Pexels ROMAN ODINTSOV
ΓΕΥΣΗ

23 γαστρονομικές περιπέτειες στην Αθήνα για το καλοκαίρι

Γυρίζουμε την πόλη με αμάξι, μηχανή, ποδήλατο, μετρό και φυσικά με τα πόδια, για να ζήσουμε τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές εμπειρίες.

Πόσο μακριά θα έφτανες για μία πίτσα; Ή για το τέλειο γλυκό; Μικρή σημασία έχει η απάντηση, όσο το ότι το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή και η Αθήνα η ιδανική πόλη για να το κάνεις. Γιατί το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν έχεις διανύσει μερικά χιλιόμετρα παραπάνω; Ίσως επειδή υπάρχει αυτή η μικρή δόση περιπέτειας, η αλλαγή του σκηνικού και η προσμονή ότι στο τέλος της διαδρομής θα σε περιμένει ένας θησαυρός. Αλλά αντί για χρυσό, μπορεί να βρεις μία ρουστίκ κατσικομακαρονάδα.

Αν λοιπόν, αγαπάς το φαγητό και αισθάνεσαι περιπετειώδης, αυτή η λίστα είναι για σένα. Διάλεξε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω και ξεκίνα:

1. Πήγαινε δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο για σπιτικό φαγητό

Σιγομαγειρεμένο κατσικάκι Νάξου με κους κους. Δροσιστικές σαλάτες και χειροποίητα γλυκά, όπως το κέικ σοκολάτας με αβοκάντο. Κρασιά από μικρούς παραγωγούς και ποιοτικός καφές. Το Ρινί (Ρεθύμνου 8, Αθήνα) βρήκε τη θέση του στην οδό Ρεθύμνου, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ. Η νέα αυτή άφιξη ενδείκνυται για μία δροσερή στάση το μεσημέρι, αν αποφασίσεις να συνδυάσεις και μία επίσκεψη στο μουσείο, αλλά και για το κλείσιμο της μέρας σου.

2. Πάρε το μετρό για Πειραιά για το πιο νόστιμο πιροσκί

Το πιροσκί ήταν για τους Πόντιους μια βασική εθιμοτυπική λιχουδιά σε κάθε οικογενειακή γιορτή. Η αυθεντική συνταγή στην οποία βασίζονται τα χειροποίητα πιροσκί στο Εύξεινον (Νοταρά 50, Πειραιάς) ταξίδεψε από την Τραπεζούντα στην Πόλη και τελικά έφτασε στην Ελλάδα το 1922, μετά τον διωγμό. Στο πρατήριο που βρίσκεται στην οδό Ναυάρχου Νοταρά, στην περιοχή του λιμανιού, η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται και έτσι φτιάχνονται καθημερινά ολόφρεσκα πιροσκί με τυρί, πατάτα και κιμά, ενώ τα Σάββατα συνηθίζουν να βγάζουν λαχταριστό πεϊνιρλί με σουτζούκι.

3. Κάνε μία στάση στο κέντρο της Αθήνας για το καλύτερο burger

Katherine Wittaker

Αν έχεις στη διάθεσή σου λίγη ώρα για μεσημεριανό διάλειμμα, πιάσε μία θέση στο Ekiben Athens (Σκούφου 15, Αθήνα) και παράγγειλε το Birdman Smash. Εμπνευσμένο από τα bento boxes που πωλούνται σε τρένα και σταθμούς στην Ιαπωνία, το μέχρι πρότινος side project του Bidrman έχει πλέον τον δικό του ξεχωριστό χώρο, από όπου μπορείς να περάσεις για takeaway ή να παραγγείλεις.

4. Απόλαυσε το cocktail σου στην πισίνα

Η βουτιά στα δροσερά νερά μιας πισίνας είναι το αντίδοτο στις υψηλές θερμοκρασίες, όταν είσαι στην πόλη. Η πολύχρωμη πισίνα του Semiramis (Χαριλάου Τρικούπη 48, Κηφισιά), με τις διάσημες καμπύλες του Karim Rashid να αποτελούν το trademark της, είναι ένα καταφύγιο χαλάρωσης και αναζωογόνησης στα βόρεια προάστια. Στην τιμή της εισόδου, συμπεριλαμβάνεται locker room, ομπρέλα, ξαπλώστρα, πετσέτα και καφές ή αναψυκτικό. (Είσοδος: 40€ καθημερινές και 50€ τα Σαββατοκύριακα)

5. Ανέβα στον τελευταίο όροφο του Academias Hotel Athens

Στο Nyx (Ακαδημίας 38, Αθήνα), το japanese fusion gastrobar που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του αθηναϊκού ξενοδοχείου, τα φρέσκα και ακατέργαστα προϊόντα γίνονται η βάση μιας συναρπαστικής επιλογής κομψών πιάτων με ιαπωνικές επιρροές. Συνδυάζονται με signature cocktails, όπως Paloma, Negroni και Margarita, για μια ολοκληρωμένη εμπειρία φαγητού και ποτού.

6. Πέρνα την Κυριακή στον κήπο ενός φίλου τρώγοντας τραγανό κοτόπουλο

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δώσεις την παραγγελία σου στο Chickaroo και να περάσεις να παραλάβεις το φαγητό σου. Το best seller δεν είναι άλλο από το ολόκληρο παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλο με χειροποίητη καπνιστή BBQ sauce. Συνοδεύεται με sour cream και αρωματικό τηγανητό ρύζι αλλά μπορείς να προσθέσεις πάντα τηγανητές πατάτες.

7. Περπάτησε νωρίς το πρωί στη Ζωοδόχου Πηγής για σάντουιτς με παστράμι

Αθήνα Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Θα πας στο The Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια) για το σάντουιτς με παστράμι αλλά θα φύγεις και με προζυμένιο ψωμί (μπορείς να διαλέξεις καρβέλι ή μισό ανάλογα με τις ανάγκες σου), τυρόπιτα και φρεσκοψημένα κέικ.

8. Μη φύγεις από τα Εξάρχεια, αν δεν φας παγωτό γιαούρτι αγριοκέρασο

Αραξος παγωτό Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Φρέσκο γάλα και μαγιά γιαουρτιού είναι τα συστατικά και φυσικά ο παραδοσιακός τρόπος στραγγίσματος στα ειδικά βαμβακερά πανιά παίζει τον ρόλο του. Στον Άραξο, το γιαούρτι παίρνει τον χρόνο του, γεγονός που το βοηθά να διατηρήσει την κρεμώδη υφή του, να αναδείξει τα αρώματά του και να αναπτύξει μια φυσική οξύτητα. Είναι το ίδιο ακριβώς που χρησιμοποιείται και για το παγωτό αγριοκέρασο. Ό,τι πιο καλοκαιρινό και απολαυστικό θα δοκιμάσεις.

9. Κλείσε την εβδομάδα με Διακοπές στον Άλιμο

Οι «Διακοπές» (Λεωφ. Ιωνίας 125, Άλιμος) έχουν γίνει το στέκι των νοτίων προαστίων, χάρη στη διάθεση του μαγαζιού να προσφέρει εμπειρίες που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις ξέγνοιαστες ημέρες του καλοκαιριού. Καφές, πρωινό, hot dogs και παγωτό μηχανής είναι μερικά από τα highlights της εποχής.

10. Κάνε μια βόλτα στην Κυψέλη για γεωργιανές πίτες

χατσαπούρι Marili γεωργιανός φούρνος Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Για το χατσαπούρι, την τυρόπιτα που φτιάχνεται σε κάθε γεωργιανό σπίτι, χρησιμοποιείται αποκλειστικά φρέσκο αγελαδινό τυρί. Η Νάτια το προμηθεύεται από μία μικρή φάρμα εκτός Αθηνών, όπου η συντοπίτισσα της παραγωγός ακολουθεί την παραδοσιακή διαδικασία. Η ιδιαιτερότητα του ζυμαριού έχει να κάνει με τη φρεσκάδα. Στο Marili δεν υπάρχει η λογική της προετοιμασίας ή της κατάψυξης, όλα γίνονται σε αληθινούς χρόνους και ψήνονται συνν εχώς στα φουρνάκια με την πέτρα.

11. Βάλε στη λίστα τη Μαρίνα Ζέας για gyoza και noodles

All day προορισμός, το Ten Modern Asian προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα σε ένα υπέροχο σκηνικό που όταν πέφτει ο ήλιος γίνεται ακόμα πιο ατμοσφαιρικό. Το μενού εμπνέεται από την ασιατική κουζίνα, συνδυάζοντας sushi αλλά και ζεστά πιάτα, από δροσιστικές σαλάτες με παναρισμένες γαρίδες και γκιόζες μέχρι noodles σε νόστιμους συνδυασμούς.

12. Φτιάξε το πιο επικό σάντουιτς και δες την Αθήνα από ψηλά

Σκέψου παναρισμένο κοτόπουλο και pulled pork σε αφράτο ψωμάκι για σάντουιτς. Στο Art of Dirty βρίσκεις πληθωρικά σάντουιτς με τα πιο λαχταριστά υλικά, για να τα απολαύσεις κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας. Κάνε την παραγγελία σου, παράλαβέ τη και πιάσε θέση στον Λυκαβηττό, για το πιο κουλ καλοκαιρινό δείπνο.

13. Δοκίμασε όλα τα παγωτά μηχανής για να καταλήξεις στο αγαπημένο σου

Αθήνα Άκης Κατσούδας

Στο Dickie Dee (Βουλής 23, Αθήνα) απολαμβάνεις παγωτό μηχανής σε γεύσεις όπως ανθόγαλο, αλατισμένη καραμέλα και μαύρη σοκολάτα. Ο Τζίφρης (Υμηττού 60, Παγκράτι) σερβίρει καθημερινά σοκολάτα – βανίλια, έναν συνδυασμό νοσταλγικό όπως οι βόλτες σαν παιδιά στον Κρίνο.

14. Και τα ρετρό παγωτά των παλιών ζαχαροπλαστείων

Σιροπιαστοί μπαμπάδες με ρούμι γεμίζουν με μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι στον Τίλλα. Με παγωτό καϊμάκι συνδυάζεται και το σαραγλί του Πετέκ. Στο Μεράκι φτιάχνουν παγωτό παρφέ, ενώ στο Μαρτίν (Μοσχονησίων 10, Αθήνα) πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τη φράουλα. Κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, ο Ασημακόπουλος (Χ.Τρικούπη 82, Εξάρχεια) έχει την τιμητική του για το παγωτό του.

15. Στο 39ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, κάνεις βουτιά και συνεχίζεις με παγωμένη μπύρα

Υπάρχει μία αδιευκρίνιστη γοητεία στα παραθαλάσσια αναψυκτήρια. Ίσως, γιατί θυμίζουν κάτι από τα ανέμελα καλοκαίρια των παιδικών διακοπών και γιατί εναντιώνονται στο δήθεν luxury των beach bars. Το Κιόσκι, είναι ένα από αυτά. Λαϊκό, χωρίς καμία φανφάρα, με σχετικά συμπαθές φαγητό, δεν προσποιείται τίποτα περισσότερο από αυτό που βλέπεις. Θα κάνεις τη βουτιά σου στον κολπίσκο – κάποιοι δεινοί κολυμβητές κάνουν απλωτές μέχρι το νησάκι – και θα πιάσεις πρώτο τραπέζι θάλασσα για παγωμένη μπύρα και ένα – δύο μεζέδες.

16. Κάνε μία εκδρομή στον Μαραθώνα, για μία ταβέρνα που αξίζει τον κόπο

Η διαδρομή μέσα από το βουνό που οδηγεί στον Μαραθώνα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Πριν το καταλάβεις βρίσκεσαι στον αρχαιολογικό χώρο Ραμνούντα, με τα εντυπωσιακά ερείπιά του να βρίσκονται βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού, με θέα τα ευβοϊκά στενά. Στον Ραμνούντα υπήρχε λατρευτικός χώρος της θεάς Νέμεσης, που ήταν και ο σημαντικότερος στην αρχαία Ελλάδα. Από την περιοχή πήρε και το όνομά της η εξοχική ταβέρνα Ραμνούς, στην οποία αξίζει μία στάση για νόστιμο φαγητό, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μποστάνι της οικογένειας και τα τοπικά προϊόντα.

17. Οργάνωσε μία βραδιά με φίλους και πίτσα πεπερόνι όπως παλιά

Αθήνα Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στο Portofino βρίσκεις την ίδια καναδέζικου στυλ πίτσα που πρωτοέφτιαξε ο Στέλιος Λάσκαρης το 1970, αυτή που ενθουσίασε γενιές και γενιές, που έκανε τους Αθηναίους τότε να κάνουν ουρές στην Αγία Παρασκευή για να τη δοκιμάσουν και που αποτέλεσε σχολή για πολλές πιτσαρίες που άνοιξαν στη συνέχεια. Η πίτσα Peperoni ταιριάζει ιδανικά με lime μόλις βγει ζεστή από τον φούρνο – ένας συνδυασμός που επέστρεψε από τα ’90s και έχει σήμερα φανατικό κοινό.

18. Κλείσε τραπέζι σε ένα καινούργιο εστιατόριο της Αθήνας

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφτείς κάποιο από τα καινούργια εστιατόρια της Αθήνας. Στα Άκρα, ο Γιάννης Λουκάκης και ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης μαγειρεύουν με μεγάλα κέφια στην ανοιχτή φωτιά (δοκίμασε την κατσικομακαρονάδα), ζυμώνουν προζυμένιο ψωμί, φτιάχνουν φαγητό με ό,τι φρέσκο, εποχικό και βιολογικό και κάνουν γλυκά που σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει ξανά.

19. Πιες καλό καφέ

Στο μικροσκοπικό A Tot (Λέκκα 28, Αθήνα), η Ρεβέκκα και ο Παναγιώτης έχουν καταφέρει να προσφέρουν ισορροπία ακόμα και στους πιο πολύπλοκους καφέδες. Στο Williwaw (Κερκύρας 69, Κυψέλη) απολαμβάνεις το δικό τους blend που ονομάζεται Petrichor. Στο Lot51 απολαμβάνεις speciality και single origin Area51. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα στέκια για καλό καφέ στην Αθήνα.

20. Πήγαινε σε ένα street party με γλυκά

Στις 20 Ιουλίου, η ομάδα του Antonis Selekos Conceptual Desserts, διοργανώνει το δεύτερο Erifilis Street Summer Party. Να περιμένεις αρκετές γλυκές απολαύσεις, Spritzes με την υπογραφή της Nespresso, απολαυστικά και δροσιστικά cocktails με Eminente Rum καθώς και άλλες εκπλήξεις.

21. Ανέβα στα βόρεια για να απολαύσεις παραδοσιακά Maritozzi

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ένα αφράτο στρογγυλό, άγλυκο ψωμάκι τύπου μπριός, ανοίγει στη μέση και στολίζεται με βελούδινη κρέμα σαντιγί. Στη συνέχεια, λειαίνεται με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Υπάρχει όμως και μία ακόμα έκπληξη στην εκδοχή που προτείνει το Solo Gelato (Ανδρέα Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι) – μία ποσότητα πραλίνας κρυμμένη κάτω από την κρέμα. Εδώ, η διαδικασία για τα maritozzi, τα παραδοσιακά γλυκά της Ρώμης, γίνεται σχεδόν ευλαβικά, με ντελικάτες κινήσεις.

22. Γνώρισε τα οινοποεία της Αττικής

Οι εξορμήσεις στα οινοποιεία της Αττικής αποτελούν πάντα μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τις τοπικές ποικιλίες, όπως είναι το εμβληματικό Σαββατιανό, μέσα από wine tasting αλλά και να χαλαρώσεις σε όμορφα κτήματα, συνομιλώντας με ενδιαφέροντες ανθρώπους.

23. Βρες το νέο σου στέκι στον Βοτανικό

Βοτανικός Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Σε αντίθεση με τις γειτονικές συνοικίες, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, ο Βοτανικός μετράει ακόμα συγκεκριμένα – μαγαζιά ως προορισμούς. Το καθένα από αυτά έχει πιστούς θαμώνες, ανάλογα με τις μουσικές προτιμήσεις αλλά και τη διάθεση. Όλα κρατούν τον δικό τους χαρακτήρα, που αποτελεί τελικά και προνόμιο της περιοχής. Στον Βοτανικό τρώμε ακόμα απλά, νόστιμα και οικονομικά. Το να μην αλλοιωθεί βέβαια ο χαρακτήρας της περιοχής, θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα στο κοντινό μέλλον.