iStock
EATING ATHENS

Τι μάθαμε τρώγοντας σε 100+ εστιατόρια της πόλης

Χρήσιμες συμβουλές και μικρά μυστικά για εκείνα που πρέπει να δοκιμάσεις, για όσα πρέπει να προσπεράσεις και αυτά που πραγματικά αξίζουν. Από το εθνικό μας street food και τις μικρές αθηναϊκές γωνιές μέχρι τα πιο αναγνωρισμένα εστιατόρια της πρωτεύουσας.

Κάποιοι χαλαρώνουν αγοράζοντας ρούχα. Άλλοι οργανώνουν το επόμενο ταξίδι τους στο μέρος που θα παίξει η αγαπημένη τους μπάντα. Για μένα, η διασκέδαση περιστρέφεται γύρω από το φαγητό. Αν πάρω ως δεδομένο ότι έχω λύσει το βιοποριστικό ζήτημα της τροφής, κάθε έξοδος, βόλτα και ταξίδι κινείται γύρω από εστιατόρια, street food, καφενεία, ακόμα και παντοπωλεία.

Ακολουθούν 100 μικρά μυστικά για το φαγητό της πόλης, που λειτουργούν και ως χρήσιμες συμβουλές – από το εθνικό μας street food που δεν είναι άλλο από το σουβλάκι μέχρι τα πιάτα που πρέπει να προσπεράσεις για να δοκιμάσεις αυτά που πραγματικά αξίζουν.

1. Στο Birdman τρως το καλύτερο burger στην Αθήνα (όλοι το ξέρουν αυτό πια).

2. Αυτό που μάλλον δεν ξέρουν, είναι ότι στο Guerilla Chefs Burger στα Εξάρχεια, βρίσκεις το κλασικό cheeseburger (αυτό που θα άρεσε στον Anthony Bourdain) με 3 ευρώ.

3. Αν θέλεις dolce vita στην Αθήνα, κάνεις βόλτα στα στενά της Πλάκας και καταλήγεις στο Drupes & Drips για απογευματινά spritz. Κρατάς τη διεύθυνση για τους φίλους ταξιδιώτες που έρχονται για διακοπές στα ελληνικά νησιά και κάνουν πέρασμα από την πρωτεύουσα.

4. Το πιο γκουρμέ σάντουιτς στην πόλη, είναι αυτό που δεν έχεις φάει ακόμα στο Guarantee. Πάντα υπάρχει ένας νέος συνδυασμός για να ταιριάξεις με το κατσικίσιο τυρί σε στάχτη.

5. Όταν θέλω σουβλάκι, οδηγώ μέχρι την Καλλιθέα για τις Ρωσίδες. Αν βρεις πιροσκί με κιμά, εννοείται παίρνεις δύο – το ένα για πρωινό της επόμενης ημέρας.

6. Αν πάλι έχεις όρεξη για γύρο, τον χειροποίητο του Αχιλλέα τον βρίσκεις μόνο καθημερινές και συνήθως όχι μετά τις 8 το βράδυ.

7. Στο ΦΙΤΑ φτιάχνουν την καλύτερη ταραμοσαλάτα της Αθήνας, η οποία συνδυάζεται με τις τηγανητές τους πατάτες. Αν στα πιάτα του μενού, δεις σπαγγέτι αυγοτάραχο, θα είναι η τυχερή σου μέρα.

8. Αυθεντική καρμπονάρα φτιάχνει η Κάτια Λοχαϊτη στο Rica Ricardi. Επίσης, εδώ μού αρέσει να τρώω και μόνη.

9. Στο Grasshoppers όλοι πάνε για τα ποτά και τη φάση, αλλά φτιάχνουν το καλύτερο κλαμπ σάντουιτς που έχω δοκιμάσει. Με μορταδέλα και αγκινάρα.

10. Η νέα μόδα στα μπαρ της Αθήνας είναι να αναζητούν εναλλακτικά σνακ για να σου προσφέρουν μαζί με το ποτό σου…

11. Αλλά σαν το φρυγανισμένο ψωμάκι με τη μουστάρδα, το τυρί και τις ελιές του Galaxy, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο.

12. Νόστιμοι είναι όμως οι τηγανητοί γίγαντες του Eprepe Bar όπως και το spritz τους που ουδεμία σχέση έχει με τις προκάτ συνταγές που κυκλοφορούν εκεί έξω.

13. Έπρεπε λεγόταν ένα παραλιακό club των 90s στην Ερατεινή. Αν υπάρχουν μάρτυρες από τότε, ας μη μιλήσουν.

14. Το Materia Prima στο Κουκάκι είναι ένα wine bar με εξαιρετικό φαγητό. Δοκίμασε το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με τα chips γλυκοπατάτας και τρούφα.

15. Αν διαθέτεις συγκεκριμένο budget για φαγητό, δώσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Kitschen. Δεν υπάρχει περίπτωση να μετανιώσεις για τα χρήματα που θα δώσεις.

16. Πήγαινε τους τουρίστες φίλους σου για βουτιές και sightseeing στο Σούνιο και μετά για φαγητό στον Θόδωρο & Ελένη. Φάτε μύδια. Απόφυγε τα Σαββατοκύριακα, εκτός αν πας απόγευμα, για να μην περιμένεις για τραπέζι.

17. Δε λέω ποτέ όχι σε νόστιμα nachos και μαργαρίτα. Στο Chilangos τα βρίσκεις και τα δύο.

18. Όλα τα εστιατόρια στην Αθήνα, κάνουν brunch. Στην πραγματικότητα, μπορείς να φτιάξεις αυγά σπίτι σου με πολύ καλύτερα υλικά.

19. Στο The Black Salami φτιάχνουν θεϊκό σάντουιτς παστράμι. Πριν το κρίνεις αυστηρά για την τιμή, θυμήσου ότι το ψωμί είναι χειροποίητο, το αλλαντικό εξαιρετικής ποιότητας και η μερίδα κόβεται άνετα στη μέση για να την μοιραστείς με τ@ αγαπημέν@ σου.

20. Μικρό μυστικό, τα βουτυρένια μπισκότα με τη μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.

21. Στα εστιατόρια με μπάρα, η καλύτερη θέση είναι αυτή που έχει θέα στην ανοιχτή κουζίνα.

22. Αν δεν έχεις κάνει κράτηση, προτίμησε το early dinner. Στα εστιατόρια που έχουν sitting στις 19:00, θα απολαύσεις το φαγητό σου με ησυχία και καλύτερο service.

23. Μην ξεχνάς το tip. Το 10% του λογαριασμού είναι η βάση.

24. Όσοι εργάζονται σε πόστο service δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν άλλες δουλειές για εσένα (ειδικά όταν τρέχουν και δεν φτάνουν). Ζήτα με ευγένεια αν μπορούν να φορτίσουν το κινητό σου.

25. Σε εστιατόρια που γνωρίζεις εξαρχής ότι δεν είναι kids friendly, πρέπει να σέβεσαι τον διπλανό σου που θέλει να απολαύσει το φαγητό του.

26. Ο Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι ψήνει τα πιο νόστιμα παϊδάκια (προσοχή στα διαλυτικά).

27. Αν βαρέθηκες την τάση της pizza με πολύ λεπτό ζυμάρι, η Normandia είναι η ένοχη απόλαυσή σου.

28. Αν πάλι όχι, στη Valteziana συνεχίζουν την καλή δουλειά.

29. Το Λέσβιον είναι ίσως το καλύτερο καφενείο για ψαρομεζέδες.

30. Για τη Λέσβο πάλι νιώθω ότι επαναπαύτηκε στις δάφνες του παρελθόντος.

31. Δεν βρίσκω λόγο να βγεις στην πλατεία Αγίας Ειρήνης αν δεν είσαι στα 20s σου ή τουρίστας, αλλά στο Naked Ath. πίνεις ωραία cocktails.

32. Το burger του Γκαστόνε κοστίζει 6 ευρώ και δεν είναι smash. Η επιλογή φράουλες με σαντιγί στα επιδόρπια είναι σαν τη σκηνοθεσία της Κόπολα στη Μαρία Αντουανέτα. Φανταστικά ειρωνική και υπέροχα decadent.

33. Ωραίος κόσμος στο Junior Does Wine. Από τους ιδιοκτήτες μέχρι τους θαμώνες. Και προσιτές τιμές.

34. Μετά τα 35 ξαναγυρνάς στη σταθερή αξία του G&T. Στη Φάλαινα θα νιώσεις και νέος.

35. Για τους φίλους που μένουν βόρεια προάστια, στην πλατεία Βάθης τρως αυθεντικό φαλάφελ και chicken shawarma.

36. Οι κουζίνες των μεταναστών είναι συνήθως ό,τι πιο κοντινό στην αυθεντική εκδοχή του φαγητού ενός τόπου. Μπορεί να μην διαθέτουν το περιτύλιγμα, αλλά διατηρούν την ουσία.

37. Ο Καραβίτης στο Παγκράτι υπάρχει ακόμα. Δοκίμασε τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια. Γενικά, μην ακούσεις τη μάνα σου και φάε κιμά έξω.

38. Το τηγανητό κοτόπουλο του Nolan μοιάζει σαν μια γλυκιά σταθερά όταν όλα αλλάζουν γύρω μας. Νιώθω όμως ότι το μαγαζί ανήκει πλέον στους τουρίστες του.

39. Υγιεινό delivery υπάρχει αλλά δεν είναι αυτό που νομίζεις. Παράγγειλε το Veggie Galore σάντουιτς του Marketta Athens.

40. Απόφυγε τα εστιατόρια όπου κάνουν consulting διάσημοι chefs.

41. Οι καλύτερες πατάτες που έχω φάει (και είναι τόνοι) φτιάχνονται στον Spiros & Vasilis. Και στα McDonald’s.

42. Ο Λευτέρης ο Πολίτης συμπλήρωσε 70 χρόνια στη Σατωβριάνδου. Η μοναδική αλλαγή που έκανε είναι ότι αντικατέστησε τις λαδόκολλες με χαρτοπετσέτες.

43. Τα περισσότερα εστιατόρια που προσφέρουν φανταστική θέα, συνήθως είναι υπερεκτιμημένα. Ή δεν τρως καλά ή πληρώνεις πολλά.

44. Το Ρακόρ συνεχίζει να φτιάχνει νόστιμο φαγητό.

45. To cocktail & food pairing είναι τάση. Ακόμα ανακαλύπτω αν μου αρέσει.

46. Είναι κάπως ενοχλητικό να φτάνει εμφιαλωμένο νερό στο τραπέζι χωρίς να το έχουμε παραγγείλει. Και να χρεώνεται.

47. Σεβίτσε σε all day μαγαζιά και καφετέριες. Τις περισσότερες φορές, δεν πάει πολύ καλά αυτό.

48. Στα Κανάρια εξακολουθούν να φτιάχνουν λίγα και καλά ψαράκια και θαλασσινά στο τηγάνι.

49. Το να πληρώνεις πιάτα πάνω από 20 ευρώ σε μαγαζιά που δηλώνουν «ανεπιτήδευτα» και «απλά» είναι σχεδόν εγκληματικό.

50. Στο Soil, ο τράγος βρίσκει τη θέση του στο fine dining. Ευτυχώς, γιατί κάπως κουραστήκαμε με τις κοπές και τις ράτσες.

51. Η φωλιά πατάτας με αυγά παραμένει το πιο comfort πιάτο του BaseGrill.

52. Εξαιρετικό χειροποίητο ψωμί και λάδι στο Annie Fine Cooking.

53. Καλά τα φιστίκια στο Πλάι, αλλά σαν το τυλιχτό με τη χειροποίητη πιτούλα της Μαρίνας, δεν έχει.

54. Θα παραγγέλνω πάντα πιταράκια αμοργιανά στο Υπερωκεάνειο και τον Μαύρο Γάτο (στου Ψυρρή). Και γεμιστούς κολοκυθοανθούς στο Ρακουμέλ.

55. Καλό θα ήταν να μην υπάρχει τζατζίκι με αβοκάντο και άλλοι τέτοιοι νεωτερισμοί.

56. Το Simul είναι το ιδανικό εστιατόριο για να κάνεις το τραπέζι στους γονείς σου.

57. Ναπολιτάνικη πίτσα στο Napule και arancini. Δύο λόγοι για να οδηγήσεις μέχρι τη Βάρη, αν έχεις όρεξη για μερικά χιλιόμετρα παραπάνω.

58. Το Epik Gelato είναι η απάντηση στα munchies. Το βρίσκεις στις γνωστές πλατφόρμες delivery.

59. Προτίμησε να παραγγέλνεις online κατευθείαν από το εστιατόριο όταν σού δίνει αυτή τη δυνατότητα. Πιο βιώσιμο για την επιχείρηση, πιο οικονομικό για σένα.

60. Είσαι σε διάθεση για κάτι πιο fancy; Στο Blue Oyster για φρέσκα όστρακα και φυσαλίδες ή στο rooftop του Mira Me Athens.

61. Η τέλεια μπουκιά ξιδάτου ρυζιού και ωμού ψαριού στο Sushimou.

62. Το Park Bench αποτελεί μια καλή επιλογή για δείπνο όταν θέλεις να απολαύσεις το φαγητό σου σε ένα ήσυχο πάρκο στο Κουκάκι.

63. Αν πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα boutique ζαχαροπλαστείο κι ένα συνοικιακό, προτίμησε το δεύτερο. Βρίσκεις πολύ νόστιμα γλυκά που δεν κοστολογούνται σαν ατόφιο χρυσάφι.

64. Θα προτιμούσα να ανοίξουμε μία συζήτηση για τη βιωσιμότητα μέσα στα μπαρ και τις κουζίνες, για τους εργαζόμενους και όχι για το φαγητό.

65. Δεν θα ήθελα άλλα καμένα λαχανικά στα μενού ούτε μαγειρέματα σε roner.

66. Το Oinoscent είναι από αυτά τα μαγαζιά που διατηρούν την ταυτότητά τους στο πέρασμα του χρόνου και ταυτόχρονα εξελίσσονται.

67. Ζούμε την εξέλιξη της μπύρας στο χέρι με taprooms όπως το Blame the Sun.

68. Είναι καλό να υπάρχουν κάποιες σταθερές, όπως ο δροσιστικός κήπος του Aleria και το φαγητό του Γκίκα Ξενάκη.

69. Το αυγό ορτυκιού με σπανάκι φρικασέ, λάδι άνηθου και χαβιάρι κυκλόπτερου στο Herve.

70. Τα πιο νόστιμα χορτοφαγικά -χωρίς να απευθύνεται αποκλειστικά σε vegetarians και vegans- τα βρίσκεις στο Feyrouz.

71. Αξίζουν τα χρήματά τους τα μενού γευσιγνωσίας; Θα έλεγα σίγουρα ότι σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις πολλές διαφορετικές γεύσεις, σε μικρές μπουκιές. Το CTC είναι ένα ωραίο παράδειγμα degustation menu.

72. Τα μικρά μενού στα εστιατόρια είναι ένδειξη αυτοπεποίθησης. Λίγα και καλά σημαίνει καλύτερη διαχείριση της πρώτης ύλης και περισσότερη φρεσκάδα.

73. Ως καταναλωτές δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών για το τι τρώμε.

74. Μαγαζιά που πας για τα γλυκά τους: ΦΙΤΑ (η παρέα θέλει εκλέρ, εγώ προτιμώ τα πιο εποχιακά), Napul’e για μπαμπά έπος, Mira Me Athens (τα φτιάχνει ο pastry chef Μπάμπης Ζιντίλης, διαλέγεις και παίρνεις), Cookoovaya για την tarte tatin αχλάδι, Meno Male για ελαφρύ τιραμισού.

75. Μπορείς όμως να φας εστιατορικά γλυκά χωρίς κατευθείαν στο Souit. Ο Μπάμπης Ζιντίλης μετουσιώνει ό,τι έχει μάθει στις κουζίνες που έχει δουλέψει και προσφέρει γλυκά με άριστα υλικά και φοβερές τεχνικές, στο χέρι. Τα απολαμβάνεις στα τραπεζάκια που έχει στήσει έξω από το ζαχαροπλαστείο του.

76. Το όνομα του Souit δεν προέκυψε (δυστυχώς) από την αστεία και συνάμα καμένη σκηνή της ταινίας Dude, Where’s my car.

77. Το πιο hot όνομα μαγαζιού είναι το Kobra. Αρκεί να αγαπάς την ποπ κουλτούρα και να γνωρίζεις το γνωστό τραγούδι.

78. Στον Κτιστάκη στην Ομόνοια θα φας τους καλύτερους λουκουμάδες. Μην ζητήσεις μέλι από πάνω (δεν βάζει και θα σε στραβοκοιτάξει), όλο το σιρόπι είναι μέσα και σκάει στο στόμα.

79. Πάστα αμυγδάλου στη Στάνη.

80. Το Holy Llama φτιάχνει πραγματικά νόστιμα vegan γλυκά.

81. Το Barro Negro είναι η πρεσβεία της Paloma.

82. Πολλές φορές είναι καλύτερο να κλείσεις ένα γεύμα με παγωτό και να μην συνεχίσεις με τα γλυκά του εστιατορίου. Maraboo και Django Gelato από τα αγαπημένα μου.

83. Βγάλε τους φίλους σου που θέλουν να ανακαλύψουν την Αθήνα στο Paleo.

84. Κάντε μια στάση για mochi στο Bon Bon Fait Maison (είναι ακριβώς δίπλα).

85. Αν πρέπει να περιμένεις σε μία ουρά αυτή είναι στο Τρομερό Παιδί. Η χαρά της ζύμης και του γαλλικού βουτύρου.

86. Οι περισσότεροι σταματάνε στην Αμερικάνα για hot dog. Πάρε pretzel.

87. Το Bar in front of the bar είναι ωραίο για ποτά νωρίς μετά τη δουλειά αλλά όχι για αργά το βράδυ.

88. Αν θέλεις να φας σε ένα εστιατόριο τη Δευτέρα, βεβαιώσου ότι είναι ανοιχτό. Το καλύτερο είναι να καλέσεις στο μαγαζί, αφού το ωράριο δεν είναι πάντα ενημερωμένο στη Google.

89. Όταν καλείς για κρατήσεις σε μαγαζί που το επιβάλλει, περιμένεις να μην καθίσεις στον ήλιο ή έξω από την τουαλέτα. Αν πάλι δεν δοθεί εναλλακτική, δεν αξίζει να χαλάσεις τη διάθεση και τον χρόνο σου. Απλώς πας αλλού.

90. Δεν ξέρω πώς νιώθω για τα μαγαζιά που δεν κάνουν κρατήσεις όταν πρέπει να κάνω ολόκληρη διαδρομή για να τα προσεγγίσω. Έχε έτοιμη την εναλλακτική σου εκεί κοντά.

91. Στο Όμορφο έφαγα ρεβίθια και σουτζουκάκια σαν να είχε στρώσει τραπέζι η γιαγιά μου.

92. Το κοντοσούβλι μπαρμπούνι-γόπα του Τραβόλτα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

93. Το Singapore Sling έχει επιστρέψει. Δοκίμασέ το χωρίς φόβο και με πάθος στο Uncle Tan’s.

94. Το Chicken Picnic είναι το ιδανικό delivery όταν βλέπεις Netflix στη βεράντα. Δεν σου πάει το μυαλό ότι θα φας νόστιμο κοτόπουλο.

95. Δεν είναι στη φαντασία σου. Οι τιμές έχουν αυξηθεί γενικά.

96. Στο Au Revoir το Old Fashioned παραμένει (ευτυχώς) στα 8 ευρώ.

97. Μπορείς να μην πας για φαγητό στο Ψυχικό, σε παρακαλώ;

98. Τα Σάββατα είναι ωραίο να αποφεύγεις το κέντρο. Δώσε μια ευκαιρία στα μαγαζιά της γειτονιάς σου (αν δεν το έχεις κάνει ήδη).

99. Τυρόπιτες της παιδικής σου ηλικίας βρίσκεις σε κλασικά ζαχαροπλαστεία, όπως το Lido, ο Tillas, η Στάνη και το Κοσμικόν.

100. Η σούπα μοσχάρι και ο πατσάς είναι το αντίδοτο στο αλκοόλ. Στον Γιάννη στη λεωφόρο Αχαρνών το ξέρουν αυτό 70 χρόνια τώρα.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!