Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας τον Μάιο στην Αθήνα

Τρώμε σάντουιτς με κεφτεδάκια βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα και το συνδυάζουμε με Ξινόμαυρο, burger με spritz και ψαρικά με θέα θάλασσα στα μαγαζιά της πόλης.

Specialty coffee το πρωί, κρασιά ήπιας παρέμβασης το απόγευμα. Μια νέα τάση έχει γεννηθεί στην Αθήνα και μας αρέσει πολύ, καθώς συνδυάζει δύο διαφορετικές αλλά αγαπημένες συνήθειες. Δεν είναι παράλογο να εμφανίζεται στα μενού των coffee shops και μία επιλογή από ετικέτες κρασιών. Η δέσμευση για ψαγμένα κρασιά αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία γύρω από τους καφέδες που πωλούνται στα coffee shops του τρίτου κύματος, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι φροντίζουν να επιλέγουν βιολογικό καφέ από την Κένυα, ξετρελαίνονται με βιοδυναμικό Riesling.

Σε αυτή τη λογική κινείται το Sol Bake & Coffee Project, που ξεκίνησε από το νησί της Τήνου και τον τελευταίο καιρό βρήκε τη θέση του σε έναν μίνιμαλ και ευήλιο χώρο στη γωνία Πραξιτέλους και Χαβρίου. Το concept των αδελφών Μιχάλη και Βασίλη Χαλκιάς, Γρηγόρη Καλογήρου και Δημήτρη Καλογιάννη είναι ο ποιοτικός καφές κι ένα ανοιχτό παρασκευαστήριο όπου ετοιμάζονται αποκλειστικά vegan και vegetarian σνακ.

Στο αθηναϊκό εγχείρημά τους έχει προστεθεί και το κομμάτι του κρασιού σε συνεργασία με την Eklektikon. Έτσι, αν βρεθείς πεινασμένος στο κέντρο της πόλης, μπορείς να καθίσεις για ένα κρασί ήπιας παρέμβασης, αποκλειστικά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, το οποίο μπορείς να συνδυάσεις με τα δημοφιλή buns τους, μέσα από ένα pairing που προτείνει η ομάδα.

Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε τέσσερις ενδιαφέρουσες ετικέτες: Orange Ματαρόα, Κύριος Ήλιος – ένα Μοσχοφίλερο από το βιολογικό οινοποιείο Καλόγρη, Sun Ροζέ Λημνιώνα του Κοντοζήση κι ένα ερυθρωπό από το οινοποιείο Χαλκιά. Τα δύο τελευταία ταιριάζουν σε bun που έχει ζυμωθεί με κουρκουμά και περιλαμβάνει μοτσαρέλα, πέστο βασιλικού και ντοματίνια, ενώ το πορτοκαλί και το λευκό, προτείνονται με bun triple cheese και με σύκο και φιστίκι Αιγίνης.

Caprus Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Όλο και περισσότερα street food επιλέγουν να φέρουν εστιατορική προσέγγιση στο εγχείρημά τους. Στο Caprus οι συνταγές των σάντουιτς είναι αποτέλεσμα καθημερινού μαγειρέματος και μπορείς να τα συνοδεύσεις με ωραία κρασιά, όπως ένα Rose de Xinomavro του Θυμιόπουλου ή ένα Riesling, και μπύρες από ελληνικά μικροζυθοποιεία. Για παράδειγμα, η πορκέτα φτιάχνεται με δική τους συνταγή, με θυμάρι, δεντρολίβανο, ελαιόλαδο, σκόρδο, μουστάρδα και μπόλικη παρμεζάνα, το κοτόπουλο μαρινάρεται για μία ημέρα και το παστράμι μένει στην άλμη για μία εβδομάδα πριν το ψήσουν.

Ο Μιχάλης Βραχλιώτης, μάγειρας και ιδιοκτήτης έψαξε αρκετά για να βρει τα τέλεια ψωμάκια που θα κλείνουν μέσα τους όλα τα παραπάνω. Το αποτέλεσμα είναι μια προζυμένια φοκάτσια με πατατάλευρο από τον φούρνο του Ρίζου στο Κουκάκι, ένα sando γαλλοτραφές, με βούτυρο και αυγά και δύο μπριός, ένα για burger κι ένα σε μακρόστενο σχήμα για να υποδέχεται τα κεφτεδάκια με την κόκκινη σάλτσα.

Στα Εξάρχεια, η Στέπα ήρθε και κούμπωσε στην Ασκληπιού, τον δρόμο που έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο hot πιάτσες των Εξαρχείων τα τελευταία δύο χρόνια. Συνδυάζει ωραία ποτό και φαγητό, δύσκολο εγχείρημα για ένα all day μαγαζί, και το απέδειξε από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της. Έτσι, όταν η παρέα δεν έχει ξεκάθαρες προθέσεις για την έξοδο ή όταν ξέρεις πώς πίνοντας έρχεται η όρεξη, αποτελεί μία καλή επιλογή. Θα απολαύσεις ένα καλοφτιαγμένο spritz και θα φας νοστιμότατο burger με πατάτες τηγανητές (που κοστίζει 10 ευρώ).

Αφήνοντας το κέντρο της Αθήνας, αν θέλεις θάλασσα και οικονομικά ψαρικά, το Barbounaki δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου αποτελεί νέα άφιξη στον κόλπο του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης. Το μενού περιλαμβάνει μία προσεκτικά επιλεγμένη λίστα από ψάρια και θαλασσινά και οι γνώριμες γεύσεις εμπλουτίζονται, όχι μόνο με μερικές νέες και άκρως
ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών, αλλά και με νέα πιάτα, όπως τα μαύρα ταλιολίνι με ψάρια και γαρίδες. Μπαίνει στη λίστα μας για ένα ανέμελο γεύμα μετά το μπάνιο.

Στον αντίποδα των ψαρομεζέδων βρίσκεται το Μαντρί (Βαρδουσίων 29) – η ταβέρνα ορόσημο στη Γλυφάδα για κρέας στα κάρβουνα. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Γλυφάδας, μακριά από τον θόρυβο της πόλης και ανεμπόδιστη θέα λόγω της προνομιακής της θέσης. Μετράει σχεδόν μισό αιώνα ζωής και μπορεί να έχει βάλει πιο μοντέρνες πινελιές στο μενού του, όμως η ελληνική κουζίνα παραμένει στον πυρήνα του.