανοιχτή κουζίνα και μάλιστα να προσθέσεις και μία μπάρα για φαγητό μπροστά από αυτή, δίνει την αίσθηση της οικειότητας. Αυτόματα δε νιώθεις πλέον σαν πελάτης αλλά σαν καλεσμένος με τον chef να βρίσκεται στο επίκεντρο και να επικοινωνεί μαζί σου.

Το παράδειγμα του Sushimou με τον Αντώνη Δρακουλαράκο να σε υποδέχεται κυριολεκτικά στην κουζίνα του είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός μαγαζιού που έχει στηθεί πάνω στην ανοιχτή κουζίνα, με μικρό seating γύρω από την μπάρα.

Αυξάνονται τα εστιατόρια που ποντάρουν σε open kitchen, ακόμα και στη fine dining σκηνή, όπως το Soil, αλλά δεν επιλέγουν όλα να δώσουν απρόσκοπτη θέα, επιτρέποντας στους επισκέπτες τους να καθίσουν κυριολεκτικά εκεί που εξελίσσεται η δράση.

Αξίζει να θυμηθούμε όμως και το Tuk Tuk που ήταν από τα πρώτα ασιατικά street food εστιατόρια που μετέφεραν τη δράση εκτός της κλειστής κουζίνας. Στις αρχές είχε τα θέματά του με τον εξαερισμό αλλά ένιωθες πραγματικά ότι έτρωγες σε κάποιο στενό στους δρόμους της Ταϊλάνδης.

Ακολουθούν πέντε χαρακτηριστικές επιλογές για να αφεθείς στη μαγεία της ανοιχτής κουζίνας.

Sushimou

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο στο μικροσκοπικό μαγαζί. Ο sushi master Αντώνης Δρακουλαράκος δίνει τη δική του παράσταση μπροστά σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, στήνοντας κάθε πιάτο τη στιγμή της παραγγελίας. Η διαφάνεια είναι μια βασική έννοια που φέρνει επανάσταση στις επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς σε όλο τον κόσμο. Και οι πελάτες πλέον σχεδόν την απαιτούν.

Μπορεί η κουζίνα του Αντώνη να μην απαιτεί μαγείρεμα αλλά το γεγονός ότι έχεις πρόσβαση στις πρώτες ύλες και στον τρόπο που τις διαχειρίζεται ο chef ενισχύει την εμπιστοσύνη απέναντί του.

ΦΙΤΑ

Πριν και κατά τη διάρκεια της γευστικής σου εμπειρίας καταλαβαίνεις ότι «αυτό που βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις». Είναι σημαντικό, η ανοιχτή κουζίνα να φαίνεται ελκυστική και καθαρή, και στην περίπτωση του ΦΙΤΑ, η μαρμάρινη μπάρα προσθέτει επιπλέον πόντους. Οι σχάρες παίρνουν φωτιά κυριολεκτικά μπροστά σου και βιώνεις τον παλμό της κουζίνας.

Θέλει θάρρος να αφήσεις την κουζίνα σου ανοιχτή, αφού ένα λάθος να γίνει μπορεί να πέσει στην αντίληψη του πελάτη. Σε ένα εστιατόριο όμως που το μενού αλλάζει κάθε μέρα και που βασίζεται αποκλειστικά στις φρέσκες πρώτες ύλες -από λαχανικά μέχρι ψάρια και κρέατα- δύσκολο να πάει κάτι λάθος.

Kitschen

Σε αυτόν τον μικρό αλλά άνετο χώρο, το μάτι πέφτει στην ανοιχτή κουζίνα όπου ο Δημήτρης Λιέμ δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Το Kitschen, πρέπει να πιάσεις θέση στην μπάρα, για να έχεις σε πρώτο πλάνο τον chef που στήνει τα πιάτα του. Το μαγαζί είναι αποτέλεσμα της προσωπικής εργασίας των ιδιοκτητών του, με το ξύλο να κυριαρχεί και αρκετά statement deco κομμάτια, όπως η custom ταπετσαρία που φέρει την υπογραφή της Φωτεινής Τρουμπαδάκη.

Δεδομένου ότι στο Kitschen βρίσκεις και τα εξαιρετικά κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Σπύρος Μινέτος, το να καθίσεις στην μπάρα σού δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε ένα μπαρ με πολύ νόστιμο φαγητό. Κι επειδή ούτε η μουσική έχει αφεθεί στην τύχη, όλα συμβάλλουν ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία εξόδου.

Herve

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Δε σου δίνεται συχνά η δυνατότητα να γίνεις θεατής σε μια παράσταση που εξελίσσεται μέσα σε μία κουζίνα. Στο Hervé, που άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2020, η μπάρα σχηματίζει ένα π αγκαλιάζοντας ουσιαστικά την ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου.

Έτσι, γίνεσαι κοινωνός της δημιουργικής κουζίνας που παρουσιάζει ο Ερβέ Προνζάτο, μέσα από μενού γευσιγνωσίας που εξελίσσεται σε 17 στάδια και αλλάζει ανάλογα με την εποχή. «Αρέσει πολύ στον κόσμο η ανοιχτή κουζίνα. Και ως chef και ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι καλύτερα να είναι όλα ανοιχτά, για τους καλεσμένους μας» έχει πει σε συνέντευξή του ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή μπορείς να παραγγείλεις το κοκτέιλ σου, αφού ο Ερβέ έχει βάλει στο παιχνίδι κι ένα μπαρ. «Προσφέρουμε κάτι διαφορετικό με το κοκτέιλ. Το είχα ανακαλύψει πρώτα στην Ασία, είναι μεγάλη τάση το cocktail pairing με το φαγητό. Ακόμα και με το κρασί να εναλλάσσεται».

Birdman

Θέλω να παρακάμψω τα τραπεζάκια που είναι κάπως ελαφρά κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο και να βρεθώ κατευθείαν στην μπάρα. Εκεί που ψήνονται τα yakitori και smashάρεται το πιο τέλειο burger της πόλης.

Στην ιαπωνική pub του Άρη Βεζενέ όλη η δράση εξελίσσεται εκεί που βρίσκεται η κουζίνα, η οποία γίνεται ουσιαστικά ένα με το μπαρ, στο οποίο βρίσκεις premium ποτά, ιαπωνικές ετικέτες και φυσικά, κοκτέιλ.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!