ΓΕΥΣΗ

92 νόστιμες συμβουλές για να βγάλεις το καλοκαίρι στην Αθήνα

Μπορεί να είναι η τέλεια γεύση παγωτού, μια πιρουνιά μακαρόνια ή το καλύτερο γεύμα κάτω από ένα υπαίθριο υπόστεγο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΣΠΑ ΚΟΥΛΥΡΑ

Μέχρι να φτιάξεις βαλίτσα και να αποχαιρετήσεις την πόλη για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι παρακάτω διευθύνσεις και συμβουλές αρκούν για να τη βγάλεις στην Αθήνα τους επόμενους τρεις μήνες. Μπορεί να είναι η τέλεια γεύση παγωτού, μια πιρουνιά μακαρόνια ή το καλύτερο γεύμα κάτω από ένα υπαίθριο υπόστεγο.

1. Η Ταβέρνα των Φίλων (Άργους 66, Κολωνός) είναι ο ορισμός της αθηναϊκής ανεμελιάς. Ζήτα τραπέζι στην αυλή, με τους μυρωδάτους βασιλικούς και τα λαμπιόνια που κρέμονται από πάνω. Το μενού αλλάζει συχνά και κάθε πιάτο είναι σαν να επιστρέφεις στο σπίτι ενός παλιού φίλου – αυτού που πάντα ξέρει τι χρειάζεσαι χωρίς να το ζητήσεις.

2. Το Barro Negro (Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα) έχει θεσμοθετήσει το απόλυτο cocktail του καλοκαιριού. Η Paloma εδώ είναι τελετουργία. Herradura Plata Tequila, χυμός λάιμ, Three Cents Pink Grapefruit Soda και μία νύξη από αλάτι.

3. Μία στάση στο The Bar In Front of The Bar, (Πετράκη 1, Αθήνα) εκεί που αλλάζει το ποτό, αλλά όχι το feeling. Ο κατάλογος ανανεώνεται διαρκώς, οι συνθέσεις έχουν τόλμη και άποψη, και η αύρα του δημιουργεί ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν το απλό, το αυθεντικό, το ωραία αναπάντεχο.

4.Μικρό, παρεΐστικο, με αύρα ιταλικού πάρτι στην αυλή είναι το Fysika by Dough (Δημητρακοπούλου 17, Αθήνα). Εδώ οι πίτσες φτιάχνονται με ζυμάρι που ωριμάζει αργά και υπομονετικά, τα κρασιά είναι ήπιας παρέμβασης και το vibe αβίαστα καλοκαιρινό.

5. Στο Baba au Rum (Κλειτίου 6, Αθήνα), η γευστική εμπειρία είναι πάντα μια ιστορία. Η Anti-Novel Margarita είναι ακριβώς αυτό: μια μικρή αφήγηση σε υγρή μορφή. Δύο τεκίλες, τσάι oolong, χυμός ροδιού, λικέρ Med. Κάθε στοιχείο έχει λόγο ύπαρξης, και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.

6. Θα είναι σαν να ανοίγεις το παράθυρο της κουζίνας στην Τήνο αλλά θα βρίσκεσαι σε έναν όμορφο πεζόδρομο του Κεραμεικού. Στον Πελεκάνο τρως φρέσκα ψάρια και λαχανικά και απολαμβάνεις γεύσεις και μυρωδιές που θυμίζουν αυγουστιάτικες διακοπές.

7. Το Armando (Σαλαμίνος 43, Αθήνα)είναι ένας ναπολιτάνικος μικρόκοσμος στον Κεραμεικό. Η πίτσα είναι γευστικό manifest με ελληνική υπογραφή, το σκηνικό γεμάτο Μαραντόνα και φούρνο από φωτιά και πάθος. Στο χέρι, στον πεζόδρομο, όπως πρέπει.

 

8. Στο Subject of Athens (Γεωργίου Σταύρου 2-4, Αθήνα) το Spritz γίνεται concept. Το 404 Spritz είναι βοτανικό, φυλλώδες, τροπικό και οξύ – με φύλλα συκιάς και ανανά τουρσί. Ένα ποτήρι γεμάτο αντίθεση, και παράλληλα ισορροπία. Όπως το σωστό καλοκαίρι.

 

9.  Η πίτσα στη Valtezziana 2.0 (Βαλτετσίου 41, Αθήνα) δεν είναι fast food. Είναι craft. Δοκίμασε οπωσδήποτε τη Marinara και άφησε χώρο για το φανταστικό τιραμισού.

10. Το Cucumber Martini είναι σαν δροσερό φύλλο πάνω στο δέρμα. Αγγούρι, μαύρο πιπέρι, γκρέιπφρουτ. Ένα cocktail που σβήνει τη ζέστη με στυλ και αναδεικνύει γιατί το Line (Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα) βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στα καλύτερα μπαρ του κόσμου.

11. Αρκεί να ανέβεις στον 7ο όροφο του rooftop της οδού Μητροπόλεως 60 για να συναντήσεις την Αθηναϊκή Ταράτσα. Το φαγητό είναι νόστιμο, τα cocktails δημιουργικά, και η πόλη σού ανοίγεται όπως δεν την έχεις ξαναδεί.

12. Στην ταράτσα του Ergon, το 72H Eatery (Μητροπόλεως 23, Αθήνα) μοσχομυρίζει φρέσκο ψωμί και σερβίρει handmade pasta και πιάτα με φαντασία και βάθος.

13. Ένα beachside σκηνικό με αισθητική άλλης εποχής και την πιο φρέσκια bartending ομάδα της πόλης. Στο Bungalow 7 (Λεοφ. Ποσειδώνος 110, Γλυφάδα), η ρετρό και ταυτόχρονα κομψή διακόσμηση, η μουσική και τα cocktails από χέρια που ξέρουν, είναι ό,τι χρειάζεσαι για ένα βράδυ που θες να κρατήσει λίγο παραπάνω.

14. Βαριά μπάρα, γυμνοί τοίχοι, φως που πέφτει διακριτικά. Το Quinn’s (Μαιάνδρου 7, Αθήνα) είναι το μπαρ που έλειπε από την Αθήνα. Απόλαυσέ το όσο ο κόσμος θα λιγοστεύει, πίνοντας το (καλύτερο) Dry Martini στην πόλη ή ένα σέξι Cosmopolitan.

15. Μην ξεχνάς ποτέ να βάζεις αντηλιακό από το πρωί και μέσα στην ημέρα και να παίρνεις αντικουνουπικό στις βραδινές εξόδους (ειδικά αν πρόκειται για μαγαζιά σε πάρκα ή δίπλα στη θάλασσα).

Στις στοές της Αθήνας δεν βρίσκουμε μόνο δροσιά αλλά και νόστιμο φαγητό. ©Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

16. Καλοκαίρι στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι γλιτώνεις κρατήσεις και slots. Οι τουρίστες έχουν πρόγραμμα, καλό θα είναι κι εσύ.

17. Το Iznogood & Nephew είναι το πιο αληθινό μπαρ στην Αγίας Ζώνης (στο νούμερο 28) στην Κυψέλη. Θα πας για τα καλοφτιαγμένα cocktails (σε εξαιρετικές τιμές) και θα μείνεις για τη μουσική.

18. Στο Williwaw Café & Canteen έρχεται συνήθως ένα ανακουφιστικό αεράκι από ψηλά στην Κερκύρας (στον αριθμό 69). Θα πιεις εξαιρετικό καφέ σε όμορφα κεραμικά φλιτζάνια και θα τσιμπολογήσεις νόστιμα συνοδευτικά.

19. Η Φάλαινα (Ασκληπιού 39) έχει όμορφη αισθητική, μαζεύει ωραίο κόσμο που θέλει να διασκεδάσει όλες τις ημέρες της εβδομάδας, σερβίρει ωραία και καθαρά ποτά και πάνω από όλα έχει μια ενέργεια μοναδική.

20. Χαλαρή και indie ατμόσφαιρα προσφέρουν οι Σκληρές Ινδίες (Σπετσών 11Α, Αθήνα) ενώ δεν λείπουν τα dj sets αφιερωμένα στην ηλεκτρονική σκηνή. Θα χαλαρώσεις πίνοντας κρασί, μπύρες και καλοφτιαγμένα long drinks τα οποία συνοδεύονται. Ένα στέκι που μαζεύει κόσμο που ξέρει να πίνει και να περνάει καλά χωρίς να χρειάζεται πολύ βαβούρα.

21. Απόφυγε τις βαριές συνταγές ειδικά τις ζεστές ημέρες στο κέντρο της Αθήνας. Προτίμησε μαγαζιά που εστιάζουν στους μεζέδες, τα μικρά πιάτα και την εποχικότητα.

22. Προτίμησε το ελαφρύ day drinking ή ακόμα καλύτερα τις non alcohol επιλογές σε περιόδους καύσωνα.

23. Mέσα στο Four Seasons (Απόλλωνος 40 Βουλιαγμένη) το Avra bar είναι μία από τις πιο όμορφες μπάρες της πόλης. Επικεφαλής της ομάδας των bartenders είναι η Γαλλίδα Manon Kapfer, όπου όλοι μαζί δημιουργούν σύγχρονη αλχημεία από το εργαστήριο μιξολογίας τους στον χώρο. Το σκηνικό είναι απλά ειδυλλιακό.

24. Ποιος είπε ότι τα κόκκινα κρασιά δεν έχουν θέση στο τραπέζι μας το καλοκαίρι;

25. Επίσης, ήξερες ότι υπάρχει το ιδανικό κρασί από το μπαλκόνι μέχρι την παραλία;

26. Το Junior Does Wine (Μαιάνδρου 5, Αθήνα) είναι το χαλαρό wine bar που αναζητάς στην πόλη. Έχει γύρω στις 60 ετικέτες κρασιών ενώ οι 15 είναι και σε ποτήρι. Ό, τι κι αν πάρεις μπορείς να το συνοδεύεις με μικρά πιατάκια αλλά και πλατώ τυριών αλλαντικών.

27. Το Tiki bar  (Φαλήρου 15, Αθήνα) τις παρυφές της Ακρόπολης αγαπάει το ρούμι και τα tiki cocktails τα οποία δεν είναι απλά εντυπωσιακά στην εμφάνιση αλλά και άρτια φτιαγμένα. Είναι το ιδανικό σκηνικό για ένα Mai Tai, ένα Zombie ή ένα Painkiller, με background φωτογραφίες από τη Χονολουλού των 50s ενώ το σκηνικό συμπληρώνεται με ψάθες, μπαμπού, λεοπάρ πολυθρόνες, ρετρό κινηματογραφικές αφίσες και μπόλικες ακόμα πολυνησιακές αναφορές. Θα τσιμπολογήσεις plantain chips.

28. Το Cycladic Café (Νεόφυτου Δούκα 4, Αθήνα) είναι πάντα ένα υπέροχο καταφύγιο τις ζεστές ημέρες στην πόλη. Θυμίζει έναν φωτεινό κήπο εντός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με φωτοσκιάσεις, φυσικό φως που διαχέεται στον χώρο, το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο–γλυπτό του Στέλιου Κόη και τα φυτά που φτάνουν μέχρι την οροφή του Αιθρίου. Ξεκινάς την ημέρα σου από νωρίς για καφέ και πρωινό, για να συνεχίσεις με brunch και επιλογές σε μεσημεριανό με την κάρτα των μενού να εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

29. Για όλα εκείνα τα βράδια που θέλεις να φας ένα νόστιμο και οικονομικό burger χωρίς περιττά υλικά, να πιεις ένα παγωμένο αναψυκτικό και να επιστρέψεις σπίτι σου, υπάρχει το Guerilla Chef Burgers. Μετά τα Εξάρχεια και στον Νέο Κόσμο.

30. Το Μπακάλικο του Φίλιππα στον Πειραιά (Δεληγιώργη 16), γνωστό και ως «Σκυλοδήμος» είναι μια βουτιά στο παρελθόν, κρατώντας ακόμα ζωντανή την αίσθηση της γειτονιάς. Μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου –από όσπρια και γλυκά του κουταλιού μέχρι τυριά- αλλά και να καθίσεις για μεζέδες και κρασί στην αυλή.

31. Στο Υπερωκεάνειον (Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς) δεν βλέπεις θάλασσα, αλλά όλα τη θυμίζουν. Ψαρομεζέδες, πιταράκια Κιμώλου, σπαγγέτι με θαλασσινά και ψαράκι – μια δόση δηλαδή από τα τραπεζώματα των διακοπών. Το σκηνικό έχει μια γοητεία και το σούρουπο είναι ιδανική ώρα για να το επισκεφτείς.

32. Πίσω από το διάσημο θερινό Σινέ Πέραν στο Περιστέρι βρίσκεται το παραδοσιακό τσιπουράδικο Τα Πέριξ (Μεγάλου Αλεξάνδρου 27). Αγαπάει τον καλό μεζέ και το ψάρι, μα πάνω από όλα τα γέλια από παρέες και την ευχάριστη ατμόσφαιρα. Οι πρώτες ύλες διαλέγονται προσεκτικά ώστε να προσφέρουν νοστιμότατους μεζέδες όπως η πικάντικη γαριδοσαλάτα, το γεμιστό καλαμάρι με φέτα, η πληθωρική γαριδομακαρονάδα, τα αχνιστά μύδια, αλλά και οι αλοιφές όπως η χειροποίητη τυροκαυτερή και η φάβα.

33. Το Strange Brew  (Φαλήρου 86, Αθήνα) έχει στις κάνουλές του ό,τι πιο ιδιαίτερο βγαίνει σε μπύρες αλλά και δικές τους δημιουργίες. Εκτός από τις δικές τους Chloe και Uncle Jams, συνεργάζονται και με άλλες μικροζυθοποιίες τις οποίες φιλοξενούν και μπορείς να δοκιμάσεις.

34. Το Sorry Mom έχτισε την κάβα του σταδιακά με αποτέλεσμα να διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε μπύρες και ποσότητες στην Αθήνα. Θα δοκιμάσεις παλαιωμένες, IPA, double IPA και pale ale από γνωστές αλλά και άγνωστες μικροζυθοποιίες, αράζοντας με θέα την πλατεία της Αγίας Παρασκευής (Ελβετίας 21).

35. Σε μία ζωντανή πλευρά των Εξαρχείων στην Νικηταρά, η Τράτα αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς για τα μεσημέρια που θέλεις να ξεσκάσεις και να φας νόστιμα και ποιοτικά. Είναι οι λευκές και γαλάζιες καρέκλες με τα ονόματα ελληνικών νησιών και η όλη διακόσμηση στο εσωτερικό που θυμίζουν κάτι από διακοπές. Και φυσικά η κουζίνα που βασίζεται στο φρέσκο ελληνικό ψάρι και τα θαλασσινά.

36. Ξύπνα νωρίς το πρωί και κάνε μία επίσκεψη στη λαϊκή αγορά ή ακόμα καλύτερα σε μία βιολογική αγορά. Θα γυρίσεις με φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής για συνταγές εύκολες, γρήγορες και καλοκαιρινές. Για τον Νίκο Μάρκου, πωλητή με χρόνια εμπειρίας στη λαϊκή, οι καλύτερες ώρες για αγορές είναι μεταξύ 08:00 και 13:00.

37. Στην Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας θα προμηθευτείς φρέσκα όστρακα. Ό,τι πρέπει για σπαγγέτι με αχιβάδες.

38. Τα μανάβικα είναι τα κουλ μέρη της Αθήνας. Στο Μποστάνι (Ιφικράτους 2, Αθήνα) για παράδειγμα, μαθαίνεις πως τα μήλα δεν είναι απλώς κόκκινα ή πράσινα – υπάρχουν δέκα διαφορετικά είδη, το καθένα με τη δική του υφή και γεύση. Και σου δίνουν tips για συνταγές.

39. Στο Polyamorous Coffee & Grocery (Μαυρομιχάλη 72-74) κάνεις στάση για specialty coffee, χαλβαδόπιτα Σύρου και ό,τι χρειαστείς από λαχανικά ημέρας.

40. Τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια, μαζί με επιλεγμένα προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και μερικές αξιόλογες ετικέτες σε κρασιά ήπιας παρέμβασης βρίσκεις στο the ΓΚΑΡΝΤΕΝ.

41. Για μακαρονάδα του ψαρά πήγαινε στο Polpo, έξω ακριβώς από την Αγορά του Ρέντη (μπορείς να κάνεις και τα ψώνια σου, από φρέσκα ψάρια μέχρι θαλασσινά).

42. Το Humain προσφέρει την ιδανική ταράτσα που ψάχνεις για cocktails και φαγητό δίπλα στο Καλλιμάρμαρο (Άγρας 43).

43. Απόφυγε τα υπερφορτωμένα τυλιχτά. Πίτα, μπιφτεκάκι και ντομάτα είναι το μυστικό της γεύσης.

44. Τα μεσημέρια για δροσιά και μαμαδίστικο φαγητό στη στοά που στρώνονται τα τραπέζια του Koutsou & Co (Ξενοφώντος 15Α, Αθήνα).

45. Στο Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Αθήνα) για τα σάντουιτς με τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Και για το τυροπιτάρι.

46. Στο Λέσβιον (Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι) οι πρώτες ύλες έρχονται απευθείας από τη Λέσβο ή από μικρούς παραγωγούς που γνωρίζουν προσωπικά οι ιδιοκτήτες. Θα φας γαύρο, σαρδέλα, σαφρίδι, θράψαλο, καλαμάρι εποχιακό, χταποδάκι καλοψημένο, φέτα αληθινή και λαδοτύρι που μυρίζει Αιγαίο. Και επικά κεφτεδάκια για κλείσιμο.

47. Ένα από τα πιάτα-σήμα κατατεθέν στην Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2α) είναι η μακαρονάδα μπούρου μπούρου, γνωστή στην κορφιάτικη κουζίνα και ως μανέστρα κολοπίμπιρι. Σε αυτή την εκδοχή της, τα ζυμαρικά αναδεικνύονται ως τέλειο συνοδευτικό για το ψάρι, αφού μαγειρεύονται στον ζωμό του, αποδίδοντας μια θαλασσινή νοστιμιά που απογειώνει το πιάτο.

48. Στο ανανεωμένο ΚΙΝΩΝΩ (Φαλήρου 48, Αθήνα) οι επιλογές στο πρωινό περιλαμβάνουν αυγά μάτια με τηγανητές πατάτες, σφακιανή πίτα, τηγανήτες, χωριάτικη σαλάτα και κάποιες χειροποίητες πίτες και τάρτες.

49. Με το ίδιο γιαούρτι που φτιάχνεται από φρέσκο γάλα και μαγιά γιαουρτιού και που στραγγίζει παραδοσιακά στην τσαντίλα, φτιάχνεται και το παγωτό αγριοκέρασο στον Άραξο. Το γαλακτοπωλείο στα Εξάρχεια, επιμένει στον αυθεντικό τρόπο στραγγίσματος στο ειδικό βαμβακερό πανί, καθώς είναι κι αυτός που βοηθά το γιαούρτι να διατηρήσει την κρεμώδη υφή του, να αναδείξει τα αρώματά του και να αναπτύξει μια φυσική οξύτητα.

50. Κανείς δεν φτιάχνει τόσο φρέσκα και λαχταριστά σορμπέ όπως ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης στο Django (Βεΐκου 15, Κουκάκι) Το πρώτο παγωτατζίδικο που σύστησε το φυσικό παγωτό, επιλέγει φρούτα εποχής, και όπου γίνεται βιολογικά, και δε χρησιμοποιεί τίποτα επεξεργασμένο. Το πεπόνι ίσως είναι η πιο επική του γεύση, με το φρούτο να έρχεται από την πιστοποιημένη βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη.

51. Προϊόντα από παραγωγές μικρής κλίμακας, από όλη την Ελλάδα, βρίσκεις στα Ελληνικά Καλούδια (Χατζηχρήστου 8, Αθήνα). Ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες, δίνοντας βάση στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων. Στα ψυγεία του φιγουράρουν εξαιρετικά προϊόντα τόσο από την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα, όπως τα τυριά της οικογένειας Μπαμπούνη από τη Νάξο.

52. Στο Osteria Mamma (Σαλαμίνος 64, Αθήνα) τα τραπέζια στρώνονται με λευκά τραπεζομάντιλα, η διακόσμηση παραπέμπει σε ιταλική εξοχική κατοικία, οι χώροι αναπνέουν. Όλα είναι χειροποίητα, με εκλεκτές πρώτες ύλες και την ιδιαίτερη ματιά της σεφ Ελένη Σαράντη, που έχει αποδείξει από τη μέχρι τώρα πορεία της ότι κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο. Η λίστα κρασιών φτάνει τις 258 ετικέτες από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, με στόχο να αγγίξει τις χίλιες.

53. Ψαρομεζέδες και ούζο είναι το σήμα κατατεθέν του Ζαρκαδούλα στη Νίκαια (Βιθυνίας 32), που λειτουργεί από το 1983. Η σπεσιαλιτέ του είναι το καβούρι, που έρχεται στην πιατέλα του με μπόλικο λαδολέμονο, αλλά δεν λείπουν τα φρέσκα ψάρια, το χταπόδι, τα καλαμάρια και οι μεζέδες όπως ο μαρινάτος γαύρος.

54. Η τέλεια ντοματοσαλάτα δεν πρέπει να είναι παγωμένη. Επίσης τις υπερφορτωμένες σαλάτες και αναζήτησε την απλότητα του καλοκαιριού.

55. Για όλα αυτά τα τυχαία βράδια μιας καθημερινής ημέρας που θέλεις να βρεθείς με φίλους και να φας νόστιμα και οικονομικά, υπάρχει ο Αξώτης σε μία ανηφόρα του Πολύγωνου (Παπαρσένη 15, Αθήνα). Καλοψημένα παϊδάκια και από τις πιο ωραίες τηγανητές πατάτες της Αθήνας.

56. Σε μια πλατεία της Πεύκης που θυμίζει χωριό – κι έχει συνήθως λίγους βαθμούς πιο κάτω από το κένρο της πόλης – θα φας κεμπάπ γιαουρτλού. Στον Νότη, τα υλικά είναι φρέσκα και τα κρέατα ψήνονται αποκλειστικά στα κάρβουνα. Οι πατάτες τηγανίζονται λάδι που ανανεώνεται τακτικά, ενώ το μικρό μέγεθος του χώρου δεν επιτρέπει μεγάλα αποθέματα, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή ροή φρέσκων εφοδίων.

57. Η καντίνα Στις Ελιές στα Σπάτα είναι γνωστή για το καλό κρέας. Δεν θα δυσκολευτείς να την προσεγγίσεις – το GPS θα τα κάνει όλα πιο εύκολα – και μόλις φτάσεις σε περιμένει μία μεγάλη αλάνα για να παρκάρεις. Σπεσιαλιτέ εδώ είναι η προβατίνα αλλά δοκίμασε επίσης το ζουμερό συκώτι, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τα τυροπιτάκια.

58. Ιδανική βόλτα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια της Κυριακής, η Πειραϊκή και η παραδοσιακή ψαροταβέρνα το Ακρί (Ακτή Θεμιστοκλέους 298) Έχοντας πάρει το όνομά του από τη γειτονιά του χωριού Αγία Μαρίνα στην Κάσο, το μαγαζί δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει γευστικά το νησί. Κασιώτικα ντολμαδάκια, μακαρούνες, συμιακό γαριδάκι, γαριδομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι, σουπιές κρασάτες και γαύρος μαρινάτος είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα συνοδεύσουν το ούζο σου, με θέα στη θάλασσα.

59. Στον μικρό Τιτάνα  (Σισμάνη 18, Αθήνα) έχει πάντα παγωμένη μπύρα στο ψυγείο και κρύους μεζέδες για να τη συνοδεύσεις, από ντολμαδάκια με γιαούρτι και αντζούγιες, τουρσί κι ελιές μέχρι τυρί – παστέλι.

60. Το Baubo (Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος) είναι ένα καφενείο – ζυθοπαντοπωλείο που τιμά τις ελληνικές μικροζυθοποιίες και τα εξαιρετικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, διατηρώντας τη φιλοσοφία «χωρίς μεσάζοντες». Πέρα από τις 150 διαφορετικές craft μπίρες ελληνικές και ξένες, εδώ απολαμβάνεις τα αναψυκτικά Κρίνος από το Αίγιο, αφεψήματα από την Κρήτη, chips από αληθινή πατάτα χωρίς συντηρητικά από τη Θεσσαλονίκη και μία μεγάλη ποικιλία σε τυριά, παξιμάδια, σάλτσες, ζυμαρικά, μαρμελάδες, μέλι, γλυκά του κουταλιού, όλα μικρής παραγωγής και με ονομασία προέλευσης.

61. Χυμούς ενδυνάμωσης, προστασίας αλλά και αποτοξίνωσης φτιάχνουν στο Βαζάκι, (Αριστοτέλους 33, Χαλάνδρι) μαζί με θρεπτικά smoothies. Κλείνονται σε γυάλινα βαζάκια τα οποία μπαίνουν άφοβα μέσα στην τσάντα σου και ύστερα επαναχρησιμοποιούνται. Δοκίμασε ένα smoothie με μήλο, μπανάνα, βούτυρο καρύδας, cocoa nibs, μέλι ή σιρόπι αγαύης ή ένα Kale Vitamin Booster με λαχανίδα, πορτοκάλι, σέσκουλο ή ραπανάκι, λεµόνι.

62. Σε έναν πολύ ωραίο και προσεγμένο χώρο στη Γλυφάδα μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου με λιχουδιές της Λατινικής Αμερικής.Στο La Linda (Κύπρου 13, Γλυφάδα) φτιάχνουν empanadas, cremonas, pan de campo, medialunas, alfajores (μπισκότα γεμιστά με dulce de leche ή σοκολάτα) και rogel ή αλλιώς το αργεντίνικο millefeuille με στρώσεις dulce de leche και μια πανέμορφη βουνοκορφή από μαρέγκα, και μπορείς να τα απολαύσεις με τον καφέ σου.

63. Σημείο συνάντησης αποτελεί ο θερινός κινηματογράφος Ria στη Βάρκιζα (Αφροδίτης 8) για προβολές κάτω από τον έναστρο ουρανό, με τη θαλασσινή αύρα και το άρωμα του νυχτολούλουδου να σε συντροφεύουν. Το τραπεζάκι δίπλα σου θα χρησιμεύσει για να ακουμπήσεις τα λαχταριστά σνακ που μπορείς να προμηθευτείς από την καντίνα. Hot dog, σουβλάκια, παγωτό μηχανής, γρανίτες, αναψυκτικά, μπύρες και αλκοολούχα ποτά είναι όσα βρίσκεις στο μενού.

64. Στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία και με φόντο τη θέα στον Λόφο του Λυκαβηττού, στην οθόνη που έχει στηθεί μπροστά από την πισίνα, το Pool Your Cinema προσφέρει σινεφίλ βραδιές με ποτό και finger food από τον Executive Chef Αστέριο Κουστούδη με την ομάδα της κουζίνας και του ζαχαροπλαστείου.

65. Το πρωινό αξίζει πραγματικά στα Άκρα (Αμύντα 12, Παγκράτι), κι αυτό γιατί βρίσκεις εξαιρετικά καλοφτιαγμένες ζύμες – από κρουασάν και rolls μπαχαρικών μέχρι σάντουιτς και αυγά όλα χειροποίητα με άριστες πρώτες ύλες.

66. Φίνα maritozzi βρίσκεις στο Foyer Espresso Bar (Βρυαξίδος 2, Αθήνα) και είναι ό,τι πρέπει για να συνδυάσεις τον καφέ σου. Εδώ η αφράτη σαντιγί συνδυάζεται συνήθως με μαρμελάδα φράουλα.

67. Αξίζει να φτάσεις στην πλατεία Βικτωρίας για παρφέ παγωτό από το Πετέκ.

68. Στο ψητοπωλείο του Λευτέρη, σε μία ήσυχη γειτονιά στις Τζιτζιφιές (Ξενοφώντος 116), σε περιμένουν τραπεζάκια στον άνετο εξωτερικό χώρο και η χαλαρή διάθεση μιας οικογενειακής ταβέρνας. Το μενού περιλαμβάνει μπιφτέκια, μερίδα και σε πίτα, σαλάτα, τζατζίκι, πατάτες και φυσικά παγωμένες μπύρες.

69. Η ασφάλεια της συνήθειας είναι σημαντική υπόθεση και το Τριφύλλι (Παναθηναϊκού 7) φτιάχνει ακόμα τα τραγανά κεφτεδάκια του με τον μυρωδάτο δυόσμο και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Η εσωτερική αυλή είναι από τις λίγες που έχουν απομείνει πια σε αυτή την πόλη.

70. Στα Ιλίσια, στην οδό Σεβαστείας, ο Πλάτανος είναι το καφενείο που ψάχνεις τα καλοκαιρινά βράδια. Βρίσκεται εκεί για περισσότερα από 30 χρόνια και έχει καταφέρει να γίνει στέκι με παλιούς και νέους θαμώνες. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο μενού, θα βρεις ψαρικά, κρέας και μαγειρευτά ανάλογα με την ημέρα.

71. Δίνουμε ραντεβού στον Tillas (Αγίας Τριάδος 2, Νέα Φιλαδέλφεια), στην κατάφυτη αυλή με το συντριβάνι, για φρέσκο παγωτό, σαβαρέν με ρούμι και παγωτό καϊμάκι, μπαρμπά-Σαμ και εκμέκ σπέσιαλ.

72. Το Paléo (Πολυδεύκους 39, Πειραιάς) διατηρεί τη βιομηχανική αύρα της περιοχής στο λιτό design και τα υλικά του. Τα σχεδόν καλοκαιρινά βράδια είναι ιδανικά για να βρεθείς σε μία off the radar γειτονιά, να απολαύσεις το κρασί σου και να τσιμπήσεις δύο τρία νόστιμα πιάτα.

73. Η καλύτερη ώρα για να βρεθείς με την παρέα σου στην αυλή του Godmama’s Yard (Βασιλέως Αλεξάνδρου 98, Περιστέρι) είναι μόλις πέσει ο ήλιος, για cocktails και bar food.

74. Το μικρό παγωτατζίδικο Dolce Far Niente κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις σε όσους κάνουν μία στάση για να δουν τη βιτρίνα του. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις το παγωτό σου με μία σιροπιαστή, τραγανή τουλούμπα ή με μία βάση από μπισκότα ανακατεμένα με σοκολάτα, καραμέλα γάλακτος ή φιστίκι.

75. Απόφυγε τα μαγαζιά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, με πρώτο και καλύτερο το Σύνταγμα. Στο Third Place, ωστόσο, θα απολαύσεις παγωμένο καφέ σε έναν όμορφο και ήσυχο χώρο με έμφαση στα design objects.

76. Οι χορτοκεφτέδες της Αριστέας είναι το πιο νόστιμο πιάτο που θα φας στη Δάφνη (Μεγάλου Αλεξάνδρου 86, Περιστέρι). Τους φτιάχνει όλο τον χρόνο ανάλογα με τα χόρτα εποχής που βρίσκει η ίδια.

Τα μανάβικα είναι τα μαγαζιά που θα συχνάζεις τους επόμενους τρεις μήνες ©Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

77. Πεπόνια, καρπούζια, κεράσια, αχλάδια κοντούλες, νεκταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες, σύκα και σταφύλι είναι τα φρούτα που τρώμε Ιούλιο και Αύγουστο. Κολοκυθάκια, αγγούρια, ντομάτες, βλήτα, αρμύρα, μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες, φασολάκια, και καλοκαιρινά μαρούλια συνθέτουν τα λαχανικά της εποχής.

78. Αν υπάρχει μία αγαπημένη παιδική γεύση παγωτού αυτή είναι το Bueno. Στο Plan(e)t το απολαμβάνεις στη vegan εκδοχή του αφού όλα τα παγωτά είναι 100% plant based.

79. Στον Proveleggios (Παραμυθίας 11, Αθήνα) τα cocktails φέρουν την υπογραφή της Πόπης Σεβαστού κι αυτός είναι από μόνος του ένας καλός λόγος για να κάνεις μία στάση στο μπαρ πριν συνεχίσεις για φαγητό στο τραπέζι σου.

80. Αν δεν έχεις πάει ακόμα στο Kitschen (Κανάρη 5, Πειραιάς), δεν ξέρω τι περιμένεις. Το dim sum bar των Δημήτρη Liem και Σπύρου Μινέτου είναι ένας fun χώρος με εξαιρετικό φαγητό και cocktails, όλα με ασιατικές ρίζες.

81. Το Double Cheese του Starlight (Πραξιτέλους 1, Αθήνα) είναι ό,τι ψάχνεις σε νόστιμο και ποιοτικό burger. Με ώρες λειτουργίας από τις 18:00 μέχρι αργά το βράδυ, είναι η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια γευστική στάση μετά την έξοδο.

82. Μία υπέροχη αυλή κρύβει το νεοκλασικό κτίριο του 1925 όπου στεγάζεται το μισελενάτο Soil (Φερεκίδου 5, Αθήνα). Αν αναζητάς μία fine dining εμπειρία φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα, ο Τάσος Μαντής υπόσχεται ένα farm to table γαστρονομικό ταξίδι.

83. Μια άλλη Αυλή μένει εδώ και χρόνια σταθερό σημείο συνάντησης για ετερόκλητους θαμώνες. Μία στενή είσοδος στην Αγίου Δημητρίου (στον αριθμό 12) σε οδηγεί σε μία αυλή για να πιεις παγωμένες μπύρες και να φας ό,τι τηγανίζεται στο γκάζι.

84. Αν αναζητάς ένα δροσερό μέρος στο κέντρο της πόλης για ένα επαγγελματικό ραντεβού, στο Black Duck Garden (Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Αθήνα) θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μία πράσινη όαση.

85. Στο Da Michele (Μητρ. Ευθυβούλη 17, Νέα Σμύρνη) τρως λαχταριστές μακαρονάδες και φεύγεις με αυθεντικά ιταλικά προϊόντα για το σπίτι – από ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά μέχρι κονσέρβες, σάλτσες και τουρσί.

86. Συνδύασε σαμπάνια με πατάτες τηγανητές.

87. Στο Motiv βρίσκεις μοναδικά blends καφέ από όλο τον κόσμο, αλλά και χειροποίητα ρολλά κανέλας, babka, μπισκότα, κέικ και πολλά ακόμα σνακ, που υπόσχονται να κάνουν το πρωινό σου λίγο πιο ευχάριστο.

88. Νόστιμα βιολογικά λαχανικά, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, χειροποίητο προζυμένιο ψωμί, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και η δημιουργικότητα της σεφ Κωνσταντίνας Κασπαρίδου αποτελούν εχέγγυα για ένα προσεγμένο δείπνο στο Annie Fine Cooking (Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος). Bonus tip: το εστιατόριο σερβίρει πλέον και το δικό του κρασί, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την οινοπαραγωγό Χλόη Χατζηβαρύτη.

89. Τα ταρτάκια που λατρέψαμε σαν παιδιά φτιάχνονται στο ζαχαροπλαστείο Serano (Καφαντάρη 50, Αθήνα). Με φοβερή μπισκοτένια βάση και ολόφρεσκη αληθινή κρέμα, είναι πραγματικά μια μικρή απόλαυση για το καλοκαίρι.

90. Έχουμε τη συνταγή για το τέλειο παστίτσιο.

91. Ο Γιώργος Τασούλας φτιάχνει ένα από τα καλύτερα προζυμένια ψωμιά στην πόλη και το παραδίδει στον χώρο σου. Ό,τι πρέπει για τις μαρμελάδες με φρούτα εποχής.

92. Βγαίνουμε στα μαγαζιά της πόλης για να περάσουμε καλά και όχι για να δώσουμε απλώς τα χρήματά μας και να φύγουμε. Επίλεξε αυτά που νιώθεις ότι σε σέβονται.

Καλό καλοκαίρι!

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.